Be ZEN

Android Netrunner - társasjáték elemzés írta: mudlee - November 11 2013

IMG_0088 x Nem rég vásároltam meg a játékot, játszottunk vele eddig kb. 10 játékot, ezek után szeretném leírni tapasztalataimat. A játékot a Fantasy Flight Games gyártja, amiről már a Drakula Dühe videóban ejtettem szót. A játék sokaknak a lélektani határ (~10.000,- ft) alatt kapható. A 10 ezer forintot kicsit árnyalja, hogy gyakorlatilag a játék a végtelenségig újra játszható. Ezt erősíti, hogy ez egy LCG játék, azaz egy LivingCardGames. Ezzel gondolom nem lett okosabb az, aki nem társasjátékozik :) Azt jelenti, hogy havonta kijön egy kisebb kiegészítő, amit bárki megvehet és illeszkedik az alap szetthez, így a kártyák variáció nagyon megnőnek. Ez persze pénztárcában is igen megterhelő tud lenni. A játékra mondták páran (főleg lányok), hogy geek-eknek való. Szerintem nem. Igaz, hogy szerverekről meg hasonlókról van szó benne, de ez egy cyberpunk világban játszódó játék, még szép, hogy nem pillangók fognak repkedni benne :) Aki szereti a sci-fi-t vagy a cyberpunk filmeket/témát, annak nagyon fog tetszeni a játék, függetlenül attól, mennyire geek-e vagy nem. Szóval, az Android egy két személyes játék, ahol a nagy és gonosz cég (corporation), illetve a ravasz és fondorlatos hacker (runner) játszanak egymás ellen. A játék nagy előnye, hogy ez a két fél teljesen különböző egymástól. Mások a lehetőség, más a taktika, más teljesen a játékmód, más minden. Egyben ez a legnagyobb hátránya is, mivel két cég nem tud egymás ellen játszani, illetve két runner sem. Viszont, ez teljesen vállalható dolog, hisz szerintem mindkettőt igen jó játszani. Maga a játék nagyon jól balance-olt, annak ellenére, hogy azért a randomnak van szerepe bőven. Ugye mind a runner, mind a corporation egy megkevert (de előre összeállított) pakliból húz. Ez a random húzás eléggé keresztül húzhatja a terveket, de igazából pont ez teszi izgalmassá a játékot. Azt az egyet nem értem, hogy annak ellenére, hogy van ez a random, hogy miért rendeznek így versenyt. Oké, hogy tényleg nagyon egyensúlyban van minden, de na, mégis. A szabályokról nem szeretnék mondani nagyon sokat, mert a lenti videók mindent nagyon jól elmondanak, ez csak egy kis betekintés a játékba, a játék világába, hangulatába.

A játék célja, nyerési lehetőségek

A játék célja, hogy ún. Agenda-kat összegyűjtsünk, konkréan 7 pontnyit. Aki ezt hamarabb eléri, az nyer. Agenda kártyák csak a corporationnél vannak, amelyeket a runnernek el kell lopnia, a corp.-nak pedig ki kell fejlesztenie, teljesítenie kell. Itt igazából az advance szó az angol erre, amit magyarul fejlesztésnek lehetne fordítani, mivel az Agenda, mint terv, vagy feladat/célkitűzés szerepel. A játék még két másik esetben is véget érhet:
  • a runner kezében nincs több lap (túl sok damage-t kapott pl.) és így kap még egy damage-t, akkor a cég nyert
  • a corp. R&D paklija kifogy, ebben az esetben a runner azonnal nyert
Ezt az említett lopást, amelyet a runner hajt végre, Run-nak hívják a játékban. Ez adja a játék savát-borsát igazából. A corp. ettől védi magát, a runner meg erre készíti fel magát. Ezen kívül is van konfrontáció egyes kártyák által, de az igazi "face to face"-t ez jelenti.

A cég

A corp. a célja, hogy server-eket állítson fel, ami lehet egy agenda, vagy egy asset. Ezeket ICE (tűzfal féle) kell védenie, esetleg húzhat fel rá egy upgrade-t, majd ezeket a server-eket (főleg agendát) elszámolja (tokenek ráhelyezésével) magának. Minden körben a cégnek 3 "click" áll a rendelkezésére, amit többféleképpen is elhasználhat. A corp.-nak figyelnie kell, hogy mit csinál, mert hiába pakol egy rakat ICE-t két agenda elé, ha a runner meg rámegy az R&D-re (ami igazából a pakli maga) és azon keresztül nyer. Vagy hiába próbál meg mindent ICE-al levédeni, ha közben elfogy a pénze és egyiket se tudja használni. Nagyon nehéz lavírozni és a megfelelő taktikát megtalálni, de ezért szeretjük ezt a játékot :) A cég lapjai alapvetően nem láthatóak, csak azok, amelyek "rez"-elve (felfordítva) vannak. Ez tök jó, mert van egy kis olyan érzésed, hogy a másik nem tudja mit csinálsz és így tudsz trükközni. A cég területe: IMG_0085 Itt a bal oldali három oszlop az ún. "Remote Servers" szekció, itt lehetnek az agend-k, az asset-ek, amelyek védünk. Az összes többi jobbra a "Central Servers" rész. 4. oszlop a HQ, ami igazából a cég kezében lévő lapokat jelenti. Az utolsó előtti oszlop az R&D (Research and Development), ami a pakli. Jobb szélen pedig az Archives, ami az eldobott lapokat jelenti. Ezeket mindegyiket támadhatja a runner. Alatta található egy click tracker, ahol a clickeket követheti a játékos. A 4 frakció a core set-ben: corps Wayland Consortium: egy bűnözőkből álló vállalat, mely törvényesen működik. Könnyű elképzelni, ha minden az ő kezükben van (törvényesen!), akkor nehéz velük szemben bármit is csinálni.
Haas-Biodroid: egy kiborgokkal, biodroidokkal foglalkozó vállalat, mely elvileg a legerősebb ICE-okat birtokolja. Jó, ha sok erős ICE törővel vértezzük fel magunkat :)
NBN: a média vállalat, mégpedig a korrupt médiáé. A fő eszköze a runnerek követése, követése. Ha megtalálnak, nehéz visszahozni a játékot, ezért oda kell figyelni ellene, hogy ne legyél állandóan track-elve.
Jinteki: Egy klóngyártó japán vállalat, ahol az embereket próbálják tökéletesíteni.

A Runner

A runner célja, hogy erős programokkal és ICE breaker-ekkel felvértezve betörjön a crop.-hoz, és az általa installált agenda-kat ellopja. Kicsit mintha a runner-el nehezebb lenne játszani, de egy barátomnak pont ellenkező volt a véleménye. Ami az egyik legnagyobb különbség a céghez képest, hogy a runner a kezeiben lévő lapokat kivéve nyílt lapokkal játszik. Így neki nincs meg az a titkon mahinálok érzése, viszont ő neki megvan a felfedezés élménye, a bele az ismeretlenbe érzés. Ezért mondom azt, hogy mindegy, melyikkel játszik az ember, mindkettő igen élvezetes. A runner területe: IMG_0086 Bal oldalon az ún. "Rig" rész van, ahol (fentről lefele) programok, hardwarek és resource-ok installálhatók. Középen maga a runner található, amit ID-nak hívnak, utána a pakli, ami a Stack, jobb szélen pedig a Heap, ami az eldobott lapok. A képről ugyan lemaradt, de megemlíteném a Grip-et, ami a runner kezépen lévő lapokat reprezentálja. A 3 frakció a core set-ben: runners Shapers: ők azok, akik nagyon erős programokkal és eszközökkel keresztül törnek a vállalatok akármilyen védelmén
Criminal: főleg a cég védelmének a kikerülésére fókuszálnak
Anarch: ők azok, akik az R&D kifogyasztására és/vagy a vállalat összes védelmének elpusztítására játszanak.

Frakciók

A cégeknél és a runnereknél is mindegyik teljesen különböző dolgokkal és taktikákkal operál, van cég, mely inkább védekezik, van runner, amelyik inkább agresszívan támad az elejétől fogva. Szerintem bőven mindenki megtalálja magának a kedvenc frakciót, ha meg nem, akkor épít magának, mert természetesen erre is van lehetőség. Sőt, igazából ez csak a bevezető szint, hogy valaki csak az alap ajánlott paklival játszik. Azt azért megjegyzem, hogy az alap paklik is nagyon jól összeállítottak, szerintem sokkal jobban, mint a Mage Wars-ban az alap paklik. Amúgy, a frakciók rövid leírását a netről ollóztam össze, és ha tudtam kiegészítettem, mert annyira mélyen még nem mélyedtünk el a játékban, hogy tényleges történetet rakjak mögéjük :) Mellesleg a szabálykönyvben mindennek van egy történeti leírása, akit érdekel.

Vélemények/Pontok

Nekem nagyon tetszik a játék. Barátnőmnek kevésbé :) Ezért csak ritkán tudom játszani, de akkor egymás után 4-5 játék simán lemegy. A kezdő készletben szerintem bőven van elegendő lap és lehetőség, de jelenleg is már töménytelen mennyiségű kiegészítő van a piacon, ha valakinek nem lenne elég.

Komponensek: Majdnem tökéletes. Azért csak majdnem, mert habár a kártyák grafikái és maga a kártya minősége a doboz külsejével egyetemben tökéletes, egyszerűen nem tudom magam túltenni azon, hogy elénk raknak egy dobozt 0, ismétlem 0 szeparálási lehetőséggel (kép a cikk elején). Aki akarja, alakítsa ki magának. Ez nekem még mindig egy igen igénytelen dolog, bárki bármit mond. Legalább lenne felkészítve a szeparálásra.

Játék mechanika: Nem nagyon tudtam miben belekötni, egyedül a random (szerintem) nagy szerepe miatt durrognék kicsit, de csak azért kicsit, mert pont ez a random teszi kicsit izgalmassá a játékot. Viszont mint a Mage Wars-nál majd látható lesz, ott a random nélkül is izgalmas tud lenni a játék.

Ár/Érték: Ez kicsit relatív. Igazából semmi extra nincs a dobozban, csak kártyák, meg pár jelölő. Igaz, ezek első osztályúak, de akkor is csak kártyák. Még csak egy táblát sem mellékeltek hozzá, magáról a doboz igénytelenségéről (még mindig!) nem is beszélve. És ezért kicsit sokallom azt a ~10.000,- Ft-ot.

Újrajátszhatóság: Gyakorlatilag végtelen. Ebben nem nagyon találtam hibát.

Téma megvalósítása: Igazából nekem annyira erősen nincs meg az az érzés, hogy én most egy gonosz cég, vagy egy fondorlatos runner vagyok. A kártyák grafikái átadják ugyan, de maga a játék menete nem annyira fogott meg.

Játékidő: Tökéletes, max. egy óra alatt lejátszható minden menet. Ez iszonyúan szimpatikus benne. Bár ellene vagyok alapvetően a gyors dolgoknak, itt ez kifejezetten tetszik.

Kinek ajánlom: mindenkinek :D Az az egy biztos, hogy nem kis gyerekeknek való. Illetve az a másik biztos, hogy viszonylag stabil angol tudás kell hozzá. Továbbá fontos, hogy szeresd a stratégiát, szeresd a cyberpunk környezetet, ahol nem elfek és trollok vannak. Egy dolog, amivel még meg kell barátkozni, hogy akármennyire is jó a játék, jelenleg még csak ketten lehet játszani. Remélem, ez a jövőben valami kiegészítővel változni fog.

Aki nem kapott elég infót, annak még egy kis extra: A legjobb tutorial videó magától a gyártótól van, aki szeretne játszani vele, vagy fel szeretné mérni, hogy ez neki fog-e tetszeni, mindenképp nézze végig ezt a FFG-s videót: Illetve egy kis videó review Tom Vasel-től a The Dice Tower keretein belül: A végére pedig pár kép a kártyákról, előzetes gyanánt :) IMG_0089 IMG_0090 IMG_0091 IMG_0092 IMG_0093 IMG_0094

Összes írásom →

Comments