Be ZEN

Zenhabits - Felhívás az esetlenek iránti együttérzésre írta: mudlee - April 02 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: A Call for Compassion for the Defenseless

Erről a témáról én is akartam már írni, de Leo annyira jól összeszedte a gondolatokat, melyek bennem is kavarogtak, hogy úgy gondoltam, lefordítom.

Nem szeretjük azt gondolni, hogy az, ahogy élünk, az rossz, amit mi gondolunk, az nem helyes, amiben részt veszünk az kegyetlen, vagy igazságtalan lehet.
Azt akarjuk hinni, hogy jó emberek vagyunk.

Tudom, mert elsőnek én is idegesen és védekezve reagáltam, amikor egy ruházati üzlet tulajdonosaként kritikákat kaptam, mint egy átlagos, a fogyasztói társadalom, és a mai szexista és homofób kultúrában felnőtt ember. Tudom, mert nevetségesnek tartottam azokat, akik vegetáriánusok, vagy vegánok voltak, és hogy ők nem esznek húst, és állati eredetű termékeket.

Lehetünk jó emberek... csak csukjuk be a szemünket és ne foglalkozzunk ezekkel az emberekkel, akik így vélekednek, mint ahogy én is tettem. Viszont ez az a pont, amikor azoknak, akik így tesznek, fel kell ismerniük, hogy kötelességük, hogy cselekedjenek is: beszéljenek róla, hívják fel a figyelmet a lelkiismeretre, a változásra. Hívják fel a figyelmet az együttérzésre.

Ma, az állatok iránti együttérzésre szeretném felhívni a figyelmet: védtelen, szenvedő, érző állatokra.

Étkezési szokásaink

Egy modern világban nőttem fel, ahol az étel már készen került elém, étkezésre készen. Mikrózott ebédek, csirke falatok, chipsek, dobozos sörök, marhahús és édesség: ez mind ugyanazt jelentette nekem. Ezek csak ételek.

Semmit nem tudtam, hogy honnan érkeznek. Ha valaha is gondoltam az állatokra, akkor az én fejemben úgy jelentek meg, mint kedves állatok, egy nyugodt farmon, boldog életet élve. De, általában inkább csak az ételre gondoltam, ami finom, tápláló, ízletes. Nem volt ezekben semmi élő az én fejemben. Ez mind csak étel.

Persze, ha igazán kinyitjuk a szemünket, akkor láthatjuk, hogy ők érző lények, érző entitások, akiket megeszünk. És egyáltalán nem boldogak, és nem élnek békében: nagy gyárakban szenvednek a hormon-injekcióktól, napi verésektől, a mindennapi pokoltól, és gyilkosságoktól.

Joggal érzünk együtt, amikor embereket látunk meghalni, tömeggyilkosságban, vagy népirtáskor, mint pl. a nácik alat, vagy a kurdoknál, vagy Rwanda-ban, illetve egyéb hasonló esetekben, amikor borzasztó szenvedésnek és igazságtalanságnak vannak kitéve embertársaink. Ennek ellenére, más lények tömeges kínzásában és meggyilkolásában veszünk részt, pusztán a saját örömünkre.

Persze, elismerem, hogy egy emberi élet nem egyenlő egy állat életével. De ez nem jelenti azt, hogy ők értéktelenek, vagy méltatlanok a mi együttérzésünkre. Nem jelenti azt, hogy úgy kezelhetjük őket, mint valami érzéketlen tárgyakat.

Rengeteg ember szereti az állatokat - szereted a kutyákat, a macskákat, a nyulakat, vagy a delfineket. Soha nem korbácsolnál meg egy kutyát. Soha nem vágnád el a torkát a kis kedvencednek, miután alaposan összeverted. Érzed, hogy ők mennyire szenvednének, és hiszel benne, hogy ők értékesek és méltóak a te együttérzésedre.

Mégis, az emberek figyelmen kívül hagyják az állatok szenvedését. Saját magukért, a saját örömükért.

Felmerülő érvek

Meggyőződésem, hogy semmi nem indokolja az állatok kínzását és megölését, csak azért, hogy élelmet szerezzünk belőlük.
Valószínűleg megölnék egy állatot önvédelemből, hogy megmentsem a gyerekeim, vagy egy másik embert. De most nem arról beszélünk, hogy választani kell, hogy embereket, vagy állatokat öljünk-e meg.
Arról van szó, hogy megöljük-e az állatokat, vagy nem.
Nincs rá helyes érv, hogy megöljük ezeket az állatokat. Néhány általános megjegyzés, amiket hallok:

  • Egészség. Az emberek úgy gondolják, hogy húst/csirkét/halat vagy tejterméket/tojást enni szükséges, hogy egészségesek legyünk. Ez bizonyíthatóan nem így van: a vegánok (átlagosan) egészségesebbek, mint a nem vegánok. Persze, nagyobb figyelmet kell fordítaniuk pár vitaminra (B12, például), de ez igazából nem olyan nehéz, nem kell aggódni miatta. Én évek óta vegetáriánus/vegán vagyok, és egészségesebb vagyok, mint valaha voltam, és rendszeresem ellenőrzöm az egészségem, és minden teszt tökéletes. Csak egy eset vagyok ugyan a sok közül, de nagy mennyiségű szakirodalom (angol) áll rendelkezésre, mennyi egészséges vegán van (kivételekkel persze - nem mindenki figyel oda az egészségére, és néhányan nagyon őrült vegán diétákat követnek, mint pl. akik csak gyümölcsöt esznek - fruitarianism). Mindenesetre, ez lehetséges, és nem nehéz. Nem nehéz, hogy egészséges maradj vegánként. Lehetséges nem vegán diétával is egészségesnek maradni, de a lényeg nekem itt az, hogy egy más módon is tudsz az lenni - tehát, az állati eredetű termékek nem szükségesek az egészséghez.
  • Ez természetes. Sokaknak ez a fő indokuk - természetes, hogy megöljük az állatokat, ez a mi természetünk. És míg történelmileg ez igaz is, hogy az őseink állatokat öltek és ettek, az az egy biztos, hogy nem olyan mértékben és méretekben, mint manapság. Amilyen magasságokba emeljük a húsokat, és amilyen tempóban öljük az állatokat, az minden, csak nem természetes. Amit az emberek az őseinkről gondolnak (paleo étrend, angol), hogy hogyan és mit ettek, az általában téves (angol). És ahogy fentebb írtam, sokan manapság vegánok, és nagyon egészségesek, tehát az, hogy mit tekintünk természetesnek, nem releváns.
  • Az állatok nem tudnak nélkülünk élni. Ez egy másik általános vita tárgya, amit szoktam hallani - ha mi nem eszünk többet állatokat, akkor ők nem fognak nélkülünk életben maradni. Ez számomra hihetetlen, hogy ezt mint indok használjuk fel arra, hogy állatokat öljünk, és mindezt csak a saját magunk boldogságáért. Mellesleg, ez az érv (az állatok nem élnének, ha mi nem lennénk) hasonló a rabszolgasághoz, vagy a nők elnyomásához.
  • Nem tudom feladni a húsevést. Rengeteg ember úgy gondolja, hogy nem tudja elhagyni a húsevést (vagy sajtot, vagy bármit). Ez szintén téves. Ők nyilvánvalóan nem akarják feladni a húsevést, ami érthető, de az nem igaz, hogy nem tudják feladni. Sokaknak sikerült, még akkor is, amikor úgy gondolták, hogy nem fog. Vannak ex-vegánok, akik kevésbé voltak egészségesek, amíg vegán módon étkeztek, de ez általában azért van, mert nem értik meg, hogyan kell biztosítani, hogy elég B12, vas és fehérje kerüljön a szervezetbe. Őszintén, ez nem nehéz, csak oda kell figyelni. A legjobb forrás erre a Vegán Egészség (angol).
  • Mindenki más eszik húst. Egy olyan közösség élni, ahol mindenki részt vesz egy rendszerben - egyszerűbb, ha mi is azt tesszük, amit a többiek. Ez igaz. De neked nem kell egy szörnyű rendszer részének lenni, csak azért, mert könnyű, nem? Azt kellene csinálnunk, mint mindenki másnak, akik ártatlan élőlényeket ölnek, csak azért, mert könnyebb? Be kellene csuknunk a szemünket, mert kellemetlen látni és hallani, hogy mik történnek azokkal az állatokkal, akiket megeszünk? Csak azért ne cselekedjünk helyesen, mert a barátaink és a családunk nem értené meg? Én biztosan egy olyan életet élek, amelyet a barátaim és a családom gyakran nem ért meg. És ezt folytatom, mert én hiszek benne, hogy a könyörületesség az, amelyet szem előtt kell tartanom. Én nem vagyok jobb, mint te, csak hajlandó vagyok meghallgatni, és meglátni, mi történik körülöttem.
  • Etikus módon öljük meg az állatokat. Néhányan azt szeretnék, hogy legyünk együtt-érzőek, de együnk húst. Szóval ők házi, vagy szabad tartású állatokat esznek. Sajnos, ez csak egy mese. Nincs olyan (angol), hogy „boldog hús (angol)”. Minden esetben, amikor „boldog húst” eszel, ez nem számít - azért eszel húst, mert élvezed azt enni, nem azért, mert kell.
  • A tojás és a tejtermékek OK. A vegetáriánusok néha esznek tojást, és tejtermékeket, mert nem kell, hogy állatokat öljenek meg miatta. De valójában szükséges. Sokan nem tudják, hogy milyen szenvedés és gyilkolászás történik a tojás és tejtermékeket előállító gyárakban. Ezen és ezen a linken olvashatsz erről bővebben, kezdésnek (angol).

A tanulság: az egyetlen ok, hogy húst, vagy állati eredetű dolgokat eszel, az az, hogy szereted. Azért, mert élvezed. És szerintem az élvezetekért gyilkolni nem indokolt, helyesnek meg végképp nem nevezhető. Ez nem egy neked szegezett vádirat. Egy jó ember vagy, mint én. Ez egy vád az élelmiszeripar ellen, ami mellett felnőttünk.

Felhívás a változásra

Van rá lehetőség, hogy megváltoztassuk ezt az egészet.
Ki tudjuk próbálni a vegán életmódot. Nem nehéz, és igazából igen élvezetes is, miután egyszer kipróbáltad, és mindemellett, nagyon egészséges is lehet!
Te is csatlakozhatsz hozzám, aki együtt érez ezen érző lények iránt. Ne csukd be a szemed! Ne kardoskodj, ha lelked mélyén tudod, igaz! Ne légy részese a tömeges gyilkosságoknak!
A jelenlegi, borzalmas élelmiszeripar ellen szólva, a növényi diéta mellett a változásért!
Most, hogy tisztán látod az állatok szenvedését, neked is van egy kötelességed, hogy segíts másoknak meglátni, amit te is felismertél. Egy kétségbeesett felhívás ez azok számára, akik félnek beszélni, vagy bűnrészesek az egészben.

Mindaddig, amíg az Ember könyörtelen pusztítója lesz az alacsonyabb szintű élőlényeknek, nem fogja ismerni sem az egészséget, sem a békét.
Pithagorasz

Összes írásom →

Comments