Be ZEN

9 tipp, hogyan őrizd meg a nyugalmad írta: mudlee - December 21 2014

Így karácsony előtt kifejezetten aktuális ez az írás, de az év minden napjára is hasznos lesz. Valamelyik este egy taxival jöttem haza, melyben az alábbi szituáció ihletett meg, hogy összeszedjem, én hogyan próbálom kezelni a hasonló helyzeteket.
Előre szólok, lesz egy-két vulgáris megnyilvánulás, de sajnos muszáj, hogy jól ábrázoljam a szituációkat :) Biztos eljönne nálam is az a szint, hogy ennyire lealjasodjak, és agresszívan reagáljak, de igyekszem elkerülni. Ebben nagyon motivál Ghandinak az élete, és amit elért.

Taxival tartunk hazafele egyik este, mikor látom, hogy távolsági fénnyel a mögöttünk haladó autó tol le az útról minket. A taxis se nagyon értette, mi a helyzet. Beálltunk a következő piros lámpához, ahol az autós mellénk állt, és az alábbi szitu történt:

Új fajta Land Rover-rel megáll mellettünk az autós, lehúzza az ablakot, majd a taxis is, és elindul a párbeszéd.
- Autós: Te mi a faszt képzelsz magadról te köcsög?
- Taxis: Mit dumálsz te fasz?!
- Autós: A kurva anyád te paraszt!
- Taxis: Nem, a te anyád a kurva!
- Autós: Kurva anyád!
- Taxis: A tied!
- Autós: Neked a kurva anyád!
- Taxis: A tiedét!
- Autós: Neked kurva az anyád!
- Taxis: A tied az!
- Autós: Te guruló koldus! (megj.: micsoda új kifejezés!)
- Taxis: A kurva anyád! Na szevasz!
Itt mindketten felhúzták az ablakot, majd mintha semmi sem történt volna, haladtunk tovább.

Utána egy darabon sétáltam még, és azon gondolkoztam, én hogyan cselekedtem volna anno, illetve most.
Anno, valószínűleg hasonlóképpen, mint a taxis, csak talán még több, vidékies kifejezést is behoztam volna ebbe a csodálatos párbeszédbe.
Most viszont az alábbiként reagáltam volna: sehogy. Ránézek, mosolygok egyet, és hagyom, hogy dühöngjön magában. Mondjuk lehet megtapsoltam volna. Persze lehet, hogy ez nem várt reagálást eredményezett volna, de ki tudja.

Miért mosolyogjak arra, aki éppen az édesanyám szidja? Miért maradjak nyugodt, ha valaki nem úgy cselekszik, ahogy azt én gondolom, hogy jó?

Hasonló szituációk:
 • Közlekedésben bármikor. Elénk vág valaki, nem indexel, gyorsan hajt, stb.
 • Boltban feltartja a sort valaki. Persze, mindig pont előtted.
 • Etikátlanul viselkedik veled szemben valaki.
 • Valami nem úgy történik, ahogy te elgondoltad előre.
 • Stb.
 • Bármi, ami kihoz a sodrodból.

Nekem is sok minden van (egyre kevesebb talán), ami kihoz a sodromból, de a lenti tippek segítségével egyre többször felül tudok kerekedni.

Tippek, hogyan ne aljasodj le

 • Lásd magad kívülről. Amikor az ember éppen ideges, vagy mérges, szokták is mondani: elönti a szar az agyát. Legyél figyelmes magadra, amikor éppen a másikat üvöltöd le a forgalomban, hogy milyen komikus vagy éppen. Nézz bele a tükörbe, és lásd magad. Lásd, hogy egy idegbeteg állat vagy éppen. Amíg nem tudod magad kívülről szemlélni, nem fogod tudni megérteni, hogy az, aki felé így viselkedsz, mit lát. A felismerés, hogy meglátod magad, azonnal le fog nyugtatni.
 • Ismerd meg a helyzetet. Sokszor probléma, hogy kiakadsz valamire, de igazából csak a tények töredékét ismered. Honnan tudja pl. a taxis, hogy valóban nem csinált-e valami olyat, ami akár jogosan is felidegesítette az autóst? Nem lett volna egyszerűbb megkérdezni, hogy „ne haragudj, mit csináltam?”?. Egyszerűbb lehet nem lett volna, de talán mindkettőjüket megkímélte volna egy kis stressztől, és egyik sem viselkedett volna állat módjára.
 • Gondolj a következményekre. Könnyebb anyázva reagálni, mintsem belegondolni, mi lehet a kimenetele az egésznek. Mi van, ha az autósnál van valami lőfegyver? De egy hétköznapibb szituációnál maradva, kedvesünkkel is könnyebb ordibálni, mint megpróbálni megérteni, de belegondolunk-e abba, hogy mi lesz ennek a következménye? Hogy pl. milyen hatással van a kapcsolatra. Én sokáig nem gondoltam bele, szóval nekem nagy előrelépés volt ez a tipp.
  És abba belegondolunk-e, hogy ha mással üvöltözünk, lehet nem mi kapjuk vissza, hanem majd annak a gyereke (mert csak rajta tudja levezetni a feszültséget)? A gyerek meg majd tovább adja, és így lesz szépen mindenki egy idegbeteg állat.
 • „Ne kívánd azt másnak, amit magadnak sem kívánnál!” A Biblia is utal több helyen is arra, hogy hogyan bánj a felebarátoddal. Milyen könnyű azt mondani valakinek, hogy „dögölj meg te fasz!”, ugye? Jó érzés kiadni magunkból. Na de, gondoljunk bele, hogy ha nekünk mondják ezt, az jó érzés? Mielőtt bármit mondanál a másiknak, mond magadnak!
 • Te egy vagy a sokból. Építsd hát azt, ne rombold. Gondoltál már úgy a Földre, mint a testedre? Tudod hogyan hívják azokat a sejteket a testedben, melyek nem a közös ügyért - hogy te élj - tesznek, hanem ellene? Rák. Szerinted a Földnek és az emberiségnek azzal jót cselekszel, ha a másiknak bármilyen szinten is ártasz? Gondolj magadra ilyenkor úgy, hogy te egy vagy a rákos sejtekből.
 • Ne alacsonyodj le! Van ez az igen találó mondás: „Ne állj le hülyékkel vitatkozni, mert lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.” Amikor azt hiszed, hogy te csak kiállsz az igazadért, vagy visszavágsz, akkor valójában az történik, hogy lesüllyedsz a szintjükre, azaz lealjasodsz, ugyanolyan hülyévé válsz.
 • Gondolj arra, mennyit ártasz, nem csak másnak, hanem magadnak. Szerinted melyik szervednek tesz jót, ha üvöltözöl? Minden egyes stresszes helyzettel rombolod saját magadat. Csökkented az életed hosszát. Nem hiszem, hogy ez a fejedben jár, amikor éppen egy agresszív állattá válsz, pedig kellene!
 • Ha bármennyire is hiszel a karmában, a sorsban, vagy bármi hasonlóban, akkor fogadd el a helyzetet. Ezek tesztek, melyeket ki kell állnod. Ezt állíthatja egy felsőbb intelligencia, Isten, bárki, akiben hiszel. Nem hiszem, hogy az agresszív reagálás megfelelőnek számít ebben a tesztben :)
 • Az agresszióra az agresszió nem megoldás, csak a szeretet. Szeress mindenkit! Jézus is azt tanítja, hogy „Ha megdobnak kővel dobj vissza kenyérrel.” Ezt nem szeretném jobban kifejteni, egy nem régen hallott történettel szeretném inkább zárni ezt az írást, ami elmondja mire gondolok.
Szent János – Jeromos tanúsága szerint –, mikor késő agg korában Ephesusban tartózkodott, és tanítványai csak nagy üggyel-bajjal tudták karjukon elvinni a templomba, mivel többre már nem volt képes. Valahányszor megálltak, ezt mondta:
- „Fiacskáim, szeressétek egymást!” Akkor a testvérek elcsodálkoztak, hogy mindig ugyanazt mondja, s megkérdezték tőle:
- „Mester, miért mondod mindig ugyanazt?”
Ő pedig így válaszolt:
- „Mert ez az Úr parancsa, és ha csak ez az egy is megvalósul, az már elég.”

Összes írásom →

Comments