Be ZEN

Kihívások 2014 - Január - beszámoló írta: mudlee - January 31 2014

Aki rendszeresen olvassa a blogom, tudja, hogy 2014-ben minden hónapra kitűztem magam elé egy feladatot, kihívást. Ezek a kihívások arról szólnak, hogy olyan szokásokat próbáljak meg elhagyni, amelyek szerintem nem jók, és felvenni olyanokat, amik jók. Olyan eszközök használatát próbáljam limitálni, amelyeket szerintem sokat használok, értelmetlenül. Abba hagyni olyan dolgokat, melyek függővé tesznek. Amolyan önkontroll jellegű dolog ez.


Mint a jegyzeteknél is látszik, az első héten még komolyan kellett foglalkoznom ezzel a dologgal agyban is. Viszont az első hét után egyáltalán nem érdekelt már. Olyannyira, hogy még itt a jegyzeteket is elfelejtettem vezetni.

Mit jelent ez?

Azt, hogy sikeresen teljesítettem a kihívást. És a legjobb benne, hogy már egyáltalán nem érdekelnek ezek a híroldalak. Y/ Pontokban írtam össze, hogy hogyan tudnám összegezni a januárt:

 • Rájöttem, hogy a facebook-nak semmi értelme számomra. Ezért töröltem magam. Ezt legalább érzem annyira jó döntésnek, mint amikor felmondtam a TV előfizetésem 5-6 éve.
 • Megpróbáltam elemezni, hogy miért is néztem annyira sokszor a híroldalakat. Nem sokat néztem, hanem sokszor. A sokszor pedig azért baj, mert függővé tett, úgy, hogy észre sem vettem. Szóval, arra jutottam, hogy azért néztem sokszor híroldalt, mert ez egy öngerjesztő folyamat. Minél többet olvasol híreket, annál több hírre vágysz. Elég rosszul hangzik ez, és így utólag vissza tekintve eléggé az is volt.
 • Kicsit furcsa volt eleinte, mert ha volt egy kis időm, akkor a kezem már írta volna reflexből a címeket a böngészőbe. Ilyenkor a kihívás miatt vissza kellett magam fogni, és gondolkozni, hogy most van egy kis időm, mivel töltsem el.
  Magyarul, rengeteg plusz időt kaptam, ami eddig hírolvasással telt el. Hogy ezt a plusz időt mire használtam fel, az változó. Olvastam, relaxáltam, sétáltam, stb. Még nincs meg benne a gyakorlatom, hogy mi a legjobb, ezért váltogatom a dolgokat.
 • Bizonyos hírek később érnek el hozzám. Például, egyik barátomnál szembesültem azzal, hogy a CIB bankba már csak egy tokennel lehet belépni, és kész szerencse, hogy én még a régi módon is tudom használni. Ilyen, és ehhez hasonló hírek értek utól, amik valóban hasznosak, de az égvilágon semmi nem történt volna, ha csak késve tudom meg.
  Iszonyatosan jó érzés, hogy az agyam nem a napi történésekkel van teli. Ráadásul kis meglepetés-érzet is van benne, amikor mondják, hogy „te még nem hallottad?”. És ez a meglepetés-érzet nekem tetszik :)
 • Eddig is tudtam, de most értettem meg igazán, hogy hogyan lehet valamire tényleg odafigyelni. Sok emberen látom (kollégák, ismerősök, család), hogy sokszor csak megszokásból böngészgeti a facebook-ot, a híroldalakat, de nem is olvassa el igazán. Én is ezt vettem anno észre magamon, hogy nagyon jó cikknek kellett, hogy legyen, hogy végig olvassam figyelmesen. A többin csak keresztül rohantam.
  Most már erre tudatosan figyelek, hogy ha pl. olvasok valamit, akkor oda is figyeljek arra. Sajnos ez a sok híroldal arra kényszerítette az agyam, hogy gyorsan olvassam el, minél többet olvassak el, meg fél szemmel a villódzó reklámokat is nézzem. Ez egy hatalmas megkönnyebülés, hogy most már nincs ez a berögződés.
 • Eddig rengetegszer próbáltam már a szokásaimon változtatni. Korán kelek. Reggel jógázok. Minden héten edzek. Na persze... Úgy látszik viszont, hogy ez a fajta változtatás beválik. Egy dolgot válassz ki egy hónapra, azt oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, a családdal, és csináld azt. Tartsd magadon a szemed, és hagyd, hogy mások is rajtad tartsák a szemüket. Légy számonkérhető.
  Nekem ez úgy látszik, bejön. Eddig. :)
 • Az utolsó pont kicsit szomorú pont. Volt több oldal is, akiket facebook-on követtem, és mikor töröltem magam, hiányoztak. Pl. Jet Li-nek az írásai, a Krisnások írásai, stb. Szomorúan konstatáltam, hogy manapság már csak facebook oldaluk van az embereknek. Olyan, mint blog, már kevés létezik. Viszont rájöttem arra is, hogy az ilyen facebook oldalak javát lehet úgy is olvasni, hogy nem regisztrál az ember. Így, végülis olvasok facebook-ot, de nem azon a módon, ahogy eddig. Most úgy használom, mint, ha blogot olvasnék. Persze ezt se napi szinten, hanem amikor eszembe jut, hogy már régen láttam Jet Li bácsit, mi van vele :)
  A másik szomorú dolog, hogy egyes családi eseményeket is úgy kell megtudnom, hogy a kedvesem szól, hogy tudtad, hogy XY meg XY-al mi történt (közeli családtag, remélem olvasod!)? Én meg csak nézek, hogy wow... Felhívom Édesanyám, és tényleg XY és XY történt. Mindenki tudja, csak én nem. Ez szomorú. Ez nagyon az. De végülis, hogy valami pozitívval zárjam soraim, a fenti pozitív hír elért hozzám, csak kicsit megkésve! :)

A +1 kihívás pedig az volt, hogy januárban semmilyen alkoholt ne igyak, akármilyen lehetőség is adódik rá.
Sikeresen teljesítettem ezt is. Bár nehéz volt. Nem azért, mert annyira szerettem volna inni, hanem inkább azért, mert a barátok, ismerősök nagyon erősen próbáltak kérlelni. Nehéz nemet mondani, és megértetni velük, hogy miért is csinálod. Nekik pedig nehéz megérteni, hogy a NEM, az azt jelenti, hogy NEM. Kedves barátok, elnézést így utólag, de hát ez van :)

Jegyzetek

1. hét

Eddig egyszer ütöttem be egy híroldal címet, de szinte reflexből, viszont azonnal kapcsoltam, ezért gyorsan be is zártam. Amiket kitaláltam, eddig jól működnek (specifikus blogok/fórumok olvasása (2-3 db), youtube csatornáim követése).
Egy dolog „hiányzott” eddig: a tegnap írt bejegyzésem megosztása a facebook-on. Végül megoldottam, barátnőmet megkértem, hogy ossza meg a nevemben.

Kivételek: úgy látszik, kell tennem pár kivételt, de csak félig kivétel! Például, facebook-ot meg lehet nyitni, ha posztolni akarok egy írásomat a blogról. De csak megnyit->poszt->bezár lehet a folyamat.

2. hét

?

3. hét

?

4. hét

?

5. hét

?

Előretekintés - Mi lesz februárban?

Február - internet-mentesség

Reggelente, és este nagyon sokat használom az internetet. Úgy általában nagyon sokat használom. Rendben van, hogy munkámból kifolyólag sokszor kell, de ideje megtanulnom, hogy az internet arra való, amire. Nem arra, hogy 0-24-ben azon lógjon az ember.

Kihívás: munkaidőben reggel 8 előtt, hétvégén 10-ig nincs internet, továbbá este 8 után se. Hétvégén vasárnap egész nap nincs internet. Kivétel: blog írása, bkv/vonat információ megnézése.
+1 Minden reggel, ha nem is sokat, de jógázni szeretnék. Legalább négy napüdvözletet kell megcsinálnom.
Állítás: amíg nem volt internet, addig is boldogan éltem, és el tudtam magam foglalni.
Pótlék: olvasás, yoga, meditálás.

Összes írásom →

Comments