Be ZEN

Zenhabits - Ne vesztegesd el a pillanatot! írta: mudlee - August 17 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: Don’t Waste a Moment


Mostanában ötlött fel bennem a gondolat, hogy milyen rövid is az életünk, és mennyire kevés időnk van, hogy valamit is csináljunk.

Képzeld el, hogy ha csak egy hónapod lenne hátra: mivel töltenéd el?

Talán együtt lennél azokkal, akiket szeretsz, figyelve minden szavukra, amit mondanak. Esetleg elutazhatnál valamerre, hogy csodálatos élményeket szerezz, hogy felfedezd a világot. Vagy eltölthetnéd úgy is, hogy tanulsz, amennyit csak tudsz, akár könyvekből, akár az élet tanulmányozásával.

Létrehozhatnál valamit. Jobbá tehetnéd a világot. Itt hagyhatnád a „kéznyomod” azzal, hogy valami művészit hozol létre, vagy megpróbálod az emberek életét jobbá tenni.

Akármelyiket is választod (vagy többet is egyszerre), kijelenthetjük, megérte azt az egy hónapot ezek egyikére szánni.

Mi az, amivel szerintem nem lenne érdemes az utolsó egy hónapod tölteni: a gagyi tévét nézni (néhány kiváló film kivételével); állandóan zaklatottan, szétszórva élni; állandóan a híreket és a közösségi médiát figyelni; aljasnak és önzőnek lenni folyamatosan; vásárolni; motiválatlannak érezni magad és semmit nem csinálni ezalatt az egy hónap alatt; aggódni; sajnálkozni.

Persze, lehet ezzel vitatkozni, hogy az utóbbiakra mennyi időt érdemes elfecsérelni - és ez rendben is van -, de a lényeg az, hogy lásd, mik azok, amikre időt szánnál akkor is, ha csak egy hónapod lenne hátra.

Hozd meg a döntést. Döntsd el, hogy mire szánod azt a pár napot, mert nem olyan sok van belőlük, mint gondolod.
Minden pillanatból csak egy van, mely azonnal elmúlik, ezért nagyon értékes. Ne vesztegess hát el egyet sem!
Élj meg minden pillanatot, szeretetben magaddal és az életeddel!

Azt akarom veled csinálni, mint amit a tavasz csinál a cseresznyefákkal
Pablo Neruda
Maradj a jelen pillanat egyszerűségében. Fel kell hagynod a haszontalan gondokkal, a múlton való rágódással, a jövő elé sietéssel. Vagyis szabadulj meg a "már nincs" és a "még nincs" irrealitásaitól. Élj az egyetlen realitásban, a "most"-ban.
Popper Péter

Összes írásom →

Comments