Be ZEN

Kihívások 2014 – Október – beszámoló írta: mudlee - November 10 2014

Aki rendszeresen olvassa a blogom, tudja, hogy 2014-ben minden hónapra kitűztem magam elé egy feladatot, kihívást. Ezek a kihívások arról szólnak, hogy olyan szokásokat próbáljak meg elhagyni, amelyek szerintem nem jók, és felvenni olyanokat, amik jók. Olyan eszközök használatát próbáljam limitálni, amelyeket szerintem sokat használok, értelmetlenül. Abba hagyni olyan dolgokat, melyek függővé tesznek. Amolyan önkontroll jellegű dolog ez. Szeretnék olyan szokásokat is megszilárdítani magamnak, amikről azt gondolom, hogy jók, de jelenleg nem rendelkezem velük.


Októberben egy nem éppen kellemes emberi szokásról, a körömrágásról akartam magam leszoktatni.

Amit sikerült megfigyelnem, az az volt, hogy mivel kiskorom óta műveltem eme tevékenységet, majdnem mesteri szintre fejlődtem benne. Az első két hétben a körömvágó ollóval konkrétan csúnyábbra sikerült vágni a körmömet, mint ahogy azt a számmal és rágcsálással sikerült volna. Ez egy kicsit ledöbbentett, pedig tényleg igyekeztem!

De a lényeg nem is ez. Hanem, rájöttem, hogy nem az a probléma, hogy nem vágnám le ollóval a körmöm, hanem az, hogy el se jutok odáig, mert ha bármi kis apró bőrdarab kiáll, akkor azt azonnal lerágom, mert zavar, viszont nem állok meg ott, ha már a körmök is olyan közel vannak.
Szóval, a megoldás abban rejlik, hogy megelőzöm a problémát, és amint valami zavarót észlelek az ujjaimon, ollóval segítek rajta. Így van esélye, hogy egyáltalán eljutok odáig, hogy lesz mit levágnom, amikor eszembe jut :)

Te is le szeretnél szokni?
Jó ötlet! Ebben a kihívásban ami szerintem fontos, hogy találd meg az okát, hogy miért csinálod. Ideges vagy? Téged is zavarnak az apró bőrdarabok? Unatkozol? Ha megvan, szüntesd meg azt, és maga a rossz tevékenység is meg fog szűnni.

Előretekintés - Mi lesz novemberben?

November - „lassú evés”

Fordítottam már egyszer egy írást, hogy miért együnk lassan. Most jutottam el odáig, hogy én is szeretném ezt a szokást átvenni. A fenti írásban az okok számomra nyilvánvalóak, ezért megpróbálom az étkezési szokásaim eszerint alakítani.

Kihívás: lassan kell ennem, minden falatot szépen megrágva. Nincs gyorskaja, nincs tévézés/olvasás vacsora közben, és nem kivétel az az eset sem, ha sietnem kell. Ha az evésen a sor, akkor csak azon, és annak szentelve az időt.
Állítás: hiszem, amit a „ miért együnk lassan” fordításban leírt Leo Babauta, ezért most nem állítok semmi különöset :)
Pótlék: ha társasággal étkezem, akkor természetesen a beszélgetés rendben van.

Összes írásom →

Comments