Be ZEN

Zenhabits - a nyugodt megközelítés írta: mudlee - January 01 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: The Calm Approach

+1 fogalom a témával kapcsolatban, amit érdemes elolvasni a cikk előtt: flow.

Tegnap szereztem egy furgont a helyi kölcsönzőtől, és elvittem a családot egy barátunkhoz. Egy igen forgalmas úton vezettem le, mosollyal az arcomon és békével a testemben.

Ez nem volt mindig így. Egész életemben stresszeltem, amikor vezettem. Mindig felhúztam magam, vagy aggódtam azon, hogy mások milyen rosszul vezetnek, mennyire nem érdekli őket a többi ember, mennyire agresszívek vagy mennyire lassan vezetnek egy gyorsforgalmi úton.

Ezek elég frusztráló dolgok, amik könnyen felbőszítik az embert.

Viszont, ahogy ma vezettem, teljesen máshogy álltam az egészhez: lazábban. Nem éreztem azt, hogy bárhova is sietnem kellene. Hagytam az embereket vezetni, ahogy vezetni akartak, én csak haladtam a forgalommal.

Ezt a felfogást lehetne az egész életre is alkalmazni.

Amikor aggódunk vagy idegeskedünk, az azért lehet (nem kizárólag), mert bizonyos idő alatt szeretnénk odaérni valahova (ha vezetünk), vagy szeretnék, ha úgy történne minden, ahogy mi akarjuk (mint ahogy az egész életben). De ezek az elvárások, határidők... ezeket csak saját magunknak találjuk ki.

Létrehozunk egy elvárást, hogy legyünk valahol egy bizonyos idő múlva. Létrehozunk egy elvárást, hogy egy adott szituáció úgy történjen, ahogy mi akarjuk. Létrehozunk egy vágyat, hogy a többi ember úgy viselkedjen (vagy vezessen), ahogy mi szeretnénk.

Y

Mi hozzuk létre saját magunkban a szorongást. Szóval a kulcs a megoldáshoz nálunk van.

Engedd el a sietni akarást. Engedd, hogy a dolgok máshogy történjenek, mint ahogy te szeretnéd. Hagyd, hogy az emberek úgy viselkedjenek, ahogy ők akarnak.

Majd lazítsd el magad, lazítsd az elmédet és a figyelmed. Hagyd, hogy történjenek a dolgok a maguk útján, és úgy alakítsd az életed, hogy együtt tudj élni azzal, ahogy mások élnek és ahogy a dolgok épp történnek.

Természetesen, annak ellenére, hogy együtt haladsz a történésekkel, meg fogod tudni tartani a saját értékeid, mert ez nem arról szól, hogy feladd azt, amiben te hiszel, vagy amit te gondolsz. Kedves és megértő tudsz lenni, szenvedélyes és gondoskodó a családoddal szemben ugyanúgy, ahogy az egészségeddel vagy egyéb más dolgokkal kapcsolatban... egészen addig, amíg hagyod, hogy a dolgok történjenek, és ezzel együtt éld az életed.

Légy a nyugalom középpontja ennek a tomboló világnak.

Figyeld meg, mikor ingerült leszel. Azonosítsd ezt a nyomást/feszültséget, mely a vágyból származik, hogy valami úgy történjen, ahogy akarod. Ennek a vágynak a feladása lesz az, ami megengedi, hogy boldog légy azzal, ami van, és ahogy van.

Az élet így egy nyugodt, csodás úttá válik, melynek minden lépését élvezni lehet.


Összes írásom →

Comments