Be ZEN

Kihívások 2014 – Február– beszámoló írta: mudlee - March 01 2014

Aki rendszeresen olvassa a blogom, tudja, hogy 2014-ben minden hónapra kitűztem magam elé egy feladatot, kihívást. Ezek a kihívások arról szólnak, hogy olyan szokásokat próbáljak meg elhagyni, amelyek szerintem nem jók, és felvenni olyanokat, amik jók. Olyan eszközök használatát próbáljam limitálni, amelyeket szerintem sokat használok, értelmetlenül. Abba hagyni olyan dolgokat, melyek függővé tesznek. Amolyan önkontroll jellegű dolog ez.


Siker?

Jó kérdés. Ha szó szerint szeretném venni a kihívást, amit magam elé állítottam, akkor nem egészen. Viszont, ha egyel hátrébb lépek, akkor a tapasztalat, amit szereztem, felér egy sikerrel!

Internet nélkül este, és hétvégén

Hétköznap nagyon egyszerű volt. Mivel sokszor kelek korán a reggeli rutinom miatt, így reggel 8-ig nem netezni nem volt olyan nehéz. Elment az idő a jógával, olvasással, teázással. Este már kicsit más volt a helyzet, mert nagyon szerettem volna olvasgatni a kedvenc blogjaim, de nem tehettem.
A legnehezebb viszont hétvégén volt. Mivel hétköznap javarészt munkával foglalkozok, az igazi olvasgatás, böngészés hétvégén jöhet csak képbe.

Tapasztalatok

Nagyon nehéz összefoglalni a gondolataimat, ezért pontokba szedem, melyek azok a tapasztalatok, amiket az elmúlt hónapban ismertem fel. Remélem, nektek is lesz közte hasznos!
  • Sokkal nehezebb valami olyan szokást elhagyni, amelyről nem gondoljuk őszintén azt, hogy rossz. A hírolvasásra igazi, mély meggyőződéssel tudom azt mondani, hogy nem hasznos, viszont az internetezésre kevésbé.
  • Nem az időbeli korlátozás a fontos, hanem a mennyiség-, és minőségbeli. Arra jöttem rá, hogy nem azzal volt a bajom nekem igazán, hogy sokat internetezek, hanem sokszor haszontalan dolgokra használom, és csak unatkozom. A hónap végére kezdtem el azt felismerni, hogy nem az volt a baj, hogy még mondjuk este 10-kor is internetezek, hanem az, amiért csináltam. Pl. volt olyan, hogy egy nagyon érdekes tudományos cikket olvastam az elmúlt héten, este 10 után. Megszegtem a „tilalmam”? Igen. De másik szemszögből nézve viszont, nem haszontalan dolgot csináltam. Tanultam, bővítettem a tudásom. Haszontalan és felesleges dolog nekem az, ha: értelmetlen cikkeket (már-már hírt) olvasok; feleslegesen csetelek; alkalmazásokat töltögetek és böngészek; információt ugyan tartalmazó, de mögöttes tudást nélkülöző írásokat olvasok. Nagy vonalakban. A lényeg, hogy ne azért internetezzek, mert éppen nem tudok mást csinálni, vagy mert épp előttem van a gép, hanem azért, mert hasznos, azért mert tényleg kell. Ha ezt nézem, akkor sikeres voltam, mert ugyan megszegtem párszor a szabályaimat, viszont sikerült lecsökkenteni az internetezésre szánt időt, és amikor meg is szegtem, javarészt hasznos dologgal tettem azt.
  • Alaposan végig kell gondolni a kihívás miértjét, mielőtt belevágok. A márciusi és a januári hónapnak van és volt miértje, de a februárinak kevésbé érzem erősnek a miértjét, amit megfogalmaztam.
Ugyan ezek is tapasztalatok, viszont mivel ezek a +1 kihíváshoz kapcsolódnak, külön veszem. Segítség: a +1 kihívás az volt, hogy minden reggel jógázzak.
  • Sokszor volt az, hogy a reggel valami miatt elúszott, és onnantól fogva az egész nap lélekben arról szólt, hogy mikor tudom besuvasztani a jógát, hogy meglegyen. Amolyan le akarom tudni dologgá vált át. A probléma nem a jóga volt, hanem az, hogy úgy nem fogok tudni valamit rendszeresen csinálni, ha nem tudok semmit sem rendszeresen csinálni. Ezért először inkább ezen kell majd dolgozni, amit most márciusban meg is kezdek.
  • Ha sikerült tartani a tervet, és reggel jógáztam, nagyon jól esett, és sokkal jobbnak éreztem a napot, viszont ez a jóérzés nem volt annyira erős, hogy a holnapi reggelt motiválja. Valószínűleg az elgondolással volt a baj, ezért a márciusi +1 kihívásnak fontos szerepet tulajdonítok ennek a megszilárdításában.
  • Ki kell dolgozni egy B tervet arra az esetre, amikor a reggel valami miatt kiesik (pl. éjszakai program; betegség, mint most). Mivel nem volt B tervem, ezért volt, hogy a reggel nemes egyszerűséggel eltűnt aznap. A jógával együtt.

Összegzés

Nem voltam sikeres úgy, ahogy azt az elején elvártam. Viszont sikerült sok olyan tapasztalatot szereznem, amik elősegítik majd a törekvéseim, és más módon nem lett volna esély, hogy megszerezzem, csak úgy, ha a „feszegetem” a szokásaim határait.
Érdekes volt továbbá azt látni, hogy mindenkinek megmozgatja az agyát, amit csinálok, és valamilyen formában mindenki reagál rá. Tehát hatással van a többiekre. Ez viszont mindenképp örömteli dolog! :)
Szóval, itt a március, új kihívás, sok sikert magamnak! :>

Lentebb pedig a februárban írt jegyzeteimet olvashatod:

Reggeli jóga teljesítése - Február

1.: OK
2.: OK
3.: OK
4.: OK
5.: OK
6.: OK
7.: OK
8.: OK
9.: - ma eléggé fájt a fejem, ezért semmihez nem volt kedvem. Jógához sem...
10.: OK
11.: OK
12.: OK
13.: :(
14.: OK
15.: -
16.: -
17.: OK
18.: -
19.: OK
20.: OK
21.: OK
22.: -
23.: -
24.: OK
25.: OK
26.: - nagyon keveset aludtam az este, fájt a torkom egész hajnalban...
27.: -
28.: -

Jegyzetek

1. hét: Nos, nem gondoltam, hogy rögtön ennyire rossz lesz a kezdés :)
1. és 2. nap. Mivel a hónap szombat-vasárnappal kezdődött, rögtön a „mély vízben” kezdtem.
Mert pl. szombat esténként barátokkal szoktam összeülni, ahol mutogatunk egymásnak neten néha képeket, vagy cikkeket, és ezt sokszor hajnalig műveljük. Itt kapásból megbuktam.
Majd ugye, rögtön vasárnap jött, amikor meg egyáltalán nem lehetne internetet használni. Ez ma egy ideig ment, de pl. nagyon vártam, hogy egy fórumban válaszolnak-e egy kérdésemre, illetve vaterás eladással kapcsolatban is vártam egy levélre, továbbá offline próbáltam linuxon operálni valamit, de amikor már kevés volt az offline doksi, „muszáj” volt keresnem valami segítséget. Azt hiszem, ezen a hétvégén nincs internet dolgon még dolgoznom kell...
2. hét: A hétvégével fogom kezdeni a hetet :) A hétvégével ismét bajban vagyok, mivel péntek-szombat este semmit nem tudtam aludni, így azt a munkát, amit szombat délelőttre terveztem, megcsináltam hajnalban. Persze megszegtem a feltételt, de... így jött ki. Viszont szombat délután nem fogok internetezni. Elvileg. A reggeli jóga annyira nem is reggeli lassan, de legalább eddig minden nap megvolt. Vissza kellene térni arra, hogy reggel csináljam, ne random időpontokban.
3. hét: Határozottan vissza kell térni a reggeli időpontra, mert különben csak odázódik állandóan, és amolyan "le kell tudni" feladat lesz belőle...

Előretekintés - Mi lesz márciusban?

Március - „Az vagy, amit megeszel”

Ismerős a fenti mondás? Igazán mélyen szántó gondolat. Az átlaghoz képest, mi szerintem egészségesen étkezünk. Javarészt házilag készül minden és vegetáriánusak vagyunk, de sokszor becsúszik egy bolti szendvics, egy túrórudi, pizza, vagy hasonlók. Ezeket fogom elhagyni most.
Továbbá, mivel olvastam egy igen megindító bejegyzést (angol), ebben a hónapban semmiféle bolti tejterméket nem fogok fogyasztani, csak és kizárólag olyat, ami háznál, jó körülmények közt nevelt állatoktól származik (egyelőre még nem találtam ilyet).

Kihívás: semmi előre gyártott terméket, semmi iparilag előállított ételt nem eszek. Az ételeket az itteni egyik péktől és a piacról fogom beszerezni. Egyelőre, aztán ha bővül az ismeretem, ez is bővülhet. Ez igazából nem csak egy kihívás, hanem egy felfedező hónap! :)
+1 kihívás: szeretném a rendszerességet megszilárdítani magamban (a csíráit elültetni), ezért márciusban minden héten legalább négyszer 5-kor kell kelnem, és az alábbiak közül tetszőlegesen választani egyet: meditálás, jóga, edzés (kettlebell), olvasás. A korai kelést egy finom teával fogom jutalmazni.
Állítás: szörnyű látni, hogy ha bemész egy boltba, akkor az ételek döntő többségében van valami nem oda való. Van olyan „étel”, amiben például semmi természetes nincs. Azt állítom, hogy ezek nélkül sokkal egészségesebben lehet élni. A másik állításom, hogy az a jellegű tejtermék fogyasztás, amit a korunk embere művel, felér egy legalább akkora kegyetlenkedéssel, amit a húsevés kapcsán művel. Szeretném magam ebből is kivonni.
Pótlék: amikor vegetáriánus lettem, kitárult a világ az ételek terén. Így igazából még nem tudom, mi a pótlék, ki fog derülni! :)

Összes írásom →

Comments