Be ZEN

11 tipp, hogyan segítsd elő a boldogságod írta: mudlee - July 30 2014

Forrás: http://cotcot.hu/cikk/2009/10/12/eheznek

Popper Péter szerint a boldogság nem egy állandó érzés, de törekedni lehet, hogy minél többször legyél az. Én az alábbi tippeket gyakorlom és próbálom használni, melyeket javarészt kedvesemtől, édesanyámtól, keresztapámtól és a barátaimtól vettem át (köszönöm!). Pár dolgot pedig olvasmányaim során szedtem össze.

Olvasd hát odafigyeléssel, hátha neked is olyan hasznosak lesznek, mint nekem minden nap.

1. Nézd meg a fenti képet, és gondolj bele abba, hogy akármilyen bajod/problémád is van éppen, nálad vannak sokkal rosszabb helyzetben lévők, akiknek sokkal nagyobb gondjaik vannak. És hidd el, sokan még így is boldogak tudnak lenni! Boldogabbak, mint te.

2. Zárd ki az életedből egy időre azokat, akikből árad a pesszimizmus és a panaszkodás. Amikor már megtanultad kezelni, hogyan hagyjon teljesen hidegen a panaszkodásuk, vagy hogyan segíts nekik úgy, hogy közben ne ragadjon rád át a rossz kedv, akkor ismét felveheted velük a kapcsolatot.
Közeli ismerőseidnél erőteljesen éreztesd, hogy nem vagy vevő a negatív beszélgetésekre. De a legfontosabb: mutass példát, járj elöl!

3. Bármi is történjen (hibás üzleti döntés, párkapcsolati probléma, anyagi kár, stb.), vázold fel magad előtt a lehető legrosszabb esetet, ami ebből kisülhet. Ez segít majd, hogy ne ijedj meg annyira tőle, amikor tényleg megtörténik. Illetve, így tudsz valamennyire előre készülni, hogy megpróbáld elkerülni.

4. Ha mégis bekövetkezik, aminek be kell, gondolj arra - feltételezve, hogy az előzőek szerint cselekedtél -, hogy te mindent megtettél, amit tudtál, ez van, és kész. Fogadd el.

5. Felejtsd el az alábbiakat: nem tudom megcsinálni; nem fog sikerülni; nem lesz olyan szerencsém; stb.
Helyette szoktasd magad ezekhez: megfogom csinálni, de ha mégse sikerülne, legalább megpróbáltam; meg tudom csinálni! Valahogy majd csak megcsinálom! Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

6. Figyeld meg magad kívülről. Ideges vagy, mert nem jött be, amire számítottal? Ki nem lenne az?! - gondolod magadban. Hidd el, sokan képesek megállni, hogy ne legyenek idegesek!
Amikor ilyen helyzetben vagy, gyakorold ezt: amikor a legidegesebb vagy, akkor jusson ez a cikk az eszedbe és figyeld meg magadon az alábbiakat: hogy nézel ki(nézz tükörbe)? Milyen stílusban beszelsz (diktafon) és miket mondasz és kinek mondod? Mennyi a pulzusod? Hogyan veszed a levegőt?
Mar csak az is fog segíteni, ha ezeket megcsinálod (tükör a leghatásosabb), de gy idő után magadat „kívülről” fogod látni, és ezt fogod gondolni: „mégis min idegeskedik ez az ember?” „Én ilyet mondtam volna neki?” „De hisz ez várható volt, miért is idegeskedik ez a pali?”

7. Azonnal hagyd abba a hírek bármilyen jellegű fogyasztását. TV, hírújság, rádió, origo/index legyenek tiltva nálad. Ha nem is végleg, de az elhatározásod elején mindenképpen. Esetleg próbálj meg egy egy-hónapos kihívást te is!
Manapság a hírek nem hírt, hanem bulvárt közvetítenek, ami semmi másról nem szól, csak arról, hogy izgulj, ideges legyél, tartsd fontosnak a celebek minden percét, és szörnyülködj egész nap, hogy tegnap kik és hol haltak meg. Véleményem szerint az egyik legnagyobb bűn manapság az, amit a média az emberek nyugodtsága ellen elkövet.

8. Aludd ki magad rendesen. Azt hiszed, neked nem kell sokat aludni, mert kemény vagy? Mert neked nem kell? Egy ideig lehet, de később keményen megkapod a kialvatlanságod következményeit.

9. Válaszd teljesen külön a munkát a magánéletedtől! Sokszor a túlzott munka és magánélet keveredése stresszt okoz, ami egyenes út a boldogtalansághoz.
Esetleg munkamániás vagy? Ez nem vicc, ez betegség. A magadtól túl sok dolog elvárása az állandó elégedetlenséghez vezet (mivel sosem lehet elég), ami szinonimája a rossz kedvnek. Ez az egész egy ördögi spirál. Hagyd abba. Most.

10. Bármi is ér az életed folyamán, tanuld meg, hogy ne ragadj le a probléma mellett. Megtörtént, ez van, az élet halad tovább, a föld se tér le a pályájáról. A múlton való állandó elmélkedés a jövő egyik legdurvább mérge. Ehhez segítség lehet, ha ezt a kérdést teszed fel magadnak ilyenkor, és meg is válaszolod: „tudok rajta változtatni? - Nem.”

11. Felejtsd el, hogy a pénz dominál, és majd attól (vagy amit rajta veszel) boldogabb leszel. A pénz egy papír darab, értéket csak az emberek adnak neki. Persze, lehet rajta sok mindent venni, aminek a csúcsa a hatalom (és ezzel élnek is sokan), de amit te tehetsz, az az, hogy nem rendelsz mindent alá a pénznek. Eddigi életem során nem egyszer láttam, hogy mire képesek emberek a pénzért (önmaguk sanyargatása, másoknak ártást, stb), csak azért, mert azt hiszik, a pénz minden.
Amit én ezzel kapcsolatban „gyakorolni” szoktam, pl. hogy ha anyagi jellegű kár ér, akkor az alábbiakat szoktam magamnak mondani: már megtörtént, nem tudok semmit csinálni; máskor erre kell figyelni; még élek, tehát nincs semmi gond!
„Ne ess pánikba! És mindig legyen nálad törölköző! - Douglas Adams, Galaxis útikalauz stopposoknak

A szokásos idézetet a végére pedig egyik kedves rokonomtól veszem kivételesen:

Valahogy majd csak lesz. Mert olyan még sosem volt, hogy sehogy sem lett.
Nagyapám, id. M. Sándor

Összes írásom →

Comments