Be ZEN

Kihívások 2014 – Augusztus – beszámoló írta: mudlee - September 01 2014

Aki rendszeresen olvassa a blogom, tudja, hogy 2014-ben minden hónapra kitűztem magam elé egy feladatot, kihívást. Ezek a kihívások arról szólnak, hogy olyan szokásokat próbáljak meg elhagyni, amelyek szerintem nem jók, és felvenni olyanokat, amik jók. Olyan eszközök használatát próbáljam limitálni, amelyeket szerintem sokat használok, értelmetlenül. Abba hagyni olyan dolgokat, melyek függővé tesznek. Amolyan önkontroll jellegű dolog ez. Szeretnék olyan szokásokat is megszilárdítani magamnak, amikről azt gondolom, hogy jók, de jelenleg nem rendelkezem velük.

Az augusztus arról szólt, hogy a telefonhoz való ragaszkodásomat fogjam kicsit vissza. Kicsit más eredménnyel zárult, mint gondoltam, de úgy érzem, megtaláltam, amit kerestem!

A tapasztalatok érdekesek, kíváncsi lennék, másnak mi lenne egy hónap után. Ugye a cél az volt, hogy hetente legalább 2 napot legyen kikapcsolva a telefonom. Nos, ez a 2. héten megbukott, de a kihívást mégis sikeresnek tekintem, mert találtam megoldást. Mire is? Arra, hogy hogyan használjam a telefont úgy, hogy ne legyek állandóan félbeszakítható, ne nyomkodjam állandóan, illetve ne tekintsek rá úgy, mint a harmadik kezemre.

Íme a tapasztalataim:
  • A telefon nagyon hasznos találmány, mert: szeretteinket el tudjuk érni, bárhol is vannak; ha baj történik, akkor tudunk segítséget kérni; ha információra van szükségünk, akkor nagyon hasznos (menetrendek, időjárás, stb.)
  • Ha ki vagyok kapcsolva, akkor nem csak a telefon hátrányaitól, hanem az előnyeitől is megfosztom magam.
  • Nagyon jó érzés, amikor nem vagyok elérhető.
  • A környezetemben sikerült sokakat összezavarni ezzel a hol elérhető vagyok, hol nem dologgal. Nem nagyon értették, miért kell egy telefont kikapcsolni egy egész napra. Ez inkább érdekesség, de tanulság is egyben, hiszen ma már az emberek (akár család, akár nem) számít arra, hogy elérhető vagy.

Nos, a megoldás pedig ezek után született meg bennem. A negatív dolgokat kell csak kikerülni, és akkor csak a pozitív dolgok maradnak meg. Ezt pedig úgy sikerült elérni, hogy van a telefonomon egy ún. „ne zavarj” funkció, ami azt jelenti, hogy csak abban az esetben jelez a telefon, ha olyan ember hív vagy küld sms-t, akit én a kedvencekhez hozzáadtam. Ezt a funkciót eddig is használtam, de csak úgy, hogy estére kapcsoltam be. Viszont arra jöttem rá, hogy miért ne lehetne ez egész nap bekapcsolva? Így csak a nagyon szűk család, és a nagyon közeli barátok érhetnek el, mindenki más meg csak akkor, amikor _nekem_ eszembe jut, hogy a telefonra nézzek. Így aki nekem - tényleg - fontos, az bármikor elér, a többiek pedig kénytelen várni egy kicsit.

Egy rövid kitérő. Miért jó ez, hogy nem érhet el akárki akármikor? Azért, mert megosztja a figyelmed, megszakít abban, amit csinálsz, és ő dönti el, hogy mihez kezdj a saját időddel. Mondjuk vele beszélgess telefonon, pont akkor.
Lehet, hogy a munkában ez okozhat nehézségeket, sőt, van, akinek ez nem is teljesen kivitelezhető, de úgy gondolom, hogy az emberi értékek sokkal nagyobb prioritást kell élvezzenek, és rengeteg olyan eszköz van, amivel meg lehet oldani, hogy „mindenki jól lakjon”. Hasonló témában értekeztem már, mégpedig, hogy miért jó, ha fókuszálsz valamire.
Érdemes elolvasni :)

Igen, elég egyszerű megoldás, de valamiért eddig sosem gondoltam rá. Szóval, ha a jövőben engem keresel és nem írok, nem hívlak vissza rögtön, ne aggódj, egy ideig még nem is foglak. Viszont azt ígérhetem, hogy fogok válaszolni, amint oda jutok.

A telefon célja a kapcsolattartás megkönnyítése, ehhez képest mi mindent csak megnehezítünk vele. - Nana c. film

Előretekintés - Mi lesz szeptemberben?

Szeptember - „ZENdülés?”

A blog lényege, hogy tapasztalataim megosszam másokkal. A neve azt jelenti, válj zenné! Akik közelről ismernek tudják, hogy bármi lehetek, de zen életet élő ember biztos nem. Ugyanis legalább olyan távol vagyok a zen élettől, mint ide a nap. Nagyon.
Persze, törekedni lehet, de kicsit úgy érzem hosszas vívódás után, hogy ez a törekvés sokszor, és sokféleképpen elbukik nálam. Szeptemberben megpróbálok ezzel foglalkozni. Mármint kicsit közeledni a zen felé, vagy úgy is fogalmazhatok, hogy a zen útján előrébb szeretnék lépni.
A jógában, melyet gyakorlok, 8 lépcső mentén lehet eljutni a „megvilágosodáshoz”. Hogy ez kinek mit jelent, az itt most mindegy.
Ennek első lépcsője az ún. jamák, korlátozások. Az, hogy a korlátozások alapvetően miért jók, miért jó magad visszafogni bármiben is, a hónap folyamán fogok külön írni.
A jamák az alábbiak: nem-ártás, nem-hazudás, nem-lopás, önmegtartóztatás, nem-birtoklás. Az utolsó kettőt kivéve úgy érzem, egész jól állok.

Kihívás: Ebben a hónapban kipróbálom milyen is az önmegtartóztatás (szexuális). Sokaknak ez most mosolyt csal az arcukra, mások esetleg elborzadnak, hogy merek ilyen tabu témáról beszélni. Nekik üzenem, hogy erről is szeretnék írni a hónap folyamán, hogy miért jó, ha nem élvezkedsz állandóan, és miért baj szerintem, hogy ezt ennyire tabuként kezeli mindenki.
Állítás: Állítólag a szex jó hatással van az emberre. Ugyanakkor az összes keleti tanítás (és a biblia is!) azt mondja, hogy a férfi minden egyes aktusnál elveszít egy kis életenergiát. A jóga-tanítások azt is mondják, hogy önmegtartóztatás nélkül nem is lehet komolyan előrehaladni az önmegvalósítás ösvényén. Nos, tudomány kontra vallás ügyben sosem szerettem győztest hirdetni, és most se fogok, viszont, egy próbát mindenképpen megér.
Pótlék: -

Erre a kihívásra a jóga mellett Tim Ferriss felhívása is inspirált, amit ő úgy hív: NOBNOM. Azaz No Booze, No Masturbating. Angolul tudóknak az alábbi linken további infó erről.


Összes írásom →

Comments