Be ZEN

A nem ereje írta: mudlee - April 21 2014

Sok dolog van, amiben fejlődnie kell az embernek. Nemet mondani az egyik olyan dolog, amiben úgy érzem, nekem sokat kell még fejlődni.

Mire gondolok, amikor azt mondom, hogy meg kell tanulni nemet mondani? Amikor megszülettünk erre a bolygóra, már akkor eldőlt, limitált időnk van. Ezt az időt tehát a leghasznosabban kell eltöltenünk, magunkat építve. Persze, hogy mi a hasznos, az mindenkinek más általában, de tegyük fel, hogy megpróbálunk így gondolkozni: az emberiségnek hasznos. Ezért az időnkkel, és a lehetőségeinkkel nagyon okosan kell gazdálkodni.

Mire kell nemet mondani?

Ezt mindenki saját maga tudja. Lehet, hogy egy helyzetben nem érzi rögtön, melyik a helyes, de mélyen belül viszont igen.
Nemet lehet mondani arra, ha egy barátod felkér téged a tanújának; ha a főnököd megkér, maradj bent túlórázni vasárnap; vagy akár akkor is, ha valaki valami olyanra kér meg, ami neked nagyon az ellenedre van.

Sokszor viszont nem mondjuk ki, hogy nem. Inkább leszünk a tanúk, mert különben megsértjük a barátunkat; inkább bemegyünk vasárnap, nehogy kirúgjanak; és inkább megcsináljuk azt, amihez egyáltalán nincs kedvünk, csak azért, hogy az a másik elégedett legyen.

Sok esetben ez teljesen rendjén van, egy párkapcsolatban, egy barátságban, még akár a munkában is. De nekem az elmúlt évek egyik tanulsága, hogy sok esetben nagyon fontos, hogy nemet mondjunk. Lehet ez munkában, barátságban, párkapcsolatban egyaránt.
Viszont figyelni kell arra is, hogy lehet, hogy a mi szemszögünkből a kérés ugyan kihasználásnak tűnik, míg a másik szemszögéből teljesen természetesnek. A probléma ott kezdődik, amikor már mi is úgy érezzük, hogy itt mintha kihasználnának, de mégis megcsináljuk, mégis igent mondunk. Tudatalattink felhívásának ellentmondva.
Na ez az, amikor a nemnek ereje van. Ez az, amikor nemet kell mondanunk. Ez az, amikor kivételesen a negatívnak tartott nem erősebb, mint az igen.

Mik azok, amelyeket én figyelembe veszek, amikor nemet mondok?

Ez a pár tipp az, amelyeket én szoktam használni, és nektek is a hasznotokra lehet.

1. Hagyj időt magadnak átgondolni a választ. Rengetegszer futottam bele, hogy előttem volt egy eldöntendő kérdés, és a stressztől vezérelve ráböktem valami választ. Majd eltelt 5 perc, és éreztem, nem jól döntöttem, majd eltelt egy nap, és láttam, hogy egyáltalán nem kellett volna erre igent mondani. Lehet ez egy vásárlás, egy munka, egy program, bármi. Ezért ha valamilyen kérdés kapcsán úgy érzem, valami kétségem lehet felőle, akkor inkább időt kérek, hogy átgondoljam.

2. Ne csak magadra gondolj. Ez akkor van, amikor azt hiszed, mások érdekeit veszed előre. Fura, ugye? Ugyanis, sokszor, amikor azt hiszed, mások érdekében cselekszel, igazából csak azért csinálod, hogy a mások rólad alkotott véleményét befolyásold. Mert ha nemet mondasz valamire, akkor nem azt csinálod, amit a másik legjobban elvárna, ergo az neki nem jó. Ilyenkor nem azon aggódsz, hogy neki nem lesz jó, hanem azon, hogy mit gondol majd rólad a jövőben. Tehát saját magadra gondolsz. Sokszor csak azért vállaltam el dolgokat, mert féltem, hogy a visszautasításom mit hoz magával a jövőben.
Fordítsd meg a dolgokat: gondolj tényleg másokra. Gondold át, hogy a döntésed hogyan befolyásolja a másik életét. Lehet, hogy neked nem lesz hasznos a cselekedet, de a másiknak tényleg! Figyelj arra, hogy ne csak a számodra tűnjön hasznosnak. Remek egyszerű példa erre az ajándék-vásárlás. Nem magunknak vesszük az ajándékot, ne feledd!
Ha így tudsz nemet mondani valamire, akkor azt tudatosan, nem magadra gondolva teszed.

3. Tisztázd, egyről beszéltek-e. Van, hogy nem értem meg pontosan, mi az, amit elvárnak tőlem. Ilyenkor, ha nemet, vagy igent is mondok, egy olyan dologról döntök, ami nem is valós. Utána, amikor megvilágosodik a helyzet, már tisztán látom, hogy én nem erre mondtam igent, vagy nemet. Ezért, ha úgy érzed, nem teljesen tiszta, mit is vállalsz, addig ne adj választ, amit nem sikerült tisztázni.
Egy másik fontos momentum még itt, hogy ne hagyd, hogy döntést várjanak el tőled, amíg nem érzed teljesen egyértelműnek a helyzetet. Ezzel is sokszor találkoztam már, hogy próbálták velem elhitetni, hogy értem, miről van szó, de legbelül tudtam, egyáltalán nem vagyok még mindig képben.

4. Igyekezz mellőzni az érzelmi döntéseket. Sokszor az érzelmek vezérlik az embert, nem pedig a józan-ész, vagy a logika. Megvesz valamit, mert tetszik neki. Elvállal valamit, mert olyan szépnek látszik. Igent mond egy munkára, mert szimpatikus a főnöke. Stb. Próbáld meg az érzelmeket lefejteni a problémáról, és dönts józan-ésszel. Pl. megkérnek, hogy vállalj be valamit, ami neked is nagyon tetszik. Simán rábólintasz, mert tényleg tetszik, de megfeledkezel arról, hogy neked közben 10 másik dolgod van éppen, amiben benne vagy, ráadásul se időd, se anyagi kereted nincs rá. Így gyakorlatilag egy olyan terhet veszel a nyakadba, amit utána nagyon nehéz lesz letenni. Ez pedig csak görgeti a problémáidat, és a kicsi hógolyóból a végére lavina lesz.

5. Törekedj a minél hamarabbi nemre, ha valami nincs rendben. Számtalanszor belefutottam már (legutóbb egy hete), és még mindig nem tanultam meg. Amikor érzed, hogy erre nemet kellene mondanod, akkor mondj nemet. Ne várj hetekig, ne „simogasd” a helyzetet, hogy egy kicsit jobbat hozz ki belőle mindkettőtöknek. Mondj nemet. A tiszta őszinteség sokkal jobb, mint a heteken keresztül húzódó bizonytalanság.
Ha szemléletes akarnék lenni, akkor a párkapcsolatokat hoznám fel példának, amikor egy pár évekig együtt van, csak azért, mert nem merik egymásnak megmondani, hogy „bocsi, de nem.”

6. Figyelj, hogy ne ess át a lovon. Talán ez a leglényegesebb, de oka van, hogy a végére írtam. Megeshet, hogy az első 5 pont alapján próbálsz meg igent vagy nemet mondani, de könnyen el lehet vele bukni, mert egy idő után az egód fog helyetted dönteni. „Kell ez nekem? NEM.”, „Jó lesz ez nekem valamiért? NEM.” Figyelj arra, hogy ez ne történhessen meg, legyél mindig reális, és próbáld a helyzetet kívülről vizsgálni, így magadat is egy külső szemszögből láthatod meg. Így talán sikerül kizárni az egót, és tényleg csak akkor fogsz nemet mondani, amikor valóban kell.

Nyilván, ezeket folyamatosan tanulja az ember, de talán ha egy kis tudatosságot visz bele, akkor nem csak saját magát, de embertársait is sok kellemetlenségtől kíméli majd meg.

A nem ereje nem abban rejlik, hogy milyen sűrűn használod, és miért, hanem abban, hogy a megfelelő helyen és időben veszed elő, mint egy svájci-bicskát.


Összes írásom →

Comments