Be ZEN

Zenhabits - Úmutató, hogyan lépj ki a materializmusból, és találd meg a boldogságod írta: mudlee - January 12 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: A Guide to Escaping Materialism and Finding Happiness

Jó, ha a cikkhez tisztában vagy ezzel a fogalommal: materializmus
A boldogság olyan, mint egy nagy, szerető, gondoskodó, szorosan összetartozó család, egy másik városban. - George Burns

Napjaink materialista világa arra készteti az embert, hogy vegye meg a legmenőbb kütyüket, a legtrendibb ruhákat, nagyobb és jobb dolgokat, de a kutatások azt mutatják, hogy ezek az anyagi dolgok és vásárlások nem tesznek minket boldoggá. Egy CNN cikkre hivatkozva:

A pénzzel a boldogság csak azok számára vásárolható meg, akik nem rendelkeznek az alapvető szükségletekkel. Ha eléred az 50.000 dollárnyi vagyont (vagy annál többet), akkor az ezen felül szerzett pénz nem járul hozzá a boldogságodhoz. (hivatkozva az ezt kutató tanulmányokra)

Szóval, amikor ránk erőltetik ezt a materialista felfogást, az nem a mi boldogságunknak kedvez, hanem a vállalatok profitjának. Sajnos, nagyon nehéz ebből kilépni, és megtalálni azt az utat, ami a boldogsághoz igazán közelebb visz, mivel az, hogy dolgokat vásárlunk online, élvezzük a plázában sétálgatást, nem visz közelebb, hiába reméljük, hogy boldogabbak leszünk tőle.

Nehéz megtalálni az igaz utat, de lehetséges. Ez az útmutató segít abban, hogy megtaláld, hogyan élj enélkül a materialista felfogás nélkül, és hogyan fedezd fel az igazi boldogságot.

Kilépés a materializmusból

Minden, ami körül vesz minket, azt sugallja, hogy vásárolj. Az interneten (blogokat is ide értve), mindenhol megszámlálhatatlanul sok hirdetés próbál rávenni egy termék, vagy egy szolgáltatás megvásárlására. Ez a fő mozgatója a TV-nek, az állandó filmgyártásnak, ahol termékeket adnak el nekünk, anélkül, hogy tudnánk, hogy ők ezt teszik. Sose lehetünk biztosak abban, hogy mi a hirdetés, és mi nem.

Kapcsold be a rádiót, vagy nyiss ki egy újságot, vagy egy magazint és láthatod, ahogy ellepnek a hirdetések. Menj a bevásárló-központba, és vedd észre, hogy minden irányból arra buzdítanak: vásárolj!

Ez az üzenet folyik mindenhonnan: vásárolj, vásárolj, vásárolj... és ez majd valahogy boldoggá tesz... bele eszik magukat ezek a gondolatok a fejünkbe (mint a Happy Meals és a rajzfilmek), és addig ott lesznek, amíg meg nem halunk. Ez elkerülhetetlen.

Nos, csak majdnem. Elmehetsz, és élhetsz egy faházban az erdőben (és milyen jól is hangzik!), vagy maradhatsz a modern társadalomban, és megkeresheted a módját, hogyan hagyd el ezt a materialista felfogást, hogyan kerüld el ezeket az ingereket és késztetéseket.

Néhány javaslat:
 • Limitáld a TV használatát. Te tényleg élvezed órákig nézni a TV-t? Gondolkozz, mely műsorok azok, amelyeket igazán szeretsz, és nézd csak azokat. Amikor egy reklám jön, állj fel, és csinálj valami mást addig. Vagy, használd a Tivo-t (szerk.: amerikai tv szolgáltatás) a TV nézésre. Akár még az egész kábel-tv előfizetésed is visszamondhatod, ha elég bátor vagy. Én megtettem, és az egyik legjobb döntés volt az életemben.
 • Kerüld a híreket. Az újságírók sose fogják neked ezt mondani, de ha őszinték lennének, elmondanák, hogy a legfontosabb rész minden kereskedelmi cégnél - TV-n keresztül, a rádión át egészen az internetig, vagy akár a nyomtatott sajtóig - a reklám részleg. Ez a divízió termeli meg a cég bevételének a döntő többségét. A hírek azért fontosak, mert azok vonzzák oda az embereket - hogy a hirdetéseket megnézzék. Szóval, amikor híreket nézel, vagy olvasol, egyszerűen elragadnak a reklámok, anélkül, hogy észrevennéd. Próbáld ki helyette ezt: bojkottálj minden hírt és hírforrást egy hétig. Én két éve teszem már ezt folyamatosan, és nem ártott meg kicsit sem. Sőt, nagyon sokat segített.
 • Fogd vissza az interneten olvasást. Nem azt mondom, hogy mondd fel az internet-előfizetésed. Én például nagyon szeretek blogokat olvasni. De találd meg azokat a tartalmakat, amelyeket tényleg szeretsz, amelyek tényleg értékesek neked, és olvasd csak azokat. Illetve, naponta csak egyszer olvasd ezeket, mondjuk maximum 30 percig. Ha ezt meg tudod csinálni, egy jó nagy lépéssel távolabb kerültél a reklámoktól.
 • Cseréld le a magazinokat könyvekre. A magazinok szintén tömve vannak reklámokkal. Igazi értéket ritkán kapsz. Próbálj meg hirdetés-mentes könyveket olvasni. Sokkal jobban használod így majd ki az idődet is, ha nem kell állandóan a hirdetések között navigálnod.
 • Ne menj bevásárló-központba. Az egyetlen célja ezeknek a helyeknek, hogy elköltsd a pénzed. Ha csak egy helyet keresel, ahol el szeretnéd tölteni a szombat délutánod, keress egy helyet, ahol nem kell pénz költened a szórakozáshoz - egy parkot, vízpartot például. Ha venned kell valamit, menj el egy ezzel foglalkozó boltba és vedd meg. Ne járkálj és nézelődj dolgok után bevásárló-központokban, mert ott fogsz ragadni.
 • Figyeld meg a kényszereidet. Amikor online vagy, TV-t nézel, vagy bevásárolsz, tartsd számon, hány alkalommal akartál megvenni valamit. Legyen nálad egy jegyzetfüzet, melyben jegyzed ezeket. Amikor már tudatában vagy ezeknek a késztetéseknek, tudod őket kontrollálni. Márpedig, ha tudod kontrollálni, akkor már nem szükséges limitálni a médiát (tippek lentebb) magát, bár vitatkoznék ezzel, mivel mégiscsak javít az életminőségeden, ha nem foglalkozol vele.
 • Használj egy „30-nap” listát. Ha még mindig meg akarsz venni valamit, írd fel egy listára a dátummal együtt, amikor meg akartad venni. Majd tudatosítsd magadban, hogy 30 napig még nem fogod megvenni. Nehéz lesz, de meg tudod csinálni. Amikor letelt a 30 nap, akkor gondold át, hogy még mindig szeretnéd-e megvenni. Ha igen, vedd meg. Viszont nem vehetsz meg semmit anélkül, hogy a listára kerülne (kivétel a szükséges dolgok, mint pl. élelmiszer). Sokszor fogod tapasztalni, hogy ezek a kényszerek a 30 nap leteltével el fognak múlni, mivel nem volt valójában szükség arra a valamire.
 • Rakj rendet. Ezt nagyon hasznosnak találtam, mert láthattam, mennyi szemetet vásároltam az évek alatt. Például akkor, amikor az öltöző-szekrényemet és egyéb dolgaimat néztem végig, és próbáltam azoktól megszabadulni, amiket sose használtam. Ez egy nagyon örömteli folyamat, és segít felismerni, mennyire haszontalan ez az ész nélküli fogyasztás. Egyik dologra sincs igazából szükségem! Amikor ez a felfogás már szokásoddá válik, akkor kevésbé valószínű, hogy még több dolgot fogsz venni. Különösen akkor, ha annyira élvezed a rendben tartott házat, mint én.
 • Keress más szórakozást. Rengeteg olyan dolog van, amit TV nézés, internetezés, vagy magazin olvasása helyett tudsz csinálni. Próbálj ki sportokat; játssz társasjátékokat; próbálj meg alkotni valamit; írj, vagy olvass könyveket. Ha van gyereked, próbálj meg velük valami jópofa dolgot (angol) csinálni, vagy látogasd meg a szeretteidet, barátaidat. Próbáld ki az önkénteskedést, vagy jótékonykodást. Biztos vagyok benne, hogy tudsz találni legalább 100 olyan dolgot, amely ingyenes, vagy olcsó.
 • Vásárolj használtan. Amikor késztetést érzel, hogy vegyél valamit, és biztos vagy benne, hogy szükséges, akkor próbálj meg használtan találni egyet, mielőtt újat vennél. Nézz meg olyan boltokat, ahol használt dolgokat lehet kapni, vagy menj el garázs-vásárokra és bolhapiacokra, vagy hasonló helyekre.
 • [/lists]

  Az igazi út a boldogsághoz

  Szóval, ha képes leszel kilépni a materialista szemléletből, hogyan találod meg az igazi boldogságot? Rengeteg módon, mindegyikőnk különbözően, de néhány hasznos dolog, amit szeretnék ajánlani, hogy próbáld ki: [lists type="chevron-right"]
 • Egy hálás lista. Készíts egy listát, mely tartalmazza az összes dolgot, amiért hálás vagy az eddigi életedben. Mondj értük köszönetet minden nap.
 • Gondolkodj pozitívan. Próbáld meg elhagyni a negatív gondolkozást az életedből, és gondolkodj mindenről pozitívan helyette.
 • Apró örömök. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyek örömöt okoznak neked. Hassák át ezek a napodat. Vegyél észre minden más apró örömöt okozó dolgot is a napod folyamán.
 • Légy kedves. Gyakorold minden helyzetben a kedvességet és együtérzést. Csináld ezt névtelenül. Segíts azokon, akiknek szükségük van rá. Önkénteskedj. Csalj mosolyt valakinek az arcára.
 • Szeress. Létesíts bensőséges kapcsolatot azokkal, akiket szeretsz. Fejleszd a baráti kapcsolataid. Töltsd velük az idődet, beszélgessetek, értsd meg őket, tedd őket boldoggá.
 • Egészség. Eddz, és egyél egészségesen. Elég elcsépelten hangzik, de ez segít a boldogságot behozni az életedbe.
 • Értelem. Hasznos, ha keresed a dolgok értelmét, amit mindegy, hogy egy templomban, vagy egy spirituális úton teszel, vagy azokon keresztül, amiket szeretsz, vagy azokon keresztül, amiket szeretettel csinálsz. Adj magadnak egy célt.
 • Flow. Távolítsd el a zavaró dolgokat és éld bele magad abba, amit épp csinálsz. Ha írsz egy cikket, akkor helyezd bele magad az írásba, felejtkezz el a külvilágról.
 • Ismerd meg magad. Találd meg, mi tesz boldoggá. Tanulmányozd magad. Ismerd meg, amit szeretsz, és azt, milyen ezt szeretni. Növeld az együtt érző képességed.

Összes írásom →

Comments