Be ZEN

Kihívások 2014 – Március – beszámoló írta: mudlee - March 31 2014

Aki rendszeresen olvassa a blogom, tudja, hogy 2014-ben minden hónapra kitűztem magam elé egy feladatot, kihívást. Ezek a kihívások arról szólnak, hogy olyan szokásokat próbáljak meg elhagyni, amelyek szerintem nem jók, és felvenni olyanokat, amik jók. Olyan eszközök használatát próbáljam limitálni, amelyeket szerintem sokat használok, értelmetlenül. Abba hagyni olyan dolgokat, melyek függővé tesznek. Amolyan önkontroll jellegű dolog ez. Szeretnék olyan szokásokat is megszilárdítani magamnak, amikről azt gondolom, hogy jók, de jelenleg nem rendelkezem velük.


„Az vagy, amit megeszel”

Az az egy biztos, hogy sok érdekes dolgot tanultam meg az elmúlt hónap alatt, ezek közül pár fontosabbat kiemelnék.
 • Nagyon aranyos családom van, mivel 100%-ban támogattak a célom elérésében, sőt, még ha olyat tettem volna, ami ellenkezik a kihívással, fel is hívták a figyelmem. Köszönöm! Nélkülük nagyon nehéz lett volna tartanom magam a tervhez, főleg az elején! :)
 • Felesleges +1 kihívásokat állítani, mert elég nehéz azt is betartani. Márciusban pl. az volt a +1 kihívás, hogy korán keljek minden nap, és még eddzek is, jógázzak, stb. Több sebből is vérzett sajnos. Az egyik, hogy éppen elég volt a fő kihívással foglalkozni, az étrendbeli dolgok változásával. A másik, hogy nem csak, hogy korán kellett volna kelni, még csinálni is akartam valamit. Ilyen nagy életmódbeli változtatásra nem lehet csak úgy mellékesen gondolni. Összegzésképp, az egyik nagyon fontos elvemet nem vettem elég komolyan: egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Meg is lett a hatása, a +1 kihívás 1 napon sem működött.
 • Mindenhol meg lehet találni a lehetőséget, hogy házi dolgokat vásároljunk, csak foglalkozni kell vele. Budapestet ebből a szempontból előre elítéltem, és nagyot csalódtam (pozitívan). Vidéken meg pl. édesanyámék házának a szomszéd utcájában készítenek házi sajtot, mint kiderült... és még olcsóbb is, mint a boltban kapható sajtok. És finomabb. És frissebb. És tejből van... :) Eddig persze nem foglalkozott vele senki, mert nem merült fel problémaként.
 • A mandulatej bár drága, de igen finom! Nem voltam egy nagy tejes mostanában, viszont néha egy esti kakaó az jól esett. Arra a pár alkalomra tökéletes volt a mandulatej is! Mi a baj a házi tejjel? Nézz utána a tejiparnak, és meglátod. Persze, fogok erről is írni, amint tudok, mert szerintem nagyon fontos témáról van szó.

Hibák

Egy két hiba azért becsúszott a rendszerbe. Pl. a tejfölt és a vajat nem nagyon sikerült egyelőre kiváltani (ami nem jelenti azt, hogy nem is fogom a jövőben!), ezért ha jóval kisebb mennyiségben, de vásároltam. Viszont csak a Cserpes termékeit, ami talán közelebb áll a céljaimhoz, mint bármelyik másik jelenleg kapható.
A másik, hogy jó pár dologra nem gondoltam, de ezek úgy gondolom, beleférnek az elvárásaimba: kávé, bor, magvak (mogyoró, kesudió, stb.), illetve hasonló apróságok. Ezeket nem rendszeresen fogyasztom, és valószínűleg nem sok állat szenved meg érte, úgy hogy az ilyen jellegű „élvezeteket” egyelőre elfogadom.
A lényeg, hogy az amúgy sem naponta fogyasztott, állatok szenvedésével létrejött - vagy iparilag előállított - termékek zömét sikerült kiiktatni az étrendemből.

Tippek

Van pár tippem, amik segítettek elérni a célom, és ezek igen hasznosak voltak, és lesznek. Ezeket mindenféle reklámozási cél nélkül szeretném megosztani veletek (mármint a konkrét ajánlásokat), merítsetek belőle bátran :)

 • A legnehezebb témakör nekem a bolti sajtok kiváltása volt, mivel imádom őket. - Hosszas keresgélés után találtam egy lajosmizsei embert, aki feleségével készíti a sajtokat, és hozzák Budapestre. Saját állományuk van, és növényi oltóanyaggal készítik az összes sajtot. Érdemes elolvasni a történetüket is, egészen érdekes: http://hazisajt.hu/. A sajtjaik nagyon finomak, nem őrjítően drágák, és elérhető helyen is vannak (Budapest, Rákóczi téri vásárcsarnok).
  - Budapesten belül, a 17. kerületi piacon szokott lenni szombatonként egy sajtos, aki hasonló árakon árul, és nagyon finom sajtjaik vannak nekik is. Saját állománnyal rendelkeznek, és mesterségesen előállított (de nem növényi) oltóval készítik a sajtokat, őket is tudom ajánlani: http://gazdasajt.hu/.
  - Vidéken sajnos nem tudok ajánlani, de eddig Édesanyám sem foglalkozott ezzel, viszont a kedvemért utánanézett, és egy utcára tőlük talált is egy embert, aki készít házi sajtot (fentebb említettem). Szóval, valószínűleg van, csak utána kell járni!
  Pár gondolat, hogy miért jobb a házi sajt (legalábbis, akiktől én vettem): friss tejből készül; finomabb (jóval!); nem olyan állat tejéből készül, akit miután kilehelte az összes tejét, küldenek a vágóhídra. Lehet, hogy picit drágább, viszont el kell gondolkozni ismét, hogy a minőség vagy a mennyiség a fontos.
 • A szezonális zöldségeket mind be lehet szerezni a piacról. Ezek a zöldségek általában frissebbek, ízletesebbek, és nagyobb esély van az eredetének a tisztázására. Mi a baj a bolti zöldségekkel? Van, hogy semmi, viszont egyre több olyan zöldség van, ami: több ezer km-t utazik; semmi íze nincs; vegyszerezett; ki tudja, milyen földön termett. Amikor bemegyünk egy nagyáruházba, és azt látjuk, hogy ott van a krumpli, ami Mexikóból érkezett és még olcsóbb is, mint a hazai, nem esünk gondolkodóba? Vajon milyen minőséget képviselhet az? Tudjuk mellesleg, hol van Mexikó? Eszünkbe jut-e az, hogy azzal, hogy nem hazai krumplit veszünk, bűnrészesek vagyunk abban, hogy a hazai termelők csődbe mennek? Átfut-e az agyunkon, hogy mennyi utat tett meg ez a zöldség, és még mindig frissnek látszik, vajon miért? Válasszuk a hazai, friss, idény zöldségeket, és felejtsük el a nem idény és nem hazai dolgokat.
  Mellesleg, szinte minden kisvárosban van piac, vagy kistermelő. Budapesten is rengeteg helyen van piac, nagyon nagy választékkal. A piacokhoz egy tipp: ha van ismerős, akkor kérdezősködjünk végig, hogy melyik árus honnan hozza az áruját, mert vannak azért olyanok, akik kiviszik a piacra, viszont ugyanazt árulják, amit az áruházakban lehet kapni.
  Lehet, hogy nem olyan szép az a piaci paradicsom, de az paradicsom, és paradicsom íze van!
 • Mielőtt megveszel valamit, vess egy pillantást a csomagolásra, hogy mi van benne. Ma már mindenkinél van okos telefon, használd! Egy csomó dologban, amit megveszel a boltban, és megeszel, olyan dolgok vannak, amelyeket ha tudnál, sose ennél többet. Zacskós leves, energia ital, chips-ek, csokik, müzlik, húsok (igen!), konzervek stb. Erről külön írásban fogok megemlékezni. Ami fontos, hogy a tested abból épül fel, amit megeszel. Gondold hát át, hogy miből szeretnéd, hogy a tested álljon, amikor a polcok előtt állsz :)

Szóval, ennyi volt a március. Számomra igen tanulságos, és egyben nagyon hasznos volt! Ugyan nem teljesítettem 100%-osan, viszont sokat tanultam, és sikerült annyit változtatni az étrendemen, hogy azt mondjam, megérte!

Előretekintés - Mi lesz áprilisban?

Április - „ép testben ép lélek”

5 éve küzdő-sportolok, heti rendszerességgel (bár néha 1-2 hetes kihagyásokkal). 1 évig aktívan kettlebelleztem, és szoktam bicajozni is (az utóbbi 5 évben ~2500km-t tekertem le az óra szerint). Mostanában viszont eléggé elmaradt minden, csak a hétvégi edzésem maradt meg, és jógázom. Ezt szeretném kicsit visszafordítani a régi szintre, meditációval is kiegészítve (amit régen napi szinten csináltam szintén), mely keretet ad az egésznek.

Kihívás: Minden héten, a hétvégi edzésem és a jóga óráim leszámítva, legalább 3 alkalommal kell, hogy az alábbi jellegű edzés egyikét végezzem, min. fél óráig: kettlebell, árnyék-boxolás, min. 20km biciklizés, futás (mennyiséget még nem tudok, mivel sose futottam aktívan). Amivel pedig ki szeretném egészíteni, hogy amikor otthon vagyok este, akkor vagy este, vagy reggel egy meditációval zárjam, vagy nyissam a napot. Időkorlát nincs, amennyit kellemesnek érzek. Eleinte úgyis csak ülés, utána koncentráció lesz, majd ezek után lesz csak valódi(?) meditáció :).
Állítás: Sokkal jobban éreztem magam a bőrömben, amikor aktívan mozogtam, és még meditáltam is. Valószínűleg ez most is igaz lesz!
Pótlék: mármint pótlék a lustaságra :) minden edzés után 1 óra semmittevést és/vagy egy jó meleg fürdőt engedélyezek magamnak!
Extra gondolat: ilyen még nem volt, de szerintem érdekes! Bálint barátom mondta, hogy szerinte nem lehet egy ilyen szokást csak egy hónapig csinálni. Ennek úgy van értelme, hogy csinálom folyamatosan, életem részéve teszem. Gondolkoztam sokat ezen, és arra jutottam, hogy igaza van. De, régebben 2-3 évig edzettem folyamatosan, és anno a katalizátor pont az az első hónap volt, amikor csak és kizárólag ezzel foglalkoztam. Ettől a hónaptól is ezt várom el, hogy mint katalizátor indítsa el az egész folyamatot, és az életmódom részéve váljon.

Összes írásom →

Comments