Be ZEN

Jóga a mindennapokban írta: mudlee - January 17 2014

Mi az a jóga?

Wikipédia: „A jóga a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében...” „...A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát.”

Sokakban ma az a kép él a jógáról, hogy szép lányok egy izzasztó teremben nyújtanak. Sajnos a jóga (sok minden máshoz hasonlóan) ma már nem azt jelenti az általános köztudatban, mint amit eredetileg jelent. Az emberek úgy tekintenek a jógára (hot jóga, függő jóga, stb.), mint a tornaóra egy trendibb változatára. Való igaz, hogy erről is szól a jóga, de nem csak, és nem elsődlegesen.

Mi a valódi célja a jógának?

Nagy szavakkal élve: a megvilágosodás.
Az én céljaim azért nem ennyire emelkedettek, de mindenképp a fenti felé mutatóak (mindenki mást mond, mi a megvilágosodás és miért jó, de egy biztos: nehéz elérni).

Ha magamat nézem, én jóval földhözragadtabban tudom csak megfogalmazni, mit akarok. Meg akarom vele tanulni (illetve tovább akarom tökéletesíteni):
 • mi az a test-kontroll,
 • hogyan kell az érzéseimet kontrollálni (düh, vágy, akarat, szenvedély, stb.),
 • hogyan üresítsem ki az agyam,
 • hogyan ismerjem meg magam jobban, és az miért lesz jó,
 • hogyan meditáljak,
 • hogyan érjem el a belső békét,
 • hogy mit jelent az a mondás, miszerint keresni kell a mozdulatlanságban az aktivitást,
 • mi az az együttérzés,
 • hogyan működik a test, és a test energiái,
 • hogyan lehet 80 évesen is járóbot nélkül élni,
 • hogyan kell normálisan lélegezni.

Tapasztalataim a jógában

Nehéz, furcsa kezdetek

Eleinte, az első órákon, nekem az egész arról szólt, hogy próbáljam ugyanazt csinálni, mint Zoli, az oktatóm. Próbáljak odafigyelni arra, amit mond, és a sok ismeretlen dolgot valahogy feldolgozni. Prána, csakra, ászana... rengeteg ismeretlen szó volt.
A legfurcsább élmény emlékszem, az volt, amikor az egyik óra végén relaxáltunk, és a csendben egyszer csak Zoli elkezdett valami ismeretlen nyelven mormolni valamit. Valami éneknek hangzott, de nem igazán tudtam, mire való, és azt sem, miért most csinálja. Furán éreztem magam, talán a legjobb szó az, hogy zavarban voltam. Mégis csak felnőttek vagyunk, itt fekszünk, és akkor valami ismeretlen ember ilyen hülyeségeket csinál. Mi jöhet még?
Sok minden jött még ezután. A jóga nekem egy olyan folyamat volt már akkor is, ahol folyamatosan tanul az ember valamit.

Az első pár hónap

Az első pár „sokkot” kiheverve kezdtem megszokni, hogy minden órán van mantrázás (mint kiderült, így hívják az ismeretlen nyelven - ami a szanszkrit - éneklést). Hallottam már róla, de más hallani róla, és más csinálni. Egészen megdöbbentő érzés volt, hogy én is elkezdtem csinálni.
Ezt ahhoz tudom hasonlítani, hogy régen sose tudtam elképzelni, hogy a krisnások miért nincsenek zavarban, amikor rengeteg ember előtt Hare Krisnáznak, de most már értem, és megértem. Továbbá, régen azt sem tudtam volna elképzelni, hogy felnőtt emberek között fogok egy számomra ismeretlen nyelven mormolni. De úgy látszik, a jóga bizonyos gátakat is képes ledönteni. Mellesleg, a „felnőttet” azért használom ennyiszer, mert gyerekként teljesen más lenne ez az egész. Felnőttként egy csomó olyan dolgot kell leküzdenünk, amik a gyerekeknél nincsenek még meg (vagy csak kevésbé): gátlások, félelmek, testi-rugalmatlanság, berögződések, stb.
Pár hónap után kezdtem azt tapasztalni, hogy egyes ászanák (test-tartások) jobban mennek, a lábam lentebb megy, a derekam jobban hajlik, stb. Egyáltalán volt olyan gyakorlat, amit meg mertem már próbálni.
Rájöttem még arra, hogy Zoli ugyan nem profi, ő is még bőven a saját útját járja, viszont olyan hangulatot képes az óráin megteremteni, amivel más oktatónál eddig nem találkoztam. Nyilván, ez ízlés kérdése, nekem nagy szerencsém(?) volt, hogy hozzá vitt a sors elsőnek. Szerintem nagyon fontos, hogy olyan embertől tanuljunk, aki őszintén csinálja, amit csinál, tesz azért, hogy ő is erősen fejlődjön. Továbbá az is fontos, hogy mi is úgy érezzük, hogy ő képes átadni nekünk azt a tanítást, amit keresünk.

Manapság

Nagyjából két éve járok jóga órára, heti egy alkalommal, kisebb-nagyobb megszakításokkal, néha itthon gyakorolva (erről majd külön írásban emlékezek meg). Ennyi idő alatt azért már vannak tapasztalataim.

Az egyik, hogy ha kihagyok egy-két órát, akkor megérzem. Nem úgy hajlik a derekam, hosszú ülésnél/állásnál megfájdul, vagy egyáltalán... hiányzik. Ugye az órán rengeteget nyújtunk, mindenféle elképesztő pozíciókban. Ilyen nyújtásokat aki nem jógázik, a hétköznapi életben nem nagyon csinál. Ezért, miután átéled azt a felszabadulást (pl. ahogy a gerinced egy jó megnyújtás után mennyire jól érzi magát), amit egy-egy ászana ad, utána ha kimarad egy-két óra, nagyon megérzed a hiányát. Az ember nem tudja elképzelni, amíg nincs tapasztalata benne, mennyire durván kötöttek az izmai, és ez mennyire sok korlátot generál. Főleg manapság, amikor 24 órában a gép/TV előtt ülnek az emberek.

A másik, amit megfigyeltem, hogy megtanultam lélegezni. Sarkítok, de úgy érzem, sokkal jobban csinálom ezt az alapvető szokást, mint eddig. Csinálunk ugyanis ún. pránajámákat (légzőgyakorlatok). Ezek sok mindenre jók, de itt most csak magára a légzésre akarok reflektálni.
Szóval, így utólag vissza gondolva nem tudom, hogy mit csináltam eddig. Mert, hogy nem lélegeztem, az biztos. Nyilván ismét nagyon sarkítok, de muszáj érzékeltetnem, mennyire sokat jelent ez nekem. Hihetetlen, mennyire megváltozott maga a folyamat, mennyire máshogy, tudatosan használom ezt a velünk született, motorikus test-funkciót.
Csak egy nagyon egyszerű példa, hogy miért jó, ha tudatosan lélegzel: keress valami nehezet (de ne túl nehezet:)) és próbáld megemelni. Majd próbáld meg ezt újra úgy, hogy nagy levegőt veszel, és benntartod azt. Sokkal könnyebb lesz! Persze ez az egészből csak egy nagyon apró, nüansznyi kiragadott példa.

Finomodtak az érzékeim. Egyre több mindent veszek észre (hallás, látás, szaglás útján), egyre jobb a memóriám, egyre jobbak a reflexeim és az egyensúlyom (edzésen tapasztalom). Sokkal jobb a test-kontrollom. Az első órákon röhej, de egyenesen állni is nehézkes volt.

Kezdenek elmaradni a rossz szokásaim(?). Mindenkinek vannak rossz szokásai, nekem is voltak (és vannak), de a jóga segítségével úgy érzem, egyre többet tudok elhagyni. Ezt valószínűleg a barátaim, családtagjaim jobban tudják, mint én, így meg is kérem őket, hogy kommentben erősítsék/cáfolják meg :)

Rengeteg olyan út nyílt meg előttem, ami ismeretlen volt eddig. Olyan témák kezdtek el foglalkoztatni, amiket eddig simán elengedtem magam mellett. Tudtad például, hogy minden dolog (fa, autó, te magad) hullámokból áll? Rezeg. És ha például valamit érzel (harag, szomorúság, jókedv), az kihatással van mindenre, mert az érzések is rezgések. Ha a jógán hallod, hajlamos vagy azt hinni, hogy „na persze, egy újabb "talán"”, de ha jobban utána nézel, rájössz, hogy ezek már tudományosan igazolt dolgok, amiket persze a TV nem reklámoz. Egy nagyon jó cikk a sok közül, melyet tudok ajánlani: A rezgésekről - Charon Institute.

Felismertem, hogy micsoda felelőtlenség volt részemről, az, ahogy étkeztem (és még most is néha). Ez vonatkozik az evés módjára, és magára az ételre is. Nem érdekelt ugyanis, hogy az, amit megeszem, honnan van, hogyan készült, mi van benne, a lényeg az volt, hogy finom.
De ha egyszer megérti azt az ember, hogy a teste nem egy szeméttelep, akkor nagyon gyorsan megfog változni az erről kialakított álláspontja. Hogy ne szaladjak messzire: ha egyszer felfogja az ember (és nem csak legyint rá), hogy az a húsleves, amit éppen eszik, egyszer még egy érző lény volt, aki lehet, hogy nem volt olyan intelligens, mint mi (azok lennénk? - csak egy példa), de megvolt a saját élete, akkor nem lesz fura neki, hogy sokan miért nem esznek húst.
Sőt, ő is erre az útra fog térni. Ajánlom figyelmedbe a „Miért lettem vegetáriánus?” írásom. Illetve, ezt a kis bekezdést olvasd újra többször is, hogy ne az elsődleges ítéleted mondjon véleményt, hanem tudatosan gondolkozz is el rajta.
A lényeg, hogy a jóga megtanít máshogy gondolkodni, mélyebben rálátni a dolgokra, és megtalálni az igazi lényeget bennük. Segít, hogy ne csak a saját (egó) szemszögedből nézd a dolgokat, hanem meg tudd vizsgálni más perspektívákból is.

Megtanultam értékelni az apró örömöket, és megtanultam, hogyan kezeljem a problémákat. Oké, ez még nem teljesen megy, de lényeget és a célt látom, és elérhető távolságban is érzem :) Általában az emberek, ha kapnak egy rossz hírt, akkor hajlamosak abba belemélyülni, és ezen a rossz híren lovagolni hetekig, hónapokig, évekig. Ez nem csak saját magára, a testére és az elméjére nincs jó hatással, de sok nincs értelme sem. Ellopták az autóm. Na és? Majd lesz másik. Persze, nem kellemes, de azzal, hogy csak sopánkodunk rajta, semmivel nem leszünk előrébb.
Az apró örömök felett pedig úgy siklunk el sokszor, mintha ott se lenne. Egy nagyon jó gyakorlatom van erre (amivel még kísérletezek): akármilyen idő is van, próbálj meg örülni neki.
Süt a nap? Örülj neki. Ha nem sütne, nem élnénk.
Esik az eső? Örülj neki. A növények - melyek az életünk alapvető mozgatói - is örülnek.
Esik a hó? Örülj neki. Élvezd azt a nyugalmat, ami a hóeséskor van!
Stb.
Egy másik érdekes gyakorlat: amikor mész az utcán, keresd a pozitív dolgokat. Morfondírozz el azon, hogy nálad mennyien élhetnek rosszabbul, és te hozzájuk képest milyen szerencsés vagy! Mondj hálát érte!
Fontos, hogy mindenben meglásd a jót, de ha nem is sikerül, legalább törekedj rá. Ami pedig nem jó, ne hagyd, hogy magával ragadjon!

Mióta jógázom, nem használtam gyógyszert. És még élek. Talán egy, maximum kettő algopyrin-t használtam, de azt is az elején, amikor már tényleg nem bírtam tovább. Erre büszke vagyok. Mégpedig azért, mert manapság az emberek mindenre gyógyszert szednek. És hihetetlen felelőtlen módon nem veszik észre, hogy az egész nem szól másról, csak a profitról. Nem arról beszélek, ha valaki élet-halál között van, akkor nem lehet hasznos XY pirula. De, lehet. De a fejfájásra, megfázásra és ilyenekre teljesen felesleges bármit is használni. Rengeteg természetes gyógymód van, amivel ki lehet gyógyulni. Igen, több időt vesz igénybe, de mi a fontos, az egészség, vagy a gyógyszergyárak profitja és az idő? Ha nézel TV-t, nem tűnt még fel, hogy minden második reklám valami csodaszert reklámoz? Vajon miért... :)
Ezenkívül, ha felismerjük, hogy a betegségek java (ha nem az összes) lelki eredetű, akkor ha magunkban rendezzük a dolgokat, akkor a betegség is elkerül.

A jóga a fény, amely, ha egyszer kigyúlt, többé nem homályosodik el. Minél odaadóbb a gyakorlásod, annál fényesebb lánggal ég. - B.K.S. Iyengar

Összes írásom →

Comments