Be ZEN

Miért lettem vegetáriánus? írta: mudlee - November 20 2013

Sokszor megkapom ezt a kérdést. Álljon hát itt egy velősebb válasz.

Lassan két éve nem eszek húst. Olyan ez, mint amikor valaki lerakja a cigit és azt mondja: „már két éve nem gyújtottam rá”. A kettő közt az a leglényegesebb különbség, hogy míg a ciginél sokszor evidens, hogy ki miért rakja le, addig ha valaki átvált vegára, az egy külön történet, majdnem minden embernél. Itt az én történetem és gondolataim szeretném leírni.
A bejegyzéssel nem kritizálok senkit és nem is akarom senkire ráerőltetni a véleményem. Mindenkinek más az útja, tartja a mondás, de mint mindenre, erre is van egy közmondásom:

Okos ember a más kárán tanul, a buta a sajátján sem.

Előzmények - Paleolit

Kb. 4-5 éve kicsit túlsúlyos voltam, ezért masszív edzés mellett (küzdősportok, kettlebell) elkezdtem kipróbálni mindenféle diétákat.
Természetesen semmi nem vált be. Majd a végén megtaláltam magamnak a Paleolit rendszert, amivel két hónap alatt 22kg-t sikerült leadni. A Paleolit arról szólt (nagyon vázlatosan), hogy úgy kell étkezni, mint az ősemberek, nincs kenyér, nincs hüvelyes, nincs tejtermék, csak hús és zöldség és gyümölcs. Ekkortájt rendszeresen ettem húst, de nagyon sokat. Reggel pörkölt, délben pörkölt, este rántott hús. Persze ehhez gyümölcs és zöldség is. Nem éheztem, sőt, de mégis látványosan fogytam.
Tehát itt a lényeg, hogy senki nem mondhatja, hogy én nem ettem húst sose sokat. Én voltam talán az igazi húsevő és lehet változtatni, csak akarat kell hozzá.

Előzmények - Tibeti könyvek, Buddhista tanítások, Bhagavad-Gita

Én nagyon nem szerettem olvasni. Valahogy az általános és középiskolában kinevelték belőlem az olvasást. Ezt azóta is állítom, hogy ott nem megszerettetik, hanem meggyűlöltetik az emberrel a könyveket.
Aztán egyik karácsonyra egy nagyon jó barátomtól kaptam egy kis könyvet, melyben rövid buddhista történetek voltak. Tipikusan lerakod a wc mellé, és ha ott vagy olvasod. No ez a könyv valamit kinyitott bennem, mert azóta - ha nem is falom a könyveket-, de olvasok rendszeresen. Nagyon sok tibeti, buddhista, krsna-s könyvet olvastam és olvasok is, és valahogy elkezdtem megérteni, hogy mit jelent az, hogy lélek, hogy élőlény. Felidéztem magamban azokat a képeket, amikor a macskáink ültek az ölünkben és simogattuk őket, vagy amikor kimentünk a malacokhoz megsimogatni őket gyerekként, azok meg kedélyesen röfögtek. És akkor elkezdtem azon gondolkozni, hogy ez elég nagy képmutatás, hogy szeretgetjük az állatokat, utána pedig megesszük őket nemes egyszerűséggel. Itt valami nincs rendjén.
Így aztán arra jutottam, hogy egyelőre csak halat eszek (mert a hal olyan bután néz?), a többi húst mellőzöm.

Előzmények - Jóga

Nagyjából két éve kezdtem el jógázni. Ugye a jóga alatt most ne testmozgásra gondoljatok csak, hanem befordulásra, magadra figyelésre, elcsendesedésre.
Ott említette meg a tanítom, hogy majd a jövőben lesznek ám komolyan légzőgyakorlatok is majd, de azt majd csak akkor lehet végezni, ha az ember nem eszik húst, mert bizonyos dolgok egyszerűen nem működnek.
A jógában kaptam további betekintést abba, hogy mi az a lélek, mi dolga lehet itt egy léleknek, miért nem bántják a buddhisták és a krisnások az állatokat és stb. A jóga mutatta meg nekem, hogy az igazi spiritualitás nem ott kezdődik, hogy milyen tanfolyamot végzel el, vagy hogy rakod keresztbe a lábad a hátad mögött, hanem, hogy megtanulod mi az a nem ártás.Mi az, amikor minden élőlényt ugyanúgy tudsz szeretni, érdekesnek tartani.

Változások

A fenti előzmények jó alapot adtak az egésznek, hogy legyen honnan hova változni. Nagyon sok könyvet olvastam ezekkel kapcsolatban, illetve egy film (7 év tibetben) is nagy hatással volt rám.
Rájöttem, hogy az egésznek a lényege (mármint, hogy nem eszek húst) nem (csak) az, egészségesebbek legyünk. Nem csak az, hogy a szegény tehenek/csirkék ne haljanak meg. Ennek az a lényege, hogy hittől függetlenül szerintem fontos, hogy minél kevesebb szenvedést és kárt okozzunk a jelenlétünkkel ezen a bolygón. Igaz ez a környezetre is, de az egy másik téma.
Márpedig ez azt takarja, hogy ha nem szükséges, akkor miért okozzunk fájdalmat egy másik élőlénynek? Miért öljük le azt az állatot és együk meg, amikor nincs rá szükség?
Sokan nem gondolnak bele, de nem csak a cicának és a kutyinak vannak érzései, hanem egy csirkének, egy tehénnek, de akár egy halnak is. Ekkor tájt jöttem rá, hogy halnak valószínűleg ugyanúgy nem jó, ha élve megnyúzom, mint mondjuk egy csirkének, ha elvágom a torkát és kivéreztetem. Sokan elborzadnak, hogy ha azt hallják, hogy brutálisan megnyúztak egy macskát, vagy egy kutyát. Miért nem borzadunk el, amikor egy nyulat nyúznak meg? Miben más? A nyúl talán nem néz olyan aranyosan? Ez pusztán csak megszokás. Az nekem nem állatvédő, aki védi az aranyos macskákat, közben pedig két pofára eszi a bármilyen más - döglött - állatot. Mellesleg megjegyzem, egyes kultúrákban teljesen normális a kutyát, vagy a macskát megenni. Undorítóak? Lehet, de nem jobban, mint mi.

Ekkor tájt kezdtem el azon gondolkozni, hogy ha bent van mondjuk egy pók a lakásban, akkor ugye milyen egyszerű agyon csapni és szétkenni? Hisz fúj, ő egy pók, mit keres itt. És mennyivel lenne mondjuk kedvesebb, ha ezt a pókot kirakjuk inkább, ahelyett, hogy eltipornánk?
Ekkor tájt jöttem rá, hogy valamiért (hittől szintén függetlenül) mindannyian itt vagyunk. Én, a szomszéd, a politikus. De ez ugyanúgy igaz a tehénre, a csirkékre, de még egy hangyára is. Itt vannak valamiért ezen a bolygón, ebben az életben. Mi jogom nekem, hogy ezt a lehetőséget elvegyem tőle? Miért okozzak neki szenvedést?

Ezek a kérdések jártak a fejemben, amikor eldöntöttem, hogy én nem szeretnék ehhez tovább asszisztálni. Nagy segítség volt, hogy barátnőm is abszolút ezen az állásponton volt, így az „átállás” nem volt túl nehéz.
Innentől kezdve aszerint élünk, hogy lehetőséghez mérten nem bántunk semmit. Nem nyomunk szét, nem ütjük le, legyen az akár egy kis bogár, vagy egy hangya. És ez hihetetlen jó érzés!

Kezdeti problémák

Mint minden nagyobb változásnál, itt is voltak problémák. Az első az volt, hogy oké, nem eszünk húst, mit együnk? Van rizs, cukkini, krumpli. Elég sivárnak tűnt eleinte, de ha áldozunk rá egy kis időt, olyan szinten kinyílik a világ ételek terén, hogy nem is hittük volna. Szépen lassan át lehet alakítani az eddig bevált recepttárunkat egy húsmentes gyűjteménnyé.
A másik probléma volt, ami minden kezdő vegát elér, a vashiány. Ez úgy jelentkezett, hogy konkrétan elkezdtünk szédülni tök random időpontokban. Persze kis utána olvasással és egy kis spenót beiktatással ez is hamar helyre állt.
Nem is probléma, inkább érdekes volt még a környezet fogadtatása. A családban hihetetlen és meglepően hamar „átment” ez az új történet, még az időseknél is, persze azért néha bepróbálkoznak, hogy hátha lemegy egy kis pacal vagy valami :)
A barátok is megértették, hogy most már ez van, viszont ők neki álltak faggatni, miért? Hogy? Kérdés özönök. Többek közt ezért is jött létre ez a bejegyzés.

Mi az egészben a fontos szerintem?

Az, hogy jöjjünk rá, mennyire csodálatos minden lény. Jöjjünk rá, hogy az ő elpusztításuk nélkül is meg lehet élni, miért ne hagynánk őket békén?
Jöjjünk rá arra, milyen szenvedés lehet egy tehénnek vagy egy csirkének egy vágóhídon leélni az életét. Rengeteg film van ezzel kapcsolatban.
Jöjjünk rá arra, hogy az iparosodás milyen szinten fedi el előlünk a gyilkolást magát. Mert ugye nem mindenki tudná elvágni egy csirke nyakát, vagy leszúrni egy marhát. Te meg tudnád tenni? Látni, ahogy szenved, miattad?
Van, hogy látok egy-egy megosztást, ahol állatok szerepelnek igen rossz helyzetben, vagy éppen egy aranyos csibe szalad és alatta olyan kommenteket olvasok, hogy „még 1-2 hónap és de finom leszel” vagy „á készül már a virslibe az anyag”. Ezekről az a véleményem, hogy egy olyan jelentőségű dolgot bagatelizál el az illető, hogy hihetetlen. Nem muszáj, valaki egyet értsen dolgokkal, de amikor ilyen dolgokat még viccesnek is állítunk be, az kb. olyan, mintha vagy a zsidókról vagy a cigányokról, esetleg a Don-kanyarban elesett magyarokról írnék egy viccet. Ugye, hogy azok nem lennének humorosak? Hát szerintem az ilyen jellegű kommentek sem azok.

Kérdések/Válaszok

  • Na és mi van a növényekkel? Erre a krisnásoknak van egy jó írása, amit én a magaménak tudok: itt.
  • És halat eszel? A hal ugyanúgy egy élőlény, mint egy macska, miért ennék? Ez igazából annyira buta kérdés, hogy az látszik belőle, hogy a kérdezőt vagy nem érdekli igazán a kérdés, vagy annyira tájékozatlan.
  • Mi van a sajtokkal, tejjel? Hát, itt még kicsit bajban vagyok, hogy őszinte legyek. Nem tudom pontosan, hogy amiből készül a sajt, az a tej honnan és hogyan lesz beszerezve. Ezen a téren még utána kell járni pár dolognak.
  • És a vitaminok? Miből lesz fehérje bevitel? A kezdeti problémákon túllendülve már úgy állítjuk össze az étrendet, hogy ez ne legyen probléma. Továbbá néha szedünk C vitamin és Vas tablettát.
  • Nem drágább nem enni húst? Nem. Egyáltalán nem, sőt, olcsóbb.
  • Nem leszel csontsovány? Nem. Én konkrétan híztam/stagnálok.
  • Nem hiányzik a hús? Az első hónapokban még de, hiányzott. Sőt, vettem egyszer egy kis szalámit tesztelés célból, hogy hogyan esik. Nem esett jól fura módon. És azóta a hús szaga teljesen hidegen hagy. Nem nézek undorral a sült húsra, de nem is kívánom meg.
  • Most már nem is fogsz enni húst? Nem tudom. Jelenleg ezt az elhatározást olyan erősnek érzem, hogy nem látok rá esélyt, de ki nem akarom jelenteni.
  • „Én ha nem eszem húst, nem tudok jól lakni.” Ó barátom... :) Ennél nagyobb hülyeséget ritkán hallok!
  • Keresztény vagyok és a Biblia kimondja, ehetek húst! Erről azt gondolom, nagyon nem így van. Alapvetően a Biblia egy magyarázás Isten törvényeihez. Isten törvényei között pedig van egy olyan, hogy „Ne ölj!”. Itt nincs oda írva, hogy „ölhetsz, de”, „Ne ölj (embert)”. Nekem az a véleményem továbbá, hogy ahogy Istennek egy törvénye van: szeress mindent és mindenkit. De mivel ez az egy törvény túl érthetetlen volt az embereknek, 10 törvényt adott az Isten Mózesnek, hogy hátha ezt majd megértik. Ugye van az a mondás, hogy „Jó pap holtig tanul”. Erre reflektálva kedves keresztény társaim, szeretettel szeretném ajánlani eme könyveket tanulmányozásra: Esszénus Béke Evangélium

Ó, totál hülye vagy!

Elfogadom.
Szeretnék még pár, hozzám hasonlóan hülye embertől idézni, a teljesség igénye nélkül.
A húsevés provokálatlan gyilkosság.
Benjamin Franklin
Miért fáj nektek, ha láttok egy állatot, amelyet a vágóhídra visznek? Azért, mert lelketek mélyén érzitek, mily borzalmas és igazságtalan dolog védtelen és ártatlan állatot ölni...Kövessétek szívetek hajlamát, ne tartsátok fenn többé ártatlan teremtmények mészárlásának szokását, hanem mondjatok le a hússal való táplálkozásról.
Tolsztoj
Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyermekkoromtól visszautasítottam a húsevést.
Leonardo da Vinci
Ugyanaz a véleményem ma, mint akkor volt. Számomra a bárány élete nem értéktelenebb, mint egy ember élete. Vonakodnom kellene, hogy elvegyem egy bárány életét az emberi test kedvéért. Fenntartom, hogy minél tehetetlenebb egy teremtmény, annál inkább az ember feladata megvédeni az ember kegyetlenségétől.
Mahatma Gandhi
Mindaddig, amíg az Ember könyörtelen pusztítója lesz az alacsonyabb szintű élőlényeknek, nem fogja ismerni sem az egészséget, sem a békét.
Pithagorasz
A legtöbb, mit ember tehet a Föld jövőjéért, hogy vegetáriánussá válik.
Albert Einstein

Összes írásom →

Comments