Be ZEN

Zenhabits - Az üres doboz elve írta: mudlee - December 04 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: The Empty Container


Az életünk egyre jobban bonyolultabb. Nem napról napra, de fokozatosan.

A nehézségek egyre jobban elemésztenek minket, lépésről lépésre.

Ma rendeltem valamit az internetről, holnap valakitől kapok valamit, aztán úgy döntök, valami új dologra van szükségem. Mindig kell valami új, ami szépen lassan felhalmozódik, mert képtelen vagyok a régi dolgaimtól megszabadulni, és nem tudom abbahagyni a vágyakozást.

Ma igent mondok egy e-mail meghívásra, holnap egy buli-meghívóra, majd meghívnak egy kávéra, miután úgy döntök, egy új projekt részese akarok lenni. Egyszerre csak egyre mondok igent, de hamarosan az életem zsúfolt lesz a sok igen miatt, és nem fogok rájönni, miért lettem hirtelen olyan elfoglalt.

Megnézek egy híroldalt, majd a közösségi oldalakat, az e-mailjeimet. Aztán elolvasok egy érdekes bejegyzést, megnézek egy videót, amit nemrég küldtek... és a napom tova is szállt úgy, hogy semmivel nem jutottam előrébb. Az életemet szépen lassan felemésztik az ilyen apróságok. Az élet észrevétlenül suhan el mellettem.

Hogyan védjük meg magunkat ez ellen a massza ellen? Tegyünk egy lépést hátra, rendszeresen.

Ahelyett, hogy azt gondolnánk „hogyan szabaduljunk meg mindentől”, kérdezzük meg inkább azt magunktól, hogy „mi lenne, ha egy üres lappal kezdenénk?”.

Mit csinálnál, ha üres lappal kezdhetnéd az életed?
Ha csak egy üres dobozod lenne, limitált hellyel, mit raknál bele?

Én számomra ezek lennének a legfontosabbak, melyeknek helyet szorítanék ebben az üres dobozban: idő a gyerekeimmel; idő a feleségemmel; hosszú séta és beszélgetés a barátaimmal és a hozzám közelállókkal; idő a munkára, ami tényleg számít, ami segít az embereken; idő a tanulásra; idő az egyedüllétre és meditációra, és egy jó könyvre, amelyben el tudok merülni.

Ezek azok a dolgok, melyeket én az üres dobozomba raknék, mert közel állnak hozzám. Te mit választanál?

Miután megértettük az üres doboz lényegét, rájövünk, hogy mi az, aminek tényleg van hely benne... most már csak folyamatosan ilyen szemmel kell nézni a dolgokra és tevékenységekre, kérésekre, feladatokra, és fel kell tennünk a kérdést: „egy-e ez azok közül, melyeket bele raknék az én kis dobozomba?”.

Sokan közülünk úgy járják életük útját, hogy nincsenek tudatában a lépteiknek. Mivel azt hisszük, hogy a boldogság nem itt, hanem a jövőben vár ránk, megszoktuk, hogy folyton rohanjunk. Ezért olyan fontos, hogy időnként megálljunk.
Nhat Hanh Thich

Összes írásom →

Comments