Be ZEN

Infiltration - társasjáték elemzés írta: mudlee - November 12 2013

IMG_0095 IMG_0096

Ez egy nagyon szórakoztató játék. Már az elején le kell szögeznem :)
A játék az Android univerzumban játszódik, melyben az Android Netrunner is. Ezt a játékot is a FFG készítette, ebből kifolyólag a design tökéletes, a minőség első osztályú.
Az általam gyűlölt doboz elrendezés (ami igazából nem is nevezhető elrendezésnek), itt nem kap olyan szerepet, lévén a játék kicsi, minden pont jól elfér.

A játékban egy létesítménybe kell behatolni az operátoroknak és a lehető legtöbb adatot (Data Token) kihozni onnan. Ez így nem hangzik bonyolultnak, de azért nyilván van pár egyéb körülmény is.

IMG_0097IMG_0099

A létesítmény maga két emeletből áll, az első emelet, ami a képen az alsó rész, és a második, ami a felső rész. Ezen kívül még van egy titkos szoba, amely középen található.
Minden kártya egy szobát testesít meg, melyeken végig haladva lehet egyre beljebb és beljebb hatolni. Jellemzően ahogy egyre beljebb megy az ember, egyre több Data Token-t lehet össze szedni.
Na de itt jön a játék magja: meddig menjek be?
Ugyanis van egy ún. Security Tracker a játékban, mely reprezentálja az épületen belüli biztonsági helyzetet. Mivel egyre beljebb hatolunk be, egyre több galibát csapunk, egyre jobban felhívjuk magunkra a figyelmet. Ez azt vonja magával, hogy a Security Tracker-en lévő számláló szép lassan elkezd nőni. Amint túllépi a 99-et, a biztonsági erők megtaláltak és letartóztattak mindenkit, aki az épületben ragadt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy aki nem jutott ki időben, az vesztett. Így könnyen előfordulhat, hogy amíg egymással vagyunk elfoglalva, vagy csak eszünket vesztve rohanunk az egyre több Data Token után, simán nem jutunk ki és letartóztatnak. Így akár mindenki lehet vesztes is. Ez az igazán FUN része. Meddig menjek be? Vajon ha hamarabb kijövök, mint a másik, nyerek, mert ő meg bent ragad? De lehet az utolsó szoba pont egy lift, amivel ki tud jönni? Ki tudja? Pont ezért, bármennyire is egyszerű a játék, iszonyatosan jó szórakozás és kellően rövid is, ~40 perc maximum.

A híres Security Tracker: IMG_0098

Ezen kívül a dolgunkat megnehezíthetik biztonsági őrök, laboratóriumi munkások, vagy akár a játszótársunk is. Igazából rajtunk áll, hogy együtt játszunk, vagy egymás ellen, vagy együtt kezdjük el, aztán fordulunk egymás ellen. Rajtunk múlik. Azoknak nem ajánlom, akik nem bírják a szívatást! :)

A játékmenet

Mint írtam, az operátoroknak szobánként kell egyre beljebb jutni, amíg úgy érzik, hogy elegendő Data Token-jük van, illetve még nincsenek olyan mélyen, hogy bent ragadjanak.
Ezt úgy tudják megtenni, hogy mindenkinek van alapból 4 kártyája:
  • Advance - előre haladás
  • Retreat - hátrálás
  • Download / Extract - Data Token-ek letöltése játékmódtól függően
  • Interface - a kártya interface tulajdonságát (ha van) lehet vele kijátszani

Illetve ezeken kívül még egyéb kártyákat is felhalmozhatnak maguknál a játékosok.
Minden kör elején mindenki eldönti mit szeretne csinálni, majd szép sorban ezt bejelentik és végre is hajtják. Mivel mindenkinek előre ki kell választania, mit akar csinálni, így nem lehet utólag reagálni a másikra, így az is előfordulhat, hogy mire én jövök, már nem lesz mit letöltenem, mert elvitték előlem. Így kicsit előre kell gondolkozni, de ez is nagyban hozzájárul a játék FUN érzéséhez.
Ezek után a játékban lévő NPC-k (Nyomozó, egyéb alkalmazott) köre következik, ami mindenkinél specifikus.
A kör végén pedig mindig nő a Security Track-eren a számláló annyival, amennyit a kockával dobunk. Ráadásul van egy Alert Dial is ezen a kis szerkezeten, ami ha el kezd növekedni, akkor a kocka értékéhez fixen hozzá kell adni. Így igen hamar eléri a számláló a 99-et, ha nem vigyázunk :)

Idilli kép az egyik szobából: IMG_0100

Ezen a szobán az látható, hogy 2 Data Token-t kell ráhelyezni, amit majd le lehet tölteni, illetve még két dolog van rajta. Egy Tech Lock jelző (piros), ami azt mutatja, hogy ha elpusztítjuk/feltörjük, akkor a szobában plusz 5 Data Token válik elérhetővé. A másik pedig az interface token, amit ha kijátszunk, akkor a kártyán található leírást kell követnünk.
Ezen a kártyán látható még egy Reveal felirat is, ami azt jelöli, hogy amikor a szoba kártyáját felfordítjuk, akkor kell végre hajtani. Itt például egy igen szerencsétlen dolog történik, megjelenik a szobában Nelson nyomozó. Aki a köre végén itt marad, azt bizony megfogja sebezni!

A többi szobáról nem akarok spoilerezni, mivel annyira sok nincs, és maradjon meg a meglepetés élménye :)
Egy szobáról szólnék még: a titkos szoba. Ide csak egy két módon, szoba vagy kártya által lehet bejutni. Ha ide bejutunk, általában igen busás haszonra lelhetünk.

A játékban vannak még egyéb speciális kártyák is, mint például a Black Mail kártya, vagy a Prototype, amiket ha ellopunk, igen megdobhatják a játék végén a pontokat.

Vélemények/Pontok

Ez egy nagyon könnyed játék, tele szórakozással. Nem kell hozzá kőkemény stratégia, a véletlen jelen van, de abszolút jól működik.

Komponensek: Mivel itt mindent teljesen rendben találtam.

Játék mechanika: Gondolkoztam egy ideig, mit hozzak fel ellene, én abszolút megvagyok elégedve. Egy dolog miatt nem, hogy az operátoroknak nincs külön, egyedi képességük. Ezt igazán bele rakhatták volna még :) Azt még megemlíteném, hogy a készítők többféle variánst is felajánlanak. Pl. ne két emelet legyen, hanem labirintus, vagy ne Download kártyákkal játszatok, hanem Extract, stb.

Ár/Érték: A játék ~9000,- Ft körül kapható, nekem kicsit határon van értékben, de igazából annyi játék órát el lehet vele tölteni, simán megéri!

Újrajátszhatóság: Ezzel kicsit gondban vagyok, mert ugyan játszottunk már vele párat, de egy idő után valószínűleg unalmasak lesznek a szobák és a kártyák, de optimista vagyok. Kellőképpen jópofa az egész ahhoz, hogy pár játék után NE unjuk meg.

Téma megvalósítása: Hát, attól függ, mit veszünk itt témának. Én nem is az Androidot magát, hanem azt a vicces szituációt veszem alapul, hogy bent vagyok az épület közepén, előttem 10 finom Data Token, de már el kell indulnom kifele, mert lehet bent maradok. Oké, egye fene, még azt a 10-et gyorsan letöltöm és aztán megyek. Kifele már szinte szaladok, sőt, futok, de nem sikerül kijutni, elkapnak. Majd megnézzük a maradék, lefordított szobát, és kiderül, hogy ha még kettőt megyek tovább, ott a lift, amivel azonnal kijutok. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Abszolút előttem a helyzet, és ez bizony engem megvett kilóra.

Játékidő: EgyértelműenOK , Iszonyat rövid tud lenni, sőt, ha kicsit is nem figyelünk oda, az a ~40 perc hamar lecsökkenhet ~20-ra is. Ilyenkor persze általában mindenki veszt :D

Kinek ajánlom: annak, aki egy rövid, szórakoztató játékot keres 2-6 személyre. Angol tudás kell hozzá, sajnos magyarosítás még nem érkezett.

Pár további extra információ: És a szokásos Tom Vasel - The Dice Tower bemutató:

Összes írásom →

Comments