Be ZEN

Tippek kezdő vegetáriánusoknak - Az első hónap írta: mudlee - November 01 2014

Több ok is lehet, hogy valaki miért lesz vegetáriánus. Van, aki diéta miatt; van, aki szerint egészségesebb; van, aki valamilyen betegség miatt választja ezt az életmódot. Viszont véleményem szerint a vegetáriánusok döntő többségénél az egészség szempontja csak amolyan marginális, jó dolog, ők főleg az ahimsza miatt nem esznek húst és húsipari tetemeket termékeket.

Ebben az írásban egy kísérletre szeretnélek hívni, a miértet, az okot, hogy miért csinálod, rádbízom!
Sokat segíthet, ha elolvasod, én miért lettem vega.

Szóval, amire most én felhívom a figyelmed, hogy próbáld ki egy hónapig. Abból semmi bajod nem lehet, és ha tényleg olyan nyitott vagy, mint gondolod, akkor egy érdekes kísérlet is lesz! Vagy nem is vagy olyan nyitott, mint állítod...?

Hogyan kezdjem, mik legyenek a mankóim?

Mivel nem egy jelentéktelen szokást kell átalakítanunk, hanem az étkezést, ezért a „hogyan” főleg az elején nagyon fontos.
Mint minden függőség, a hústól való függés elhagyása is csak az elején nehéz. Az alábbi mankókat tudom segítségnek adni, amit 3.5 évnyi vegaság után építettem fel magamnak:

 • Tudatosítsd magadban, hogy az a rántott hús, amit készülsz elfogyasztani, egy érző állat volt nem olyan régen. Ezt az állatot mint egy darab fát tartották borzalmas körülmények között, és utána leölték, feldarabolták, és csomagolták. Javaslom, hogy nézd meg a videót, melyet a Samsara című filmből vágtam ki. Lebegjenek előtted az itt látottak, amikor következőleg ismét húst ennél.
 • Menj el vegetáriánus étterembe, ha van rá módod, és próbálj ki mindenfélét. Ez majd segít a jövőben, hogy lásd, nem csak rizs és krumpli van rántott sajttal.
 • Szerezz be egy-két vegetáriánus szakácskönyvet, vagy használd a vegasztromania.blog.hu-t. Segítség lehet, ha olyan könyvet veszel, és olyan recepteket keresel, amelyek képpel is megmutatják a végeredményt.
 • Ne hagyd, hogy eltántorítsanak! Sokan nagyon lazán kezelik ezt az egész kérdéskört, és erről téged is ki fognak oktatni.
  Legyen előtted ez: ha neki kellene annak az állatnak a torkát elvágni, végig nézni, ahogy szenvedve kivérzik, majd neki kellene feldarabolnia a tetemet, akkor nem lenne ilyen nagy a szája. Mellesleg, ezt a gondolatsort használhatod te is: tényleg annyira kell nekem a hús, hogy én ezt végig tudnám csinálni, vagy csak az ipari termelés által elfedett fogyasztói szokások rabja vagyok?
 • Ne hidd el, hogy vegának lenni drága! Valójában sokkal olcsóbb.
 • Ne hidd el, hogy nem lehet vegaként egészségesnek lenni! Dugig van a net sportolókkal és rengeteg emberrel, akik tökéletesen egészséges életet él több tíz év óta hús nélkül. Persze, a média és a húsipar ennek sosem fog igazat adni, és azok sem, akik képtelenek elszakadni pár berögzött fals ténytől.
 • Ne áltasd magad, hogy azzal, ha olyan állatot eszel, amelyik kapirgálós, és kertben van tartva, jobb ember vagy! Ugyanúgy gyilkosság, ráadásul a rosszabb fajta, mert fals dicsbe ringat és fals tényekre alapuló tiszta lelkiismeretet ad.
 • Ha lehet, csak piacról és csak kistermelőtől vásárolj! Ez nagyon fontos, mert a boltban kapható zöldségekben és gyümölcsökben töredéke van azoknak a tápanyagoknak, mint amit a piacon lehet kapni. És ez csak a kisebbik gond, a permetezésről és a vegyszerezésről nem is beszélve. Ha teljesen véletlenül 17. kerületi vagy Budapesten, akkor tudok segíteni, amúgy meg érdeklődj utána, derítsd ki, hogy a közeledben található piacon kiktől érdemes vásárolni.
  Ne csak vega legyél, hanem tudatos is!
 • Legyél tudatos! Valamelyik héten láttam egy Burger-King reklámot az új, paleo-s hamburgerükről, ami gyakorlatilag hús a hús hátán. Nem tagadom, nagyon jól nézett ki a képen, és guszta is volt, megéheztem rá! Viszont a tudatosság itt jön képbe, mert amikor eszedbe jut, hogy milyen borzalmas ipari folyamat van az egész mögött, akkor hirtelen a vágy, és a cukros máz, amit a marketing elad neked, nagyon hamar leomlik.
 • Ne legyél lusta! Éppen úton vagy, és megéheztél, de nem lehet semmit sem kapni, csak húsos szendvicset? Ne add fel, és ess hibába. Én a 3.5 év alatt többször is estem ilyen problémába, és ha nem sikerült megoldani, akkor ugyan éhesen, de tiszta lelkiismerettel tértem haza.
 • Készülj fel rá, hogy a környezetedben mindenki kérdéseket fog feltenni, és próbál lebeszélni. Ne mások válaszait használd érvelésnek! Legyen meg a saját nézőpontod, és azt mondd, különben nagyon hamar alul maradsz a „vitában”.
 • Itt kommentben, vagy akár személyesen is kérdezz bátran, mindenre válaszolok, amire tudok!

Mire figyelj

Kezdő vegák könnyen beleesnek pár apróbb hibába. Mivel a húsból olyan összetevők bejönnek, amik, ha nem elég változatosan eszel zöldségeket, akkor hiányozni fognak, ezért érdemes odafigyelni ezek pótlására. Ilyen a B12 és a Vas.
Érdemes tehát hetente egyszer valami ilyesmiből készíteni az ebédet: spenót, gomba, mák, stb. B12 miatt pedig tejtermékeket, sajtokat, kecsketejet.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes vitaminokat is szedni (ami amúgy sem árt meg). Mi a HealthSpan-tól rendeljük, elvileg kifejezetten vegánoknak készült.

Itt muszáj megemlítenem még egy témakört, amivel még valamilyen szinten én is hadilábon állok. Ugye a vegetarianizmus lényege, hogy megpróbálunk egy állatnak sem ártani. Azzal, hogy nem eszel húst, egy hatalmasat lépsz előre, de mi van a tejtermékekkel? Én igyekszem ezeket háztól venni (a tojással együtt), ahol nem ipari módra fejik le az állatokról, ami kell. Ezzel kapcsolatban még vannak fenntartásaim, és keresem a számomra tökéletes megoldást, de jó, ha ezzel is tisztában vagy. A gyógyszeripar mellett az egyik legnagyobb üzlet a világon a tejipar!


Ugyan nem nagy jelentőséggel bír, de sokaknak önbizalmat ad, ha tudják, mely ismert emberek vegetáriánusak. Álljon itt néhány név:
Demi Moore, Kate Winslet, Katie Holmes, Kim Basinger, Natalie Portman, Pamela Anderson, Penelope Cruz, Sophie Marceau, Tina Turner, Uma Thurman, Vanessa Williams, Yoko Ono, Brad Pitt, Bono, Bryan Adams, Danny Devito, Dustin Hoffmann, Jean-Claude Van Damme, Lenny Kravitz, Larry Hagman, Michael Jackson, Michael J. Fox, Orlando Bloom, Paul McCartney, Paul Newman, Peter Falk, Richard Gere, Ringo Starr, Robert Redford, Samuel L. Jackson, Steven Segal, Stevie Wonder, Sting.
Ha a vágóhidaknak üvegfalai lennének, minden ember vegetáriánus lenne.
Paul McCartney

Összes írásom →

Comments