Be ZEN

Zenhabits - A jelen pillanat írta: mudlee - April 16 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: This Moment


Mi mindannyian szenvedünk, minden nap: aggódunk; halogatjuk a dolgokat; szorongunk; túlhajtjuk magunkat; irrátálva, mérgesen, frusztrálva élünk; mindent máshogy szeretnénk, hogy történjen; magunkat másokhoz hasonlítjuk; aggódunk, hogy valamiből kimaradunk; azt szeretnénk, hogy az emberek mások legyenek, mint akik; megsértődünk; egyedül érezzük magunkat; félünk a kudarctól; nem akarunk csinálni semmit; véknyabbak akarunk lenni, vagy nagyobb melleket/izmokat akarunk; mérgesek vagyunk, amikor kontrollálnak; egy tökéletes valaki iránt ácsingózunk; stresszelünk a pénzügyi problémáinkon, de nem akarunk belegondolni, miért vannak; nem tudjuk, hogyan hozzuk helyre a félresikerült dolgokat; bizonytalanok vagyunk a döntéseknél; egyik feladatról a másikra ugrunk; nem szeretjük a munkánkat.

Ezeket a problémákat, mind saját magunk generáljuk.

Ugyan valósak, de csak az elménk teszi igazán azzá őket. A probléma maga a mi fejünkben van, amit egy ideál/fantázia/elvárás hozott létre, hogy mi a világot hogyan szerettük volna, hogy működjön, vagy hogyan szeretnénk, hogy működjön, de attól félünk, hogy nem fog. Ez a mi fejünkben létezik, és keletkezik.

Próbáld ki ezt, egy perc erejéig: engedj el mindent egy pillanatra, és csak figyelj a fizikai világra körülötted. A testedre, a fényekre, a hangokra, amin éppen ülsz, ami körülötted éppen mozog, vagy csak éppen ott van. Ne ítélkezz felettük, hogy mit gondolsz róluk, csak figyeld meg, úgy, ahogyan vannak (szerk: pl. állj meg az utcán, és figyeld az embereket. Ne ítéld el őket se azért, mert kövérek, soványak, feketék, vagy neked nem tetszenek. Csak figyeld őket, hogyan mennek, hogyan néznek ki, de ne alkoss róluk véleményt).

Figyeld meg a pillanatot, úgy, ahogyan van, aggódás/frusztráció/harag nélkül. Ezeket az érzéseket próbáld meg elhagyni, és csak a pillanatra figyelj.

Úgy tökéletes, ahogy van. Fogadd el ezt a pillanatot. Szeresd. Ez a valóság, és csodálatos.
Majd máskor ráérsz aggódni minden máson, most csak figyelj, és élvezd.


Be-Zen Szerkesztői kiegészítés

Ugyan nem írtam még ilyet a fordításokhoz, de pár gondolatot hozzátennék most ehhez.
Sokakban felmerülhet, hogy ha pl. alig van pénzem a holnapi ebédre, vagy éppen egy kapcsolati katasztrófán vagyok túl, esetleg egy halál eseten, akkor hogyan figyeljek csak a pillanatra, és hogyan élvezzem?

Nos, ezek mind mennek egyes népeknek. Miért van az, hogy a világ legszegényebb országai sokkal boldogabbak, mint mondjuk bármelyik európai? Miért van az, hogy a hinduk nem siratják a halottaikat, hanem tudomásul veszik, hogy elhagyta a világot?

Az, hogy egy eseményt, helyzetet, vagy egy embert hogyan látunk, azt az agyunk által alkotott ítélet határozza meg. A kvantumfizikában ezeket külön univerzumoknak is szokták hívni, mivel egy tárgyat mindenki másképp lát, más ítéletet alkot róla, ergo olyan, mintha egy külön univerzumban élne. Szokás is mondani, hogy „te egy másik világban élsz!”.

Az, hogy valamiről mit gondolsz, nagyon ritkán fedi azt, ami valójában van. Az, hogy valamiről mit gondolsz, az csak az agyad által generált ítélet, melyet meg tudsz változtatni!

Ha más szempontból szeretnénk kicsit elmélkedni ezeken a dolgokon, akkor ezen gondolkozzunk el: a múlt már lezárult, nem tudunk vele mit tenni. A jövő még nem ismert, ezért felesleges azzal foglalkozni. A jelen az, amit egyedül befolyásolni tudunk. A jelen az, mely a jövőre tud befolyással lenni, és a múltat tisztábban engedi látni.

A szél lobogtatta a templomi zászlót. Két szerzetes arról vitatkozott, vajon a zászló mozog-e vagy a szél. Csűrték-csavarták a szót, de egyikük sem tudta meggyőzni a másikát. Egyszer csak megszólalt mellettük a hatodik pátriárka:
- Nem a szél és nem a zászló az, ami mozog. Hanem a tiszteletre méltó elmétek.
(Zen bölcsesség)

Összes írásom →

Comments