Be ZEN

Könyvajánló - TOP 10 írta: mudlee - January 26 2014

Tervezem már egy ideje, hogy írok egy ilyet. A célja csak annyi, hogy egy képet adjak, mely könyvek voltak azok, amelyek igen mély hatással voltak rám, és miért.
Korlátnak 10-et gondoltam, így tényleg csak azok kerülnek be, amelyeknek be kell :) Kicsit ugyan nehéz volt összerakni a listát így, de megérte ezt a korlátot támasztani!
Ráadásul ez egy tök jó emlékeztető nekem is most, hogy mely könyveket kell újra olvasnom :)

TOP 10 - Lottón Nyertem - ... István

Az első könyv egy egészen érdekes darab. Nem tudjuk, ki írta. Állítólag az egyik lottó-ötös nyertese. Amikor ezt a könyvet elolvastam, átgondoltam az addigi vágyaimat a kedvenc autóm, a vágyott nagy házam és minden más anyagi dolog után. Ugyanis megtudhatjuk, hogy mit sem ér a vagyon, ha bizonyos dolgok hiányoznak. Milyen az, ha hirtelen milliárdos lesz egy egyszerű ember. Milyen új problémák jellenek meg. Hogyan lehet őket kezelni. Milyen új emberi kapcsolatok jönnek létre, és melyek mennek tönkre, stb.
Ez a könyv egy zseniális nyitás, ha ezen a listán szeretnél haladni :)

TOP 9 - Extrém Utazások - Nick Middleton

Egészen meglepett ez a könyv. Kevés olyan utazós könyv van, melyet jó szívvel tudnék ajánlani, de ez (és még két másik kötet a szerzőtől) mindegyiket felül múlja. Az, ahogy ír, az, amiről ír, és a hangulat, melyet a könyv megteremt, egészen elképesztő. Semmi mély filozófia nincs a könyvben, egyszerűen csak egy átlagos geográfus ír az utazásairól, és bemutatja azt, ahol épp jár.
Ahogy olvastam a történeteit, én is úgy éreztem, mintha ott lettem volna.
Ha egy jót szeretnél utazni ebben a téli „hidegben”, mindenképp lapozd fel!

TOP 8 - Békét és Szelet - Méder Áron

Ez igazából nem is egy könyv. Ez egy hajónapló. Méder Áron-ról azt kell röviden tudni, hogy egy fiatal srác, aki egy iszonyat kicsi hajóval, egyedül megkerülte a földet. Az ő naplója ez, melyben szembesülhetsz, milyen az, ha nincs senki, csak te vagy. Mindent neked kell megoldani. Egyedül vagy. Nem tudod, mi lesz. Nem tudod, hogyan fogod megoldani.
Ez a könyv szerintem nagyon sokat segíthet azoknak, akik nem bírják elviselni a magányt, mert megtanít Áron tapasztalásain keresztül arra, miért jó a magány, hogyan lehet élvezni azt, vagy hogy egyáltalán mit is tudsz vele kezdeni.
Nekem sokat segített abban, hogy rájöjjek, mennyire egy látszat világ az, ami jelenleg körülöttünk zajlik és benne élünk. Mennyire semmit nem jelent a pénz, és a sok anyagi dolog, és mennyivel többet érnek az emberi kapcsolatok, érzések.

TOP 7 - Kígyó és Kereszt - Müller Péter

Ez egy három kötetes sorozat első darabja, melyben Müller Péter tapasztalatait írja le a mesterével kapcsolatban, továbbá több sorstörténetet elemez végig, és bemutatja, hogyan képzeld el a reinkarnációt.
Ehhez a könyvhoz már nagy nyitottság kell, de ha engeded, hogy elérjen az információ, akkor nagyon komoly tudattágítást érhetsz el. Nem kell mindent elhinni. Ő is ezt kéri. Csak gondolkozz el azokon, amiket írt. Légy nyitott.
Ez a könyv engem megtanított arra, hogyan legyek valamire nyitott, és miért jó az, ha nyitott vagyok egyáltalán bármire is.

TOP 6 - Bhagavad Gita

Ez a hinduk bibliája. Vagy legalábbis annak egy része. Én a krisnás mozgalmat megalapító A. C. Bhaktivedánta Szvámi Prabhupáda által fordított és magyarázott verziót olvasom. Nagyon nehéz mű. De ha belegondol az ember, a biblia is az. Lemerem fogadni, hogy jóval kevesebb azok száma, akik értik is a bibliát, mint azoké, akik úgy gondolják, hogy értik.
Nagyon sok mindenre tanít ez a könyv, és nekem azért kerül fel a listára, mert ez a könyv megköveteli, hogy rálépj egy jó/jobb útra. A jó irányba terel, ami manapság ráférne az emberekre.
Továbbá, rengeteg olyan dolgot magyaráz el, és segít megérteni (nem mondom, hogy én már teljesen megértettem), melyet nagyon sok általam olvasott más mű nem tesz meg, csak beszél róla. Csak egyetlen egy példa: hogyan dolgozd fel a halált. Miért van minden a legnagyobb rendben a halállal.

TOP 5 - Erőszakmentesség és Együttérzés

Ez egy minden napra egy tanítás könyv. Nem kisebb emberek írták, mint a Dalai Láma és Mahatma Gandhi.
Nekem ez a könyv egy fontos lépés volt, hogy egyáltalán elkezdjek foglalkozni a „nem ártással”. Ez a könyv minden embernek ott kellene, hogy legyen a polcán, és napi szinten kellene olvasnia. Garantálom, hogy egy darab háború nem lenne többet.
Ez a könyv az, melyet ha olvasol, nem tudsz nem könyörületes lenni. Megtanulod, hogyan küzdj erőszak nélkül egy erőszakos megnyilvánulás ellen. Emellett persze rengeteg minden mást tanít a könyv, gyakorlatilag nekem ez a második bibliám.

TOP 4 - Űrodüsszeia - Arthur C. Clarke

A sci-fi-k sci-fi-je. Ez egy jó nehéz mondat volt :) Ezzel a könnyvel egy olyan utazáson vehetsz részt, melyet elképzelni nem tudsz. Az író zseniálisan jár körbe több témát is, mint például: találkozás az idegenekkel, technológiai jóslások, az emberiség története.
Azt az egyet garantálom, hogy ha neked is ennyire megtetszik, pár dolgot biztos át fogsz értékelni a könyv végére.
Ez volt az első olyan könyvem - ha jól emlékszem -, melyet nem bírtam lerakni. Annyira visz magával az egész sztori, hogy képtelenség abbahagyni. Mindemellett, végig, ahogy olvasod, folyamatosan esik le az állad, hogy ezeket a jóslásokat, melyek még a napjainkban kezdenek csak beérni, az ember ennyire régen így megálmodta.

TOP 3 - Galaxis Útikalauz Stopposoknak - Douglas Adams

Mindig is szerettem az angol humort. Douglas Adams viszont a humor mellett a világot úgy mutatja be, hogy az komoly szemléletváltáshoz vezeti el az embert. Rengeteg témát és szituációt érint a könyvsorozat, ami azért jó, mert megfog, és kiemel az általános gondolkodásmódból, és rákényszerít arra, hogy mindent, ami velünk történik, egy teljesen más szemszögből vizsgáljunk meg. A könyv történetének a magja talán nem más, mint az élet értelmének a keresése. Miért vagyunk itt? Kik vagyunk? Mi a feladatunk?
Erre meglepő módon választ is ad a könyv, mely így hangzik: 42
Hogy mit jelent ez? A könyv erre is választ ad ;)
Ha nem is egybe akarjuk elolvasni, bármikor, bárhol felütve, bármelyik fejezetben egy igazi gyönyszemre lelhetünk:

Az egyik probléma a fénysebességben rejlik, és abban, hogyan lehetne átlépni. Elárulhatjuk: sehogy. Semmi sem halad gyorsabban a fénynél, kivéve talán a rossz híreket, amelyek önnön speciális törvényeiknek engedelmeskednek.

TOP 2 - A Vörös Oroszlán - Szepes Mária

Aki foglalkozik bármilyen jellegű ezotériával, annak valószínűleg nem kell bemutatni Szepes Máriát.
A könyvről annyit kell tudni előljáróban, hogy egy ún. elixír-ről szól, mellyel halhatatlanná lehet válni. Lehet ezt egy regényként is olvasni, de a regény mögött nagyon mély tanítás húzódik meg. Ezt nem egyszerű meglátni a történet mögött, ezért többször is érdemes elolvasni, de ha egyszer rálelsz, akkor megérted, miért került nekem ez a 2. helyre ebben a listában.
Engem, ami már az elején megfogott, az az első oldalakon található idézet volt:

A titkos tudományok útjára senki se lépjen rá vakmerően, mert ha egyszer elindult rajta, célhoz kell jutnia, különben elveszett. Ezen az úton kételkedni annyi, mint eszelőssé válni, megállni annyi, mint elbukni, visszahőkölni annyi, mint feneketlen mélységbe zuhanni. Te, aki e könyv olvasásába kezdtél, ha végigolvasod és megérted, uralkodóvá vagy őrültté leszel. Ám tégy vele, amit akarsz – se megvetni, se elfelejteni nem fogod. Ha tiszta vagy, fáklya lesz előtted, ha erős vagy, fegyverré válik kezedben, ha bölcs vagy, bölcsebbé leszel. Ha azonban romlott vagy, akkor ez a könyv a pokol tüzévé lesz benned; éles tőrként hatol át lelkeden, s lelkiismeretedet a megbánás és örök nyugtalanság súlyával terheli meg.

TOP 1 - A bölcsesség szirmai

Ez a könyv semmi komolyat nem szeretne elérni, csak buddhista tanítások vannak benne. Nekem a mosdóban volt, és amikor oda ültem „trónolni”, akkor olvastam 1-2 oldalt. De nálam mégis ezek az 1-2 oldalak adták meg azt a lökést, amelyre nagyon sok embernek lenne szüksége.
Én sosem szerettem olvasni. Ez volt az a könyv, melynek az elolvasása után elkezdtem egyáltalán érdeklődni a könyvek, a buddhizmus, és a spirituális élet iránt, ez a könyv volt az egyik fordulópont az életemben. Gyakorlatilag ez volt az első kapu, melyen beléptem erre a hosszú útra, amelyen éppen haladok. Örök hálám Bálintnak, hogy megajándékozott ezzel a kinccsel!

Bár bukhat nagyot, a bölcs
balga útján nem halad.
Fecske, bár vízre vágyhat,
meg nem issza a sarat. - SZA-SZKJA/13


Összes írásom →

Comments