Be ZEN

A TV írta: mudlee - January 22 2014

manipulation-television-brainwashing-frithForrás: http://www.lelotenaction.org/pages/content/archives/la-manipulation-par-la-television.html

Emlékszem, gyerekkoromban volt egy fekete-fehér tévénk, ahol volt egy, vagy azt hiszem két csatorna. Ez akkor legalább akkora újdonság volt, és mindenki előtte ült, mint most egy iPad. Majd később lett egy színes tévénk, amelyen már három csatorna is volt. Emlékszem, hogy hétvégén minden reggel a kölyökklub-ra keltem. Majd nem sokkal rá, bevezettük a műholdas tévét, ahol száznál is több csatorna volt, a világ összes nyelvén.
Az én generációm java már tévén nőtt fel. A mindennapjaikban annyira volt jelen, mint a napsütés, és olyan természetes volt, mint a levegővétel. A családok versengtek, kinek van jobb tévéje, kinek van több csatornája.

A tévé volt a rádió utáni következő lehetőség a tájékoztatásra. A rádió mellett a tévéből tudták meg az emberek, milyen időjárás lesz, mik az aktuális politikai hírek.

Mi a helyzet ma?

Ma már a tévé nélküli élet sok mindenkinek elképzelhetetlen. Egy, a Jó Barátok című sorozatból vett idézettel élve: „Nincs tévéd? Merre állnak a bútoraid?”.
A tévé ma az internet után az első véleményformáló eszköz a médiában. Mellékvágányon pedig ott jön mellette az újság. Számtalan csatorna, megszámlálhatatlan weboldal, töménytelen mennyiségű újság. Ma minden témában, minden média-eszközön, minden nyelven megtalálható, amit akarunk.

Kilépés a médiából

Sokan, akik ismernek tudják, hogy nálunk nincs bekötve semmilyen tévé-szolgáltató. Aki ismer, tudja, hogy nagyon limitált újságot olvasok, és abból is nagyon megválogatom, hogy mit. Aki pedig olvassa a blogot, tudja, hogy ez a hónap az internet-olvasási szokásaimat hivatott megváltoztatni.

Miért nem nézek tévét?

Szinte ezzel a tárggyal nőttem fel, logikus hát a kérdés, miért ne használnám? Nagyjából 6 éve nem nézek tévét, csak filmeket és az általam kiválasztott 1-2 sorozatot egy asztali lejátszón. Összeszedtem, milyen fontosabb pontokat tudnék kiemelni, miért lesz neked is jó, ha ezt a szokást elhagyod:
 • Időpazarlás. Nagyon könnyű ott ragadni a tévé előtt, ezt mindenki tudja. Megnézel egy időjárás jelentést, de már jön is a hírek, ami érdekes, majd egy film, majd még egy, stb. „És amúgy is, egész nap dolgoztam, olyan kényelmes most itt ülni, és csak nézni ki a fejemből.”
  Elgondolkoztam azon, milyen mennyiségű időmet emészti fel az, hogy nem csak azt nézem meg, amit akarok, hanem ami előttem van. Ez nagyjából olyan, mint ha nem azt enném, amit szeretek, hanem amit elém löknek. Mióta nem tévézek, sokkal több a szabadidőm, mivel én döntöm el, mit nézek meg.
 • Butít, leállítja a gondolkozást. A két kezemen meg tudom szerintem számolni, hány olyan embert ismerek, akik a tévében csak és kizárólag természetfilmeket, filmeket néznek. A többiek híreket, valóságshow-kat, és minden mást. Anno, még én is néztem a Való Világ 1-et, és a Big Brother-t is. Felteszem így utólag magamnak a kérdést, milyen extra információt, tudást, vagy bármit adott hozzá az életemhez? Semmit. Mennyi időt vitt el? Sokat. Szórakoztató volt? Akkor igen, de utólag visszanézve, a humor egyik legszánalmasabb formája volt az, amin én szórakoztam.
  De ez csak egy dolog. Belegondoltam, ahogy ott ülök a kanapén, nézek egy dobozt, amelyben más, nem éppen intelligens emberek hülyéskednek. Ennek nem sok értelme van. Pontosabban de: elbutít. Ha az ember agya ahhoz szokik hozzá, hogy olyan tartalmat kell feldolgozni, amihez nem szükséges gondolkozni, akkor egy idő után át áll erre a működésre. Magyarul, ha egész nap, 0-24-ben Való Világot néz egy ember, akkor az agya ki fog kapcsolni. A trükk ott jön, hogy lassan 10 percenként van egy reklám, mely a már kellőképp legyalult agyba beeszi magát. Képekben, szavakban. Majd, ha bemegy egy boltba, akkor ezek a képek/szavak előjönnek, és elkezd vásárolni. Csak azért fog valamit megvenni, mert rémlik a képe, ezáltal előnyt tulajdonít neki. Megtanít, hogy hogyan hagyja abba az ember a gondolkozást. Megtanít, hogyan legyél jó fogyasztó, mert ennek a mai társadalomnak az kell. Ha nincs meg a legújabb iPhone, a legújabb autó, vagy egyáltalán egyik sincs, akkor valami baj van veled.
  Illetve, ha egy ember nem gondolkozik, akkor az nem csak arra jó, hogy minden hulladékot és minden felesleges dolgot megvegyen, hanem arra is, hogy a problémákat ne vegye észre. Ha pedig nincs probléma, akkor minden jó, ahogy van, nem? Az aktuális kormány, az aktuális háború, az aktuális életmód. Itt egy találó kép ezzel kapcsolatban: media_manipulation_by_nickoiv-d5wr09wForrás: http://collapseofindustrialcivilization.com/tag/geoengineering/
 • Depresszióba dönt, és félelemre nevel. Ha a nap minden órájában azzal szembesül az ember, hogy valaki meghal, vagy valami rossz, az agya át fog állni erre. Ő is indenhol a halált fogja látni és a rosszat. Félni fog. Félni fog attól, hogy meghal, hogy kirabolják, hogy valami rossz történik vele. Ő is rákos lehet. Ő is agydaganatos lehet. Megszegve picit a januári fogadalmam, megnyitottam az index.hu-t és az origo-t, és végig görgettem. Az alábbi tartalom jött velem szembe: egyre rosszabb politikai helyzet, több ember meghalt, valakit kiraboltak, meghalt egy másik ember (akiről még sose hallottam), járatokat töröltek az USA-ban, stb. Egy, maximum három olyan cikket találtam, ami nem negatív hatással bír. A többitől rossz kedvem lesz, szomorúvá és feszültté tesz. Miért csinál hát az ember olyat, ami ilyen állapotba hozza?
 • Megtanít az egészségtelen életre. Ha tíz percenként azt látod, hogy bármi bajod van, arra gyógyszert kell szedned és az majd megoldja a problémád, akkor azt fogod csinálni. Azt látom, hogy manapság, ha valakinek a haja fáj, akkor máris gyógyszert szed. Megvan a gyógyszernek is a helye, de nem az általános betegségeknél (fejfájás, megfázás, influenza). Erről majd külön cikket fogok írni, így itt nem is taglalnám tovább.
 • Pénzbe kerül. Sok embernek ez ugyan nem probléma, de rengeteg olyat látok, hogy alig bír megélni, de a tévé előfizetést nyugodt szívvel fizeti. A legsilányabb minőségű ételt eszi, de a legdrágább csatornákat fizeti. Sokszor feltenném a kérdést, hogy „fontosabb az, hogy egyes műsorokat nézz, mint az egészséged?”. De nem teszem, az ő élete.
 • Figyelemzavar. Tökéletesen megfigyelhető az embereken, hogy nem tudnak egy dologra koncentrálni. Sajnos ez már a gyerekekre is igaz (tapasztalatból mondom). Mindig párhuzamosan csinálnak egy csomó dolgot, nem tudnak egy helyben megmaradni, nem tudnak egy dologra 100%-os figyelemmel lenni. Ez azért van, mert a tévé és a műsorok erre nevelnek. Villog, vibrál, 10 percenként reklám (ami még jobban vibrál, mivel minden másodperc drága).
  Mióta nem nézek tévét, kicsit, hogy úgy mondjam, csend költözött az életembe. Ha hozzánk eljön valaki, általában csend van. Tudunk egymásra figyelni. Ellenpéldaként, van egy-két hely, ahova ha elmegyek, mindig megy a tévé. Így nem lehet a másikra figyelni, ha közben egy dobozból villog a kép, és azt hallod, hogy valaki meghalt. Sosem értettem, hogy lehet úgy egymással beszélgetni, ha nincs közben szemkontaktus? Most akkor rám figyel az illető, vagy nem? Ha valaki tévét néz, nem képes másra figyelni. Akkor meg minek beszélgetnek? A beszélgetés ebben az esetben nem lesz több, mint értelmetlen fröcsögés, lényegtelen tartalommal. Ez egy nagyon jó példája annak, miért érdemes egyszerre csak egy dologgal foglalkozni.
 • Megmásítja a véleményt. Általában minden embernek van véleménye mindenről. Manapság az embereknek az a véleménye, amit a tévében hallanak. Hogy hívják ezt népszerűbben? Manipulálás. A tévé manipulál. Gondolatokat ad az emberek szájába, a sajátjukat pedig elnyomja. Ez egy idealista világban jó is lehetne, de jelenleg a médiát uraló hatalmak közül nem hiszem, hogy bárki is egy idealista világot szeretne. Ők azt szeretnék, ha az embereknek az lenne a véleményük, azt vennék, és azt csinálnák, amit ők akarnak. Erre jelenleg talán Amerika a legjobb példa. De nem kell itthon sem messzire menni, elég ha csak arra gondolunk, amikor a család két része nem szól egymáshoz, vagy csak vitatkoznak, mert más politikai párt hívei.

Sokan mondják, hogy „de hát kell híreket nézni, honnan tudsz meg akkor dolgokat?”. Ez nem igaz. Nem kell nézni. Engem az elmúlt években semmi hátrány nem ért, mert nem nézek tévét. Ami fontos, az valamilyen formában elér hozzám. De csak egy példa ismét: volt nemrég ez a robbantás a CIB bank előtt. Ezt csak azért tudom, hogy volt, mert pont aznap volt hétfő, amikor olvashatok híreket, és mindenhol főhír volt, ezért nem lehetett elkerülni. Szóval, van ez a hír. Ez nekem milyen értéket jelent? Azt, hogy mostantól félek bemenni a CIB-be, mert hátha ott robbantanak majd. Ennyi haszna volt. Hogy féljek. A hírek 99%-a ilyen, haszontalan, csak a pánikot és a félelmet táplálja. Vannak hasznos hírek, nem azt mondom, de ha valaki ma végignéz egy híradót, abban maximum egy ilyen van, a többi csak a fentieket szolgálja.

Szeretnél te is kilépni ebből?

Ha egyet értesz azokkal, amit itt írtam, vagy csak látsz benne realitást, akkor itt van pár tipp, hogyan tudsz erre az útra lépni te is:
 • Ha azért ülsz le a tévé elé, mert fáradt vagy, és lazítani szeretnél, kikapcsolni az agyad kicsit, akkor a tévé helyett csak feküdj le, aludj egyet. Keress magadnak egy könyvet, és olvasd azt. Ha mindenáron a szemedet szeretnéd lazítani, akkor keress egy filmet, vagy sorozatot (nem a csatornákon!), ami érdekel, és nézd meg azt. Igazából ki is húzhatod a tévékábelt, hogy ne tévedj rá egyik csatornára se.
 • Ha eddig bulvárlapokat és napilapokat vettél, próbáld ki, hogy helyette IPM-et vagy Galaktikát veszel. A lényeg, hogy ne bulvárról és a napi hírekről legyen benne szó.
 • Tartsd észben, hogy amit nézel/olvasol/hallgatsz, befolyásolnak és formálnak téged. Azt szeretnéd, hogy pár idióta a valóságshow-ban formálja a te személyiséged? Vagy, hogy az agyadat a negatív hírek és a negatív, pesszimista gondolkodás hassa át? Egész nap csak sajnálkozó, vitatkozó, indulatos, buta embereket szeretnél nézni, ahogy élik az életüket? Szeretnéd, hogy a halál, a balesetek és a rossz hangulat járjon a fejedben minden nap?
 • Ha csak úgy leülsz tévézni, mert nincs jobb dolgod, akkor gondolj bele, hogy most amit itt eltöltesz idő, azt mivel lehetne még eltölteni? Mit tudnál még mást csinálni, ha nem lenne tévé/rádió? Csináld azt!
 • Alkoss magadnak szabályokat, határozd el magad. Ha nincs mihez tartani magad, akkor nem is fogod. Az önmagunknak adott ígéretek olyanok, mint a szilveszteri fogadalmak. Nem sokat érnek. Határozd el, hogy hetente csak egyszer nézel híreket. Határozd el, hogy minden nap csak egyszer, egy műsor erejéig nézel tévét.
  Aztán ezeket a szabályokat lehet finomítani: csak egy kedvenc műsorod nézed meg. Havonta csak egyszer nézel tévét. stb. Ha pedig nagyon bátor vagy, kikötteted a szolgáltatód.

Ha rászánod magad, sok szerencsét, és kitartást a változáshoz!

Az írás végére szeretnék pár, gondolatébresztő képet beszúrni. Annyit kérek csak tőled, hogy NE szaladj át rajtuk, hanem állj meg mindegyiknél egy percre, és próbáld meg befogadni, amit a kép mondani akar!

1606908_580804668679978_1965700947_nForrás: https://www.facebook.com/titkolthirek/ Reality-TVA valóságshow valójában
Forrás: http://www.thevervelife.com/why-i-hate-reality-tv-and-a-brief-history-of-manipulation/
imagesFelül: Amit láthatsz; Alul: A valóság
Forrás: http://www.knowledgeoftoday.org/2012/02/illuminati-secret-hidden-from-masses.html
tvForrás: http://www.aquarianradio.com/2013/04/28/super-soldiers-mind-control-summit-ii/ www.enriquedans.com.wp-content.uploads.2009.04.tv-liesHazugságok
Forrás: http://dosmosis.blogspot.hu/2011/04/central-intelligence-agency-owns.html

Összes írásom →

Comments