Be ZEN

Zenhabits - hogyan legyen minimalista otthonod, útmutató írta: mudlee - December 06 2013

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: A Guide to Creating a Minimalist Home


0d6ff30fc9c6

Nem állíthatom, hogy az én otthonom tökéletesen minimalista, de biztosan nem zsúfolt. A legtöbb ember, akit én ismerek, viszont biztosan azt állítaná, hogy ez egy igen minimalista otthon.

Egy legutóbbi látogatóm, aki meglátta a konyhám, megjegyezte:

Még sose láttam ilyen tiszta, felesleges dolgoktól mentes konyhát!
Hát, megteszem, ami tőlem telik, hogy tisztán tartsam, de a kulcsa az egésznek, hogy eltávolítsunk mindent, ami nem szükséges.

Például, a konyhában és az étkezőben csak pár lényeges dolog van: étkező asztal (mindenféle haszontalan dologtól mentesen), székek, néhány bárszék a pultnál, és gyerekszékek. A pulton csak a kenyérpirító, a kávégép és a mikrohullámú sütő van.

Ez a fajta minimalista otthon lehet-e vidám és életszerű? Lehet-e karaktere? Egyesek azt hihetik, hogy nem, de én nagyon elégedett vagyok, amikor körülnézek és azt látom, hogy az otthonom nem zsúfolt, tiszta, rendezett. Megnyugtató, felszabadító és... egyszerűen csak szép.

A minimalista otthon előnyei

Erről hosszasan tudnék írni, de álljon itt csak egy rövid lista, néhány fontos előnyről:
 • Kevésbé stresszes. A zsúfolt, rendezetlen lakás egy formája a vizuális zaklatásnak, mivel minden dolog, ami a látóterünkben van, elvonja a figyelmünket (ha kicsit, akkor is). A kevesebb rendetlenség, a kevesebb "vizuális stressz" az, ami nekünk kell. A minimalista otthon megnyugtató.
 • Vonzóbb. Képzelj magad elé fotókat, melyeken rendetlen és minimalista otthonok vannak. Azokat, amelyeken csak néhány szép bútor, pár csodás festmény és néhány igen szép dekoráció van, jobban vonzónak, tetszetősnek találjuk. Még jobban vonzóvá tudod tenni az otthonod, ha törekedsz a minimalizmusra.
 • Egyszerűbb tisztán tartani. Nagyon nehéz úgy takarítani, hogy mindenhol apró kis dolgok vannak; vagy felmosni és porszívózni, ha mindenhol mindenféle bútor, egyéb kacat hever szanaszét. Továbbá, minél több dolgod van, annál többet kell tisztán tartani, illetve egyre komplikáltabb lesz a körülöttük lévő terület tisztán tartása is. Gondolj bele, mennyivel egyszerűbb tisztán tartani egy üres szobát, mint egy másikat, ahol mondjuk 50 bármilyen tárgy hever össze-vissza. Oké, ez egy extrém példa, nem is azt mondom, hogy üres legyen a szoba, csak illusztrálni akartam a különbséget.

Hogy néz ki egy minimalista otthon?

Ez igen változó természetesen. Függ az ízlésedtől, vagy akár attól, mennyire akarsz minimalista lenni. Én az vagyok, de nem elrugaszkodottan.
Viszont álljon itt néhány alappillére egy minimalista otthonnak:

 • Kevés bútor. A minimalista szobában csak pár alapvető bútor lehet. A nappaliban például: csak egy kanapé; egy másik szék vagy fotel; egy kávé-asztal; egy állvány, amin a szórakoztató dolgok vannak (TV, Hi-Fi, stb.), és ami nem egy óriási szekrény; néhány lámpa. Ezekből akár kevesebb is lehet. A hálószobában mindössze egy ágy, öltözőszekrény és talán egy éjjeliszekrény vagy egy könyvespolc.
 • Letisztult, szabadon hagyott felületek. A minimalista otthonban minden felület szabadon van hagyva, kivéve persze egy-két dekorációt (következő pont). Nincsenek mindenféle csecse-becsék, vagy könyvek tucatjai, vagy mindenféle egyéb kis dolgok.
 • Figyelemfelkeltő dekoráció. Valójában a mindenféle dolgoktól teljesen mentes otthon igen unalmas tud lenni. Szóval ahelyett, hogy van mondjuk egy kávézó asztalunk, teljesen szabadon hagyva, rakhatunk rá egy egyszerű vázát, néhány virággal. Vagy, egy üres asztalra rakhatunk egy családi fotót. A falakon lehet egy szép kép (én édesapám festményét raktam fel, ő egy nagyszerű művész).
 • Minőség a mennyiség előtt. Ahelyett, hogy egy csomó kacatot tartasz otthon, minimalistaként gondolkozva csak néhány igazán jó dolgot kell megtartanod, amit szeretsz és sűrűn használsz. Egy nagyon jó asztal sokkal jobb például, mint 5 pozdorja asztal.
 • Példák. A fotó a poszt elején egy igazán jó példa a minimalista otthonra (ez nem az enyémről készült, de szeretném, ha az lett volna). Ezen az oldalon további szép képeket találhatsz hasonló otthonokról. A tradicionális japán otthonok szintén nagyon jó példák lehetnek, mint ahogy akár ez is.

Hogyan hozz létre ilyen minimalista otthon?

Igazából nincs előre bevált recept, egyet kivéve: meg kell változtatnod a hozzáállásod, és merítened kell azokból az ötletekből, amiket fentebb olvashattál. Mindenesetre pár további tippet tudok adni azoknak, akik szeretnék ezt megpróbálni.

 1. Kezdd egyszerre csak egy szobával. Ha csak nem most költöztél oda, elég nehéz lehet egyszerre az egész lakást átalakítani. Fókuszálj egy szobára, és legyen ez a szoba a nyugalmad központja. A következő szobánál meríts ötleteket az előző szobából. Majd ha odabent megvagy, menj ki az udvarra és folytasd!
 2. Kezdd a bútorokkal. A legnagyobb dolgok minden szobában a bútorok, szóval mindig a bútorozás újragondolásával kell kezdeni. A kevesebb bútor a jobb (az ésszerűség határain belül persze). Gondolkozz, melyik bútort tudod úgy eliminálni, hogy nem áldozol fel semmiféle kényelmet. Keress néhány nagyon egyszerű, szolid, diszkrét színnel rendelkező bútort (például egy minimalista kávézó asztalt).
 3. Csak a lényeges dolgokkal törődj. Amikor ránézel egy bútorra, vagy bármi másra a szobában, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükséges-e? Ha tudsz nélküle is élni, akkor már mehet is ki a szobából. Próbáld meg lecsökkenteni a dolgokat a szobában, csak a lehető leglényegesebbeket meghagyva. A későbbiekben néhány dolgot majd még hozzá tudsz adni.
 4. Szabad padló. A bútorokat kivéve, a padlónak teljesen szabadnak kell lenni. Semmi ne legyen lerakva, semmi ne legyen a padlón tárolva. Miután sikerült a legfontosabb bútorokat meghagyni, minden mást, ami a padlón van, vigyél ki. Adományozd el, dobd ki, vagy keress neki egy jobb helyet, ahol nincs szem előtt.
 5. Szabad felületek. Hasonló az előző ponthoz. Ne tárolj mindent összevissza, kivéve néhány dekorációs dolgot (ld. a 9-es pontnál). Ajándékozd el, dobd ki, vagy keress neki egy jobb helyet, ahol nincs szem előtt. Ez mindent sokkal, sokkal minimalistábbá fog tenni.
 6. Szabad falak. Néhányan mindenféle dolgokat tartanak a falakon. Ilyet nem lehet egy minimalista helyen. Szedj le mindent, kivéve egy-két szép festményt, képet (ld. 8-as pont).
 7. Tárolj mindent úgy, hogy ne lásd. Ez már fentebb volt említve. Mindent, amire nincs szükséged, rakj el egy szekrénybe. A könyvespolcokat lehet használni könyv, DVD vagy CD tárolásra, de semmi másnak nem kellene rajta lenni, kivéve néhány(!) egyszerű dekorációt (nem egy egész kollekciót valami teljesen másból).
 8. Rakj/tarts rendet. Ha már semmit nem tárolsz a padlón, és mindent szekrényben tartasz, valószínűleg szeretnéd, hogy a tároló helyeiden is rend legyen. Ezt később is meg tudod csinálni, egy későbbi fázisban. Továbbiakért ide kattints(angol): Hogyan tudok rendet rakni?
 9. Egyszerű képek. Ahhoz, hogy a szobád ne legyen unalmas, rakj egyszerű(!) festményeket, rajzokat vagy fotókat a falakra, egyszerű színű keretekben. Ha lehet, néhány falat hagyj meg szabadon.
 10. Egyszerű dekoráció. Mint ahogy fentebb is említettem, egy-két egyszerű dekoráció elegáns tud lenni egy minimalista szobában. Egy váza virágokkal, vagy egy kis cserepes növény, csak hogy két klasszikust említsek. Ha a szobád többi része úgy általában inkább tompított színű, akkor ezek lehetnek kicsit világosabbak, élénkebbek (piros, sárga, stb.), hogy a szemet megvezessék és adjanak egy kis energiát a szobának.
 11. Egyszerű függönyök. Hagyd szabadon az ablakokat, vagy egy egyszerű, visszafogott színű fa karnisú függönyt rakj fel.
  A túl díszes dolgok az ablak körül zsúfoltan hatnak.
 12. Egyszerű minták, színek. A visszafogott színek, minták a legjobbak a padlónak (ha van), a bútornak, stb. A bonyolult minták, mint például virágok vagy a tarka-barka dolgok vizuálisan zavaróak.
 13. Diszkrét színek. Ahogy fentebb is említettem, lehet itt-ott világos és színes a szoba, de a szoba javának szolid, diszkrét színűnek kell lennie - a fehér a klasszikus minimalista, de igazából bármelyik szolid szín, ami nem "stresszeli" a szemed, megfelelő (a föld színeire is gondolhatunk itt: kék, barna, zöld).
 14. Vizsgálj felül és távolíts el. Mikor sikerült egyszerűsítened a szobán, valószínűleg még többet tudnál egyszerűsíteni. Hagyj pár napot magadnak, majd nézz rá újra. Mit tudnék még innen eltávolítani? Mit tudnék elpakolni a szem elől? Mi nem szükséges? Néhány havonta megejtheted ezt a vizsgálatot és néha fel fogsz fedezni dolgokat, amivel tovább tudsz majd egyszerűsíteni.
 15. Mindennek legyen helye. Erről volt már szó egy másik bejegyzés alatt, de egy minimalista házban nagyon fontos, hogy mindennek meglegyen a helye, és ezeket ne felejtsd el. Hol is van a robotgép helye? Jelölj ki neki egyet és írd oda, hogy ez az ő helye. Cél, hogy mindennek logikusan találd meg a helyét, minél közelebb ahhoz, ahol funkcióját betölti, hogy minél egyértelműbb legyen, mire is való.
 16. Dőlj hátra, relaxálj és élvezd. Miután kész vagy, hagyj egy kis időt magadnak, hogy körülnézz, és élvezd a munkád gyümölcsét. Ez nagyon kielégítő, jó érzés tud lenni. Ez a kemény munkád gyümölcse! Ahhh, olyan szép!

Amennyiben érdekel Leo-nak az ebben a témában írt könyve, akkor az amazonon tudod beszerezni: The Power of Less

Összes írásom →

Comments