Be ZEN

Zenhabits - hogyan lehet egyedül egy csendes, üres szobában ülni? írta: mudlee - July 05 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: Learning to Sit Alone, in a Quiet Empty Room


Az embernek minden baja abból származik, hogy nem tud nyugodtan megmaradni a szobájában.
Blaise Pascal

Gondolkozz el a mindennapi problémáinkon, és hogy ezek közül mennyin lehetne javítani (vagy megoldani), ha megelégedéssel tudnánk egyedül ülni egy csendes, üres szobában.

Ha nem vagy kibékülve azzal, hogy egyedül ülj egy szobában csendben, akkor gondolkozz el ezen: nincs szükséged arra, hogy állandóan vásárolj; hogy rajta legyél az összes közösségi oldalon és nézd, hogy mások mit csinálnak és miről beszélnek; hogy magadat másokhoz hasonlítsd; hogy több pénzt keress; hogy úgy élj, mint mások; hogy hatalmat érj el; hogy meghódíts más földrészeket vagy háborút nyerj; hogy goromba és erőszakos legyél másokkal szemben; hogy önző és kapzsi legyél; hogy mindig elfoglalt és produktív legyél.

Te magad vagy a lényeg, és nincs másra szükség. Ez rengeteg problémát megold.

Tudsz egyedül ülni egy üres szobában? Tudod-e élvezni a „csendes örömöt (angol)”?

Legtöbben közülünk képtelenek egy helyben ülni, csendesen, semmit sem csinálva. Valamit csinálni akarnak. Megnézni az e-maileket, a közösségi oldalakat. Produktívak akarnak lenni. Nagyon nehéz lehet egy helyben, csendben ülni, ha nem gyakorlod rendszeresen.

Én folyamatosan gyakorlom. Reggel, amikor a kávém fő, leülök. Még ha csak néhány percre is, de nagyon tanulságos tud lenni. Megtanulsz figyelni a gondolataidra, megtanulod kezelni a késztetéseid, hogy valamit mindenképp csinálj, tervezz, célokat állíts fel. Nem csak megtanulod megfigyelni magad, hanem megtanulsz „csak” ülni, és nem figyelni ezekre a késztetésekre. Megtanulod, hogyan elégedj meg csak a csenddel, és hogyan ne akarj mindig valamit csinálni. Hogyan ne akarj mindig tervezni, és célokat magad elé állítani.

Megtanulod értékelni a csendet. Ez egy olyan dolog, ami legtöbbünknek nincs meg: csendesnek, nyugodtnak, figyelmesnek maradni. Amikor vezetünk/edzünk/eszünk/dolgozunk, szokásunk zenét hallgatni, vagy beszélgetni más emberekkel. Esetleg a háttérben a TV-t hallgatni. A csend ezzel szemben nagyon felemelő tud lenni, mert segít megnyugodni, megszemlélni és élvezni az ürességet. Emellett, a csend segít, hogy mindig csak arra tudj fókuszálni, amivel éppen foglalkozol.

Nem csak a csend, de gy üres szoba is luxus manapság. Megpróbáltam kitakarítani a szobát a mindenféle lim-lomtól úgy, hogy most már teljesen „csupasz”. Csak én maradtam és a szoba, készen arra, hogy saját magammal töltsem ki. A kreativitásommal, a saját csendemmel. Nagyon szeretem az ilyen spártai szobákat.

Egyedül lenni egy olyan öröm, amelyet manapság teljesen figyelmen kívül hagyunk, és nem értékelünk. Amikor egyedül vagyunk, azonnal az internet után nyúlunk, bekapcsoljuk a TV-t, hogy lássuk, mi a helyzet, mások mit csinálnak vagy mondanak, ahelyett, hogy pusztán csak egyedül lennénk egy kicsit. Ez a kis elszigeteltség egy szükséges dolog, amely lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megismerjük önmagunkat, és hogy megelégedjünk azzal, amink éppen van, ahelyett, hogy állandóan csak többet akarnánk.

Tudod egy kicsit gyakorolni, hogy milyen egyedül lenni, figyelmesnek és csendesnek maradni? Elsőnek csak egy kicsit, aztán talán kicsit többet. Fülelj, figyelj, ismerd meg magad. Találd meg az elégedettséged. Más nem kell.


A végére egy kis gondolkozós idézettel szeretném zárni a fenti fordítást.

Egy fa alatt ül a Mester és tanítványa.
A Mester tizenhét éves.
A tanítványa hetvenéves.
A Mester tanítása abból áll, hogy hallgat.
A tanítvány hallgatja a Mester tanítását, és minden kétsége eloszlik.
Popper Péter: Hogyan kell tanítani? - Dhattatreya első koanja

Összes írásom →

Comments