Be ZEN

Munkamánia - tippek, hogyan kerüld el írta: mudlee - July 20 2014

Szerintem mindenkinek van olyan ismerőse, aki állandóan dolgozik valamin. Ez persze nem feltétlen baj, mert néha a munka lehet hobbi is, de fontos, hogy lássuk a különbséget, hogy meddig hobbi valami, és honnan kezdve munka.

A mai világ egyik rákfenéje - a sok közül -, hogy mindent azonnal akarunk. Ez sok téren megmutatkozik, melyek közül az egyik a munka. Munka közben ez úgy jelenik meg, hogy kora reggeltől késő estig dolgozik az ember. Miért? Mert rengeteg a teendő, és mindent minél hamarabb le akar tudni.

Persze, ez az egész csak illúzió. Anno, amikor még egy nagyobb cégnél dolgoztam, gyakran hallottam ezt a kifejezést, ha éppen üresjáratom volt: „várj, keresek neked valamit!”
Ezt, ha nem gondolunk bele mélyebben, akkor reflexből meg is tudjuk magyarázni, többféleképpen is. Azért kapod a fizetésed, hogy dolgozz. Azért vagy a munkahelyeden, hogy dolgozz. Ha nem dolgozol, akkor mégis mit csinálsz egész nap?! Stb.
Ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor viszont feltehetjük az alábbi kérdéseket:
- Van ennek egyáltalán értelme, vagy csak felesleges időkitöltés?
- Nem lehet-e ezt egyszerűbben/másképp megoldani?
- Biztos, hogy ezt akarom csinálni egész életemben?

Jöjjünk rá, hogy a mai világ egyik legnagyobb betegsége, hogy mindig ki akarjuk valamivel tölteni a szabadidőnket. Mert semmit sem csinálni az nem jó. Nem hasznos. Ezért különböző indokokkal, de folyamatos tevékenységet, munkát generálunk magunknak. Pl.: ez fontos!; Ezt meg kell csinálnom; Ha nem csinálom meg, akkor...; határidő van!; nem késhetek el; Muszáj!; stb. Mind-mind olyan kifejezés, amitől falra tudnék mászni. Az egész mögött viszont nincs semmi más, mintsem az, hogy nincs türelmünk, nem tudunk nyugodtan létezni, és mindenáron meg akarunk felelni a fals társadalmi elvárásoknak. Sokan ezt jónak tartják, de sokan - manapság egyre többen, szerencsére -, felteszik a kérdést: jó-e ez a kapitalista, pénz alapú társadalom, ami csak és kizárólag az anyagi javak hajhászására neveli az embert, vagy valami hibádzik esetleg?

Rövid távon siker, hosszútávon minden szinten bukás

Sokan hüledeznek már azon is, amit eddig leírtam, illetve a tippeknél biztos, hogy egy-két áll is lehet le fog esni, de azért az alábbiakat is vegyük figyelembe, ha hitetlenkedünk.
Lehet, hogy rövid távon nagyon magas eredményeket fogunk elérni azzal, hogy ha reggel 7-től éjfélig dolgozunk. Lehet, hogy a cég is sikeresebb lesz ennek köszönhetően. Az is lehet, hogy az önértékelésünk is az egekben lesz ebben az időszakban, sőt, mások szemében is Istenként fogunk tündökölni.

De lássuk, mi történik hosszútávon:
 • Ha nem figyelünk oda, a kapcsolataink ellaposodhatnak, mert minden téren a munka fog prioritást élvezni mindennel szemben.
 • Lehet, hogy pár hónapig, vagy 1-2 évig jól bírjuk a strapát, de mivel az emberi szervezet nem erre lett kitalálva, hosszútávon kamatostól fogjuk visszakapni, amit elvettünk tőle (pihenés, stresszmentes élet). Ez igen változatos formákban jelenhet meg: fejfájás, szédülés, állandó fáradság, levertség. Rosszabb esetekben agyvérzés, szívroham, stb. A kórházi ágyon már semmit nem fognak érni a nagyon megbánó gondolatok, mint pl. „nem kellett volna ennyit dolgoznom...”. Gondolkozzunk picit előre.
 • Lehet, hogy rövidtávon produktívnak érezzük magunkat, de idővel a kollegáinkon fog lecsapódni a saját magunk szétszórtsága. Illetve a saját magunktól elvett pihenést majd egyben kell bepótolnunk. Mit jelent ez? Azt, hogy a nyaralás a pihenésről fog szólni, nem a kikapcsolódásról. Nagyon sokaknál sajnos már a nyaralás csak és kizárólag a pihenésről, a munkától való menekülésről szól. Jól van ez így? Szerintem nem.
 • Kitalálod, hogy azért dolgozol olyan sokat, hogy majd nyugdíjas korodra jól és nyugodtan tudj élni. Csak pár év múlva meg valami ok miatt meghalsz. Hupsz...
 • Kitalálod, hogy azért dolgozol ennyit, hogy 10-20 év múlva már ne kelljen dolgozni. Aztán 10-20 év múlva végig nézel magadon, és még mindig ugyanannyit dolgozol, ráadásul már az álmaid se tudod megélni, mert megöregedtél, és nincs erőd utazgatni pl. Hupsz...

Hogyan próbáld meg elkerülni a munkamániát?

Ezek olyan tippek lesznek, melyeket én magam is alkalmazok. Néha teljes sikerrel, néha kevésbé sikeresen. Ezeket folyamatosan alakítom, és fejlesztem, jelenleg itt tartok.

Minden pontot megmagyarázhatnék egyesével, de inkább a kedves olvasó logikájára bízom, mit gondol, miért vettem bele ebbe a listába.
 • Ne akarj megfelelni mindenáron mások elvárásainak. Első lépésnek bőven elég, ha csak magadnak akarsz megfelelni. Vigyázz, hogy a magadnak megfelelés mögött ne az előbbi bújjon meg a háttérben!
 • Tanulj meg nemet mondani. Ezen nincs mit ragozni, de linkelt írásban mégis megtettem.
 • Amennyire csak lehet, különítsd el a munkádat a magánéletedtől. Pl.: ne használj egy számítógépet a munkára, és a magán jellegű dolgokra. Vagy legalábbis ne egy felhasználóval tedd ezt.
 • NE kezdd a reggeled e-mail olvasással!
 • NE feküdj le e-mail olvasással!
 • Hétvégén, és a munkaidőd után (akármikor is legyen az), NE olvasgasd a céges levelezésed!
 • Tanulj meg priorizálni! Nem lehet olyan, hogy minden fontos. Ha minden fontos, akkor sosem lesz vége semminek, és egy életed végéig tartó ördögi körben ragadsz benne. Bár Dani kollegám állítja - és nagyon jól érvel mellette -, hogy egyes esetekben képtelenség priorizálni fontos és fontos dolog között, de ezt nem vagyok hajlandó elfogadni. De, igenis lehet priorizálni, csak meg kell találni mindenki esetében a megfelelő módszert. Érik ezzel kapcsolatban egy külön írás, de még gyűjtöm egyelőre a tapasztalatokat. - „A hibás tervezés a hiba tervezése. - Star Wars”
 • Figyelj oda magadra, és vedd észre, hogy ez nem csak egy olyan dolog, ami csak mással fordulhat elő. Sokszor a munkamánia úgy lopja be magát az életünkbe, hogy észre sem vesszük, mert pl. a munkánk egyben a hobbink is, így hajlamosak vagyunk észre sem venni, mi történik velünk. Ezt legtöbbször szeretteinktől kapjuk vissza, mint visszajelzés: „három hónapja ígéred, hogy elmegyünk egyet kirándulni!”. Mint az elején említettem, nagyon vékony a határ, és ebben az esetben nagyon könnyű abba a hibába esni, hogy azzal áltatjuk magunkat, hogy de hát azt csináljuk, amit szeretünk. Lehet, de közben ugyanazon a rossz úton járunk, mint sokan mások. Igen, kedves barátom, rád gondolok!
 • Tanulj meg lazítani. Valami érthetetlen oknál fogva a mai világban a lazítás, a semmittevés bűn. Na jó, ha nem is bűn, de igen lekezelően tudnak arra az emberre nézni, aki munkaidő kellős közepén képes, és elmegy a Széchényi-fürdőbe, mert éppen úgy tartja kedve. Tanuld meg, hogy ez a jellegű fals felfogás egy nagyon hibás világ mellékterméke. Igenis kell lazítani, és pihenni, akkor is, amikor mások érdekei, vagy a társadalom nem tartja ezt helyesnek.
 • Gondolkozz el azon, hogy te éled-e a saját életed, vagy mások mondják meg neked, hogyan éld.
 • Vezesd be, hogy megjutalmazod magad. Sikeresen elintéztél egy üzleti tárgyalást? Menj el este, és sörözz egyet a haverokkal! Megoldottad a napok óta húzódó technológiai problémát? Vegyél egy jó meleg fürdőt!
  Önmagunk jutalmazása az egyik legfontosabb tippem, ami nekem bevált. A saját önbecsülésünket, és önbizalmunkat kevés dolog tartja jobban a csúcson, mint ez. Persze, figyeljünk arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára, és figyeljünk arra is, hogy ne érjenek el minket mások csípős megjegyzései. Mellesleg, mások azért szoktak ilyenkor rosszallóan fogalmazni, vagy neheztelni, mert általában irígyek.
 • Olvasgass produktivitás témában. Amiket én tudok elsőnek ajánlani: A kevesebb ereje; Rework; Remote; 4 órás munkahét

A fenti tippek legfőképpen nekem segítettek, ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy neked is minden beválhat. De ha akad olyan, amit tudsz belőle hasznosítani, akkor ne habozz, azonnal építsd be a mentalitásodba.

Ne feledd:
- Ha vallásos vagy: azért vagy itt, hogy fejleszd magad és tanulj. Ne pazarold el a drága idődet.
- Ha nem vagy vallásos: mivel szerinted csak egyszer élsz, ezért gondolkozz el rajta, hogy hogy akarod azt a kevés idődet eltölteni.

Most pedig, szokásomtól eltérően, több idézettel szeretném zárni a bejegyzést, mivel egyszerűen nem bírtam dönteni :)

Mi is a pénz tulajdonképpen? A fáradozás elvont fogalmának fizikai megtestesülése.
Brandon Sanderson
Az iskolából tilos elkésni. Első a fegyelem, a jó iskola, ez töri meg a gyerekeket legelőször, hogy aztán mint munkások pontosan bírjanak megjelenni a munkahelyeken.
Móricz Zsigmond
Ha nem jön ki számodra a lépés, és nincs szerencséd, akkor az emberek hajlamosak elfelejteni azt, hogy korábban mit tettél le az asztalra.
Fernando Alonso

Összes írásom →

Comments