Be ZEN

Társasjátékok ünnepe 2013 írta: mudlee - December 07 2013

Volt egy ilyen rendezvény a legutóbbi hétvégén. A második napra tudtunk csak kimenni, de szerintem ez pont elég is volt. Kipróbáltunk pár játékot, azokról, illetve magáról a rendezvényről szeretnék most írni néhány gondolatot.

A rendezvény

Amit tudtam a rendezvényről az az volt, hogy sok asztal mellett sok játékot lehet majd kipróbálni, többek közt új Esseni játékokat is. Ezen kívül még láttam, hogy lesz majd mindenféle verseny, konkrétan a Társasjáték Olimpia keretein belül.

Maga a rendezvény a Budapest 16. kerületi Erzsébetligeti Színházban került megrendezésre. Kicsit gondban voltam a helyszín megtalálással, mert a buszról leszállva és a címre megérkezve semmi tábla nem fogadott minket. Megkerültünk egy épületet (ami mint később kiderült a színház maga volt) egy nagy udvarban (liget), és annak a másik oldalán találtuk csak meg a táblát, ami a társasokról szólt. Viszont ki volt rakva az is, hogy "bejárat a terasz felől". De aztán mégse ott kellett bemenni, hanem ahol a tábla volt. Szóval a szervezőknek én javasolnám, hogy az odajutást pár A4-es lappal segítség meg, ha lehet és akkor tök jó lesz :)

A rendezvény egy nagy teremben volt, ahol valóban sok asztal volt és a délutánhoz közeledve egyre több ember. A teremben a nagyszínpadon pedig már kezdődtek is a versenyek (többek közt 7 csoda).

A segítők aranyosak voltak és tájékozottak, bár a magyarázás sokszor kicsit nehézkes volt, ami szerintem annak tudható be, hogy nem feltétlen azoknak a játékoknak a szabályait tanulták meg, amik nekik tetszettek.

Ezen felül még egy dolgot említenék meg. Én úgy érkeztem meg, hogy itt csend lesz és nyugodtan lehet játszani. Kicsit naív voltam, mert minden volt, de csend nem. Oké, ha tele egy ekkora terem, ez elvárhatatlan is lett volna, de(!) azt az egyet nem értettem, hogy miért kellett 5 percenként hangosbemondón valakit hívni, vagy valamit bemondani. Iszonyat zavaró volt, mert pl. szabálymagyarázás közben alig lehetett érteni, mit mond az ember. Ezen valamivel (kivetítő?) következő alkalommal javítanék.

A játékok

Ezeket próbáltuk ki :) Nem játék elemzések lesznek, csak pár gondolat.

Santiago de Cuba

Ez a játék engem egy az egyben a Finca-ra emlékeztetett. Gyűjteni a mindenféle nyersanyagot, majd elszállítani, a végén akinek több pontja van, nyer. Különösebben nem is tetszett, viszont itt erősebbnek éreztem magát a témának a megvalósítását. Annyira akarták, hogy Cuba hangulata átjöjjön, hogy még a kis paraván is, ami mögé a nyersanyagokat és más dolgokat dughatunk el, még az is egy régi Cadillac-et ábrázolt. Három környi szállítást vártunk csak meg, aztán tovább álltunk, de még egy 30-45 percig biztos eltartott volna maga a játék.
BGG link

Dixit

Ez volt az egyik játék, amit mindenképp ki akartam próbálni, de végül nem sikerült, mert ketten nem lehet játszani, a segítőket meg nem akartuk hosszú időre lefoglalni. A szabályokat viszont elmondták, nekem nagyon tetszett, az én szememben ez egy "újkori Activity". Meg is akartam vásárolni, de amikor megláttam az árát (~7500 forint), akkor kicsit elborzadtam. Hisz ez csak ~90 kártya. Oké, tényleg nagyon szép festmények vannak rajta, de akkor is. Így végül nem vásároltam meg. Talán használtan lövök majd egyet magamnak, bár mivel ketten nem lehet játszani, kicsi az esélye.
BGG link

Hive

Ez volt a másik játék, amit meg akartam nézni, illetve meg is vásárolni. Amikor leültünk az asztalhoz, két játék is volt ott, azt hittük az a Hive. Aztán kiderült, hogy ez két játék. Ja... Tehát a Hive igazából 22 hexből áll, ami valami jobbféle műanyag (fixme). Kipróbáltuk, iszonyatosan tetszett! Nagyon egyszerű szabályok, nagyon jó megvalósítás és rövid játékidő.

Ezen felbuzdulva gyorsan mentem is ki a boltok kiállítóihoz, hogy beszerezzek egyet magamnak. Amikor megláttam, mennyibe került, azt hittem az utolsó számjegy csak elírás. De nem, ez bizony cirka ~6500 forint volt. Enyhén szólva kiábrándultam belőle és nagyon sajnáltam, mert tényleg nagyon tetszett a játék, de ez nekem nagyon túlárazott. Itt jegyzem meg, hogy állítólag lehet kapni ezt a játékot doboz nélkül is, akkor "csak" ~4000 forintba kerül.
BGG link

Offboard

Ez egy kis táblajáték, ahol golyókat kell tologatni, és aki hamarabb eléri, hogy a másiknak hat pontnyi golyóját letolja a szélre, az nyer. Nagyon rövid, nagyon egyszerű játék. Éppen ezért inkább ezt gyerekeknek tudom elképzelni. Mi kettőt játszottunk, amit élveztünk is, de magamtól biztos nem venném elő, illetve megvásárolni is csak akkor vásárolnám, ha már lenne gyerkőcöm.

Az az egy biztos, hogy maga a board (és a golyók is), amin a golyók gurulnak, nagyon jól meg lett csinálva (tényleg tök jól funkcionál), anyagra is minőségi.
BGG link

Escape

Ez volt az utolsó játék, amit kipróbáltunk, mielőtt elmentünk, és ezt is azért, mert úgy emlékeztem, hogy 10 perc az egész, ami igaz is volt.

Előre leszögezem, kicsit "Puzsérosan" fogok most írni, a kövezéshez a köveket kérem kézbe venni!

Ha lenne már kialakult egytől tízig pontosan definiált skálám, ahol 1 a legrosszabb, 10 a legjobb, ott 0-át adnék az olyan játékra, ami értékelhetetlen. Szívem szerint ez a játék még a nullát sem éri el, sőt, ennél sokkal erősebb szavakat használnék egy 0-nál sokkal rosszabb kategóriában.

A játékot hárman játszottuk, ebből egy volt a segítő. A lényeg, hogy bent vagy egy templomban, és 10 perced van rá, hogy kijuss. A 10 perc tényleg 10 perc, mert van egy kis homokóra, ami számolja. A kijutáshoz pedig eszeveszettül kockákat kell dobálni, egymástól szimultán. Eddig gondoltam nincs is semmi gond, de már akkor húztam a szám, amikor először kénytelenek voltunk az óra nélkül játszani, hogy egyáltalán tudjon szabály magyarázni a leányzó.

A második játékban már órával játszottunk, így "tétje" is volt. A játékból gyakorlatilag semmit nem fogtam fel, mert másodpercenként dobtam újra a kockákat. Eközben pedig mindenki hadart valamit, majd már dobta is a kockákat újra, valahogy így: "Jajj, megvan. Jajj, sárga, várj, ok, jajj, adom, kell? nem, de mégis, nem, nekem, ok, fekete...". A játék gyakorlatilag olyan szintű stresszel jár, amit még munkában se tapasztaltam eddig. Maga az ötlet tetszett, de így játszva sajnos teljesen más élmény... Mind a hárman úgy álltunk fel, hogy nincs az a pénz, hogy ehhez még egyszer leüljünk. A segítő leány ráadásul csak a kedvünkért tanulta meg a szabályokat (bár ne tette volna). A játékhoz elvileg még van egy CD is, amin mindenféle hangok vannak, amik még jobban fokozzák az egészet, mondjuk ezt nem tudom, hogy jobb vagy rosszabb, hogy mi nem használtuk.
BGG link

Hanabi

Ugyan az Escape előtt próbáltuk ki, de ezt akartam utoljára hagyni, hisz ez volt az a gyöngyszem, amiért megérte kimenni.

Hallottam már a játékról, illetve a kiállításon is elsétáltunk többször is az asztala mellett, ahol egy egyszerű kis kártyapakliként árválkodott.

Aztán végül úgy döntöttünk, kipróbáljuk. Hozzánk csatlakozott egy idősebb (de nem idős!) hölgy is harmadiknak.

A játékról majd írok külön elemzést, most csak pár szóban: iszonyatosan jó! Tűzijátékokat kell kirakni a kártyákból, vigyázva, hogy ne bőszítsük fel az isteneket, mert különben villámaikat szórva elmossák az egészet. Mindezt együtt játszva kell tenni, tehát vagy mindenki "nyer", vagy mindenki veszít. Olyan, hogy nyerés, nincs is igazából, csak a tűzijátéknak a minősége van, hogy pl. "annyira jó volt, hogy ezt sose fogják elfeledni a nézők".

Minden más általam ismert kártyajátékkal szembemenve itt nem a saját kártyáidat látod, hanem mindenki másét. Ami a kezedben van, annak csak a hátoldalát. A többiek mindig valamit elmondanak, mi van a kezedben, neked észben kell tartani, majd ha már biztos tudod, mi az és épp jó is, akkor kijátszod. Na de ki emlékszik már 2 körrel ezelőtt mi is volt az a lap? Bizony! Ez iszonyat erős memória játék. És számunkra szégyen (26-27 évesek vagyunk) az idősebb hölgy olyan simán mosott le memóriában kettőnket, hogy öröm volt nézni.

Kicsit félve mentem ki, hogy beszerezzem a standról (a Hive-os tapasztalat miatt), de szerencsére itt az ár rendben volt (~1900 forint). Még aznap este játszottunk is kettőt, próbálgatva, hogy lehet könnyíteni/nehezíteni a játékot.

Ez az egy játék a fentiek közül, amit bizton merek ajánlani!
BGG link


Összes írásom →

Comments